Power-ranking EM

Dette er min rangering av de ti beste lagene i EM etter to fullførte runder:

10. Sverige

Til tross for dørgende kjedelig fotball ser det veldig lyst ut for Sverige. Mot Spania hadde de knapt ballen, burde ha tapt, men var veldig nære scoring ved et par anledninger. Slovakia-kampen var en sånn som trener Janne Andersson lever for; bunnsolid bakover og ett mål fremover. Svenskene vet godt hva de driver med. I mesterskap handler det ikke om hvordan det ser ut, så lenge det gir resultater. Bare spør grekere, islendinger og portugisere …

9. Tsjekkia

En hyggelig overraskelse. Det meste har handlet om Patrik Schick, som med sine tre mål, ett av dem på skudd fra 50 meter, har sikret tsjekkerne fire poeng og et bein i 1/8-finalen. Han er den første fra sitt land med tre scoringer i EM- og VM-sammenheng siden Milan Baros i 2004. Tsjekkia er et hardtarbeidende lag som henger godt sammen og har spillere som kan straffe hvem som helst i åpent spill og på dødball.

Schick og kaptein Vladimir Darida er på vei mot sluttspillet. (Alle foto: NTB Scanpix)

8. Spania

Luis Enrique har påtatt seg ansvaret med å skape en ny spansk landslagsgenerasjon. Ute er (nesten) alle som har vunnet noe før, inne er et ungt lag som har spilt veldig lite sammen. Det er en gåte hvordan det hverken er plass til Thiago eller Fabián Ruiz i startelleveren. Dominansen har vært stor, kanskje til og med total, mot både Sverige og Polen, men spanjolene klarer ikke å vippe kampene i sin favør. Før de får inn mer kreativitet og killer-instinkt er det vanskelig å se for seg EM-suksess.

7. Nederland

Det er liten tvil om at Nederland har fått en trivelig start på dette mesterskapet. I den enkleste gruppen har de tatt seks av seks mulige poeng hjemme i Amsterdam, og skal møte en gruppetreer i 1/8-finalen. Fem svake minutter med to baklengs mot Ukraina er den eneste ripen i lakken hittil. Vingbacken Denzel Dumfries er med sine mange målinvolveringer det store utropstegnet hittil. Ellers er Frenkie De Jong stor på midtbanen, mens De Vrij/De Ligt/Blind ser ut som en solid stoppertrio. Kvartfinale er godt innen rekkevidde.

Kan det bli en oransje sommer?

6. Portugal

I motsetning til forrige gang har det foreløpig vært gøy å se Portugal i dette EM. Hvor moro det er for trener Santos er jeg derimot usikker på. Noen av kombinasjonene offensivt har vært en fryd for øyet, men bakover fikk de kjørt seg grundig av Tyskland. Å slite litt mot tyskere med såret er stolthet er tilgivelig. At de ikke gjorde endringer for å stoppe den konstante trusselen fra venstresiden var mystisk. Dermed ble de den første regjerende europamesteren til å slippe inn fire mål i en kamp. Denne gangen kan tydeligvis ikke Portugal kjede lag til døde, men må spille ut hele sitt store angrepsregister for å ha en mulighet til å forsvare tittelen.

5. England

Wembley har vært kledd til fest, men foreløpig er dette et avventende vorspiel for engelskmennene. I seieren over Kroatia, som var fullt fortjent, var Kalvin Phillips og Tyrone Mings overraskende valg. Begge leverte svært godt. De mer profilerte lagkameratene har vært helt på det jevne, spesielt mot Skottland. Selv om de cruiser mot avansement kreves det mer av de som inntil var oddsfavoritter sammen med Frankrike. Ropene om henholdsvis mer og noe spilletid for Jack Grealish og Jadon Sancho er på sin plass. England må antakelig opp et par hakk for å kunne vinne dette.

Ingen mål hittil for Harry Kane.

4. Tyskland

Selvfølgelig spiller ikke Tyskland to svake kamper på rad i starten av et mesterskap. Da jeg så lagoppstillingen før den første kampen gikk det opp for meg at de har et mannskap som med fullklaff kan gå hele veien. Derfor var Frankrike-kampen skuffende av alle unntatt stødige Joshua Kimmich. En opptur mot Portugal lå i kortene, men herjingene vi fikk se var over all forventning. De radet opp angrep på angrep – spesielt på siden til Robin Gosens, som har vært Europas mest målfarlige vingback de siste par årene. Hjemmekampen mot Ungarn bør være grei skuring.

3. Italia

For et nydelig lag! Hittil har Italia vært en virvelvind av energi, kvalitet og guts. Før mesterskapet hadde de 27 kamper uten tap, men de fleste av dem var mot svake lag. Hjemme i Roma har de den siste uken slått knockout på Tyrkia og Sveits, som har vist seg vanskelig å slo for mange av de store. Italia dominerer i banespillet, skaper sjanser og scorer foreløpig mål fra alle bauger og kanter. På sidelinjen oser Roberto Mancini av vilje og selvtillit.

2. Belgia

Den på papiret gufne åpningskampen i St. Petersburg ble enkelt vunnet 3-0 på halv maskin. Mot Danmark var omstendighetene både merkelige og krevende etter hendelsen med Christian Eriksen (Belgia har flere spillere som er eller har vært lagkamerat med Eriksen), og danskene kjørte kampen i store perioder. Etter pause kom Kevin De Bruyne innpå og satte skapet på plass, da han nærmest egenhendig snudde matchen. Belgierne har den store fordelen at de etter utallige kamper sammen kjenner hverandre ut og inn. Romelu Lukaku er on fire, De Bruyne og Axel Witsel er tilbake og Hazard-brødrene ser pigge ut. Belgia er i rute!

1. Frankrike

Favorittstempelet var udiskutabelt før mesterskapet startet. Nå er følelsen at flere andre lag har nesten like gode sjanser til å vinne som Frankrike. Det beste først, det som gjør at de fortsatt knepent er den sterkeste seierskandidaten; Kylian Mbappé ser igjen ustoppelig ut, N’Golo Kanté og Paul Pogba utfyller hverandre perfekt og Antoine Griezmann gjør jobben som måltyv. Franskmennene er mer bekymret for Karim Benzema, som plutselig sliter foran mål. I forsvar er heller ikke alt prikkfritt. Av de fem bak er Raphaël Varane den eneste skikkelig trygge. Likevel er det greit å huske på at de heller ikke startet perfekt i VM 2018, men hadde god progresjon og hevet seg i takt med oppgavene og anledningene.