Power-ranking EM II

16. Ukraina
15. Tsjekkia
14. Østerrike
13. Wales
12. Sveits
11. Kroatia

10. Sverige
Dette er en seig gjeng som bestandig legger igjen alt de har på gresset. Mesterskap i fotball handler først om poeng og deretter avansement. Planen til Janne Andersson og gjennomføringen til spillerne hans har hittil vært spot on. Belønningen for innsatsen er gruppeseier og gunstig motstand i åttedelsfinalen. I VM ble det kvartfinale mot England. Ingen bør bli overrasket dersom historien gjentar seg neste helg.

9. Danmark
Kommenatoren på danske DR1 sa det vel best etter kampen mot Russland; «Danmark har sått opp fra de døde.» De ble det første laget som går videre i EM etter å ha tapt de første to kampene. Etter Eriksen-hendelsen har landet samlet seg rundt landslaget, og på banen har de levert opp mot maksimalt. Belgia, vel egentlig bare Kevin De Bruyne, ble til slutt et nummer for store. Russland ble derimot hakkemat. Etter 4-1-seieren må Danmark finne seg i å være klare favoritter mot Wales.

DANSK DYNAMITT: Mikkel Damsgaard og Danmark tok seg videre fra gruppespillet etter en magisk kveld i Parken. FOTO: AP

8. Spania
Det vi kaller ketchup-effekten blir i Spania omtalt som cava-effekten. Når det først kommer, så kommer det mye. Etter å ha stanget febrilsk i to kamper uten at noen av spanjolene så spesielt målfarlige ut, smakte 5-0 over Slovakia godt. Navnene er ikke like kjente, profilene og typene er det få av, men Spania har et veldig talentfullt lag, som med fullklaff kan gå langt.

7. Portugal
Gruppespillet var mediokert fra det sterkeste portugisiske landslaget i manns minne. Cristiano Ronaldo fortsetter å levere, spesielt fra elleve meter hittil i dette mesterskapet. Lagkameratene hans, både Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Diogo Jota og forsvarsspillerne, har mye mer å gå på. Spesielt bekrymingsfullt er det at tidligere gjerrige Portugal vært mer sårbare defensivt enn forventet.

6. Nederland
EM har vært en fest hittil for Nederland. Der ble full pott og bare glede i Amsterdam. Forsvaret ser godt ut, og foran dem styrer Frenkie De Jong mye. På banens siste tredel gjør Georginio Wijnaldum, Denzel Dumfries og Memphis Depay forløpig sine jobber til punkt og prikke. Depay har ni mål og fire målgivende på sine siste ti landskamper. Nederland fikk først hjemmebane, så den enkleste gruppa og deretter den mest overkommelige veien til finalen.

FEILFRITT: Nederland og Gini Wijnaldum vant tre av tre kamper på veien mot åttedelsfinale. FOTO: AP.

5. Tyskland
Dette har vært tre kamper med berg-og dalbane for tyskerne. Underveis i kampen mot Portugal (seier 4-2) tenkte mange at det var de kommende europamesterne som presenterte seg. Ungarn-kampen var et stort steg i feil retning, selv om det ble avansement til slutt. På papiret er Die Mannschaft et klasselag som representerer den stauteste fotballnasjonen av alle. På banen har de hittil i mesterskapet vært både skuffende, gifitige, puslete, geniale og litt heldige.

4. England
Bortsett fra en trist kamp mot Skottland har dette vært solide saker fra England. Det ble til slutt en fortjent og kontrollert seier i gruppefinalen mot Tsjekkia. Dermed har de havnet på den enkleste siden av finaletreet, men må komme seg forbi Tyskland allerede nå. England har hatt god kontroll bakover, men offensivt har de absolutt ikke spilt ut hele registeret. Kaptein Harry Kane har ikke levert opp mot sitt beste eller fått god nok service av medspillerne.

VINNERKANDIDAT? Harry Kane, Jack Grealish og England får en tøff test i åttedelsfinalen etter et komfortabelt gruppespill. FOTO: AFP.

3. Italia
Det eneste laget som ikke har vist svakhetstegn. Jo da, Wales skapte et par sjanser mot slutten av siste kamp, men da var hele førsteelleveren byttet ut og gruppeseieren i boks. 30 kamper uten tap har gitt Italia troen på at Roberto Mancini skaper noe skikkelig stort. I Roma har alt gått på skinner. Nå reiser italienerne nordover med masse selvtillit i bagasjen.

2. Belgia
Dette belgiske laget er utvilsomt ekte vare, også i mesterskap. De forsvant i kvarten i EM 2016 og i VM-semien to år senere. Fasit i dette mesterskapet er tre seiere, 7-1 i målforskjell – og fortsatt føles det som at de har mer å gå på. Det trengs antakelig når størrelsen på oppgavene øker. Belgia har berettiget tro på at Kevin De Bruyne og Romelu Lukaku kan skyte laget hele veien.

1. Frankrike
Det har ikke vært perfekt leveranse fra forhåndsfavoritten hittil. Likevel er det nok av grunner til at Frankrike fortsatt ser sterkest ut. Radarparet N’Golo Kanté og Paul Pogba nekter å tape kampene de starter sammen. Spesielt Pogba er i strålende form. Det samme må sies om Kylian Mbappé, selv om han har til gode å score i mesterskapet. Karim Benzema og Antoine Griezmann har åpnet kontoen. Sveits kan bli en hard nøtt å knekke, og da er det viktig at de offensive stjernene er i rute.

FORTSATT PÅ TOPP: Paul Pogba og Frankrike regnes fremdeles som det sterkeste laget i EM. FOTO: AFP.