Verdens tøffeste ballidrett

 

I kveld er det duket for en håndballklassiker av de store når Frankrike og Kroatia spiller om en semifinalebillett i Spania i håndball-VM. Et mesterskap som så langt har fått minimal mediadekning her i Norge da vårt eget landslag ikke klarte å kvalifisere seg.

 

Håndballgutter er etter min mening de barskeste gutta i ballidrettenes verden. De er sterke, taklingsglade og nesten alltid i kroppskontakt med motstanderen. Svette, blod og klister bytter hud i kampens hete og har du ingen blåmerker etter en kamp, har du trolig spilt for dårlig.

 

Noen spillere er tekniske ballkunstnere med stor spilleforståelse, mens andre er høye, fysiske betongblokker som skyter en ball godt over 130 km i timen eller er gale nok til å prøve å redde den samme ballen innenfor tre stenger. Noen få er så heldige å ha alle disse kvalitetene samlet i en og samme kropp. Frankrikes Nikola Karabatic er en av dem.

 

Ja, det finnes taklinger og nærkontakt i fotball også, men enhver fotballspiller hadde sett ut som en livredd pingle sammenliknet med disse gutta. I basket skal det jo helst ikke være kroppskontakt og i volleyball er motstanderlaget bak et nett. Ja, hockey er tøft, men de har tross alt hjelm og beskyttelse og mange pauser i spillet. Dessuten spiller de med puck, ikke ball. I amerikansk fotball har spillerne også beskyttelse. Den eneste sporten som på barskhetsskalaen min kan måle seg med håndball er rugby.

 

De som av en eller annen pussig grunn hevder at håndball er en feminin sport på grunn av jentenes dominans her hjemme i Norge, har ikke skjønt noen ting. Håndball er en knalltøff sport både for kvinner og menn. Det er en dynamisk og krevende idrett der du må beherske mange fysiske kvaliteter samtidig. På toppnivå skal du være sterk, hurtig og utholdende. Men man kommer ingen vei med å være suverent utholdende som o2-snapper Heidi Løke, ekstremt rask som danskenes hurtigtog Anders Eggert, spenstig som den franske kenguruen Luc Abalo eller best i markløft som Karoline Dyhre Breivang dersom man mangler ballfølelse. Det er derfor jeg elsker denne idretten. Man skal helst være både godt trent, trygg med ballen, mentalt sterk og taktisk lur. Alle kroppsdeler er i bruk og hodet er kanskje den aller viktigste av dem, selv om det ikke alltid ser slik ut.

 

Dagens kvartfinaler i håndball-VM for herrer byr på en klassiker i internasjonal herrehåndball. Frankrike og Kroatia er begge doble Olympiske mestre og har begge dominert idretten på herresiden de siste ti årene. Kroatia er ubeseiret så langt i VM, mens Frankrike gikk på et tap mot Tyskland i gruppespillet.

 

Det franske laget, som nasjonalt kalles « Les experts» har likevel kjempet til seg flest gullmedaljer det siste tiåret. Siste gang de stod øverst på pallen var bare for noen måneder siden i London-OL da de forsvarte sitt OL-gull fra Beijing. Selv om de ikke har imponert stort så langt i VM, er det typisk for vinnerskaller å være best når det gjelder. Det kjenner vi godt igjen fra damesiden, der de norske jentene ikke har fått ut sitt aller beste før det virkelig er avgjørende. Denne mentale styrken er typisk for vinnerlag uavhengig av idrettsgren.

 

Det kroatiske laget har de siste ti årene aldri vært utenfor topp fem i noe internasjonalt mesterskap. Siden 2003 har de tatt 8 medaljer, med OL-gullet i Athen 2004 som sportslig høydepunkt. De tok også en sterk OL-bronse i London.

 

Kroatia har imponert meg så langt i VM. Med en gjennomsnittshøyde på 1.96 og en kontant forsvarsmur har de sammen med stjernekeeper Alilovic stengt bakover. Og med eminente kontringsspillere som lagets toppscorer Ivan Cupic, som alene har laget 35 mål så langt i VM, har den klassiske vinnerresepten med godt forsvar og rask kontra gitt resultatmessig uttelling.

 

Kveldens kamp blir et åpent oppgjør. Historisk sett har Frankrike overtaket med fire av fire seire i de fire siste avgjørende finalekamper. De beseiret Kroatia i semifinalen i Bejing 2008 og i VM-finalen 2009 og i EM-finalen 2010. Sist slo de Kroatia 25-22 da det gjaldt som mest i semifinalen i London i sommer.

 

I de andre kvartfinalene er Danmark og Spania store favoritter mot henholdsvis Ungarn og Tyskland. Så gjenstår det å se om det blir Slovenia eller Russland som får flest av sine spillere til å prestere på sitt beste samtidig, for den kvartfinalen ser også åpen ut.

 

Jeg gleder meg til god håndball og barske taklinger. Det er nå VM egentlig begynner.