Power-ranking: før EM 2021

Her er min rangering av de 24 lagene før EM starter fredag 11. juni:

24. Finland
23. Ungarn
22. Nord-Makedonia
21. Slovakia
20. Wales
19. Skottland
18. Tsjekkia
17. Østerrike
16. Russland
15. Sverige
14. Ukraina
13. Polen
12. Sveits
11. Tyrkia

10. Kroatia
Sølvmedaljørene fra VM i Russland er fortsatt spekket av kvalitet. Riktignok har fire spillere som startet VM-finalen, keeper Danijel Subasic, Ivan Strinic, Mario Mandzukic og Ivan Rakitic, gitt seg på landslaget. På midtbanen får vi garantert se Marzelo Brozovic og ikonet Luka Modric. Til tross for sin eminente teknikk og en flott sesong i Chelsea er ikke Mateo Kovacic garantert en startplass. Mye ansvar hviler naturligvis på Modric, som slo tilbake med en meget sterk sesong for Real Madrid. Spørsmålet er om ikke over 50 kamper for klubb- og landslag siden i fjor sommer har kostet i overkant mye for den tidligere gullball-vinneren som fyller 36 år til høsten. Kroatia har sine beste spillere fra midtbanen og fremover. Et litt aldrende forsvar er deres akilleshæl.

9. Danmark
Danskene har all grunn til å være optimister før dette mesterskapet. De har spillere med tilhold i Leicester, Chelsea, Milan, Atalanta, Dortmund, Tottenham, Inter, Leipzig og Barcelona. I tillegg går alle deres gruppespillkamper hjemme i Parken. I VM-kvalifiseringen har de startet med tre strake seiere – hvorav 4-0-seieren i Østerrike var spesielt imponerende. En giftig spiss av ypperste merke savnes, men i generalprøven mot Bosnia kom det dødballmål fra både Martin Braithwaite og Andreas Cornelius. Avansement fra gruppa bør gå bra, og derfra og inn har EM-historien vist oss at alt kan skje …   

Det blir fotballfest i København. (Alle foto: NTB Scanpix)

8. Nederland
Etter noen særdeles skuffende år er de oransje tilbake. Til å begynne med var utsettelsen av EM en fordel for Nederland, som dermed fikk deres offensive stjerne Memphis Depay tilbake fra kneskade. Lettelsen varte til september, da kneet til Virgil van Dijk røk. Selv om de hadde god kontroll på avansement var langt fra alle kampene i EM-kvalifiseringen overbevisende. Den store triumfen var 4-2-seieren borte mot Tyskland. I mars fikk Nederland så hatten passet av Tyrkia i Norges VM-kvalikgruppe. Lagets styrke ligger i sentrallinjen med nøkkelspillerne De Vrij (Inter), De Ligt (Juventus), De Jong (Barcelona), Wijnaldum (Liverpool) og Depay (Lyon). Gruppen ser veldig overkommelig ut.

7. Italia
Endelig er håpet og troen tilbake i Italia. Roberto Mancini har fått på plass en hardtarbeidende og sulten gjeng, som med fullklaff kan få til det helt store i sommer. Under Mancinis ledelse har de vunnet 21 av 30 kamper, deriblant ti av ti i kvalifiseringen til det kommende mesterskapet. Siden oktober 2018 har italienerne spilt 27 kamper uten å tape, og er fem unna sin neste 100 år gamle rekord. Dette blir deres første mesterskap på en evighet uten Gianluigi Buffon. Arvtager og navnebror Donnarumma har hatt en strålende sesong i Milan. I forsvaret er det sjanser for en siste landslagsdans på stopperparet Leonardo Bonucci/Giorgio Chiellini. Midtbanen er den sterkeste lagdelen med lettbeinte Marco Verratti, pasningsmaskinen Jorginho og evighetsmaskinen Nicolo Barella. I angrepet kommer Federico Chiesa fra en god sesong med Juventus og Ciro Immobile er alltid målfarlig. Se opp for Italia!

6. Tyskland
Tyskerne har brukt de siste par årene på å slikke sår etter mageplasket i Russland. Landslaget har gjort det greit nok, men det beste som har skjedd i Tyskland siden sist var Bayern Münchens storeslem i sesongen 2019/20. På det laget var Joshua Kimmich, Leon Goretzka og Serge Gnabry svært viktige. Det har de også blitt for «Die Mannschaft». Før sitt syvende og siste mesterskap har Joachim Löw hentet tilbake verdensmesterne Mats Hummels og Thomas Müller. I generalprøven mot Latvia holdt Tyskland lekestue og vant 7-1. I EM får de den tøffeste starten av alle med Frankrike, før Portugal venter i kamp to.

Kan Tyskland reise seg?

5. Spania
Nok en gang blir opptakten til et stort mesterskap preget av uro i den spanske leiren. I Russland var det managerbytte i tolvte time – nå er det covid-19. I uttaket til Luis Enrique var det mest oppsiktsvekkende fraværet av spillere fra Real Madrid. Med Sergio Ramos ute er ingen igjen fra stallen som vant EM i 2008 (Raul Albiol er stand by i tilfelle smitteutbruddet gjør at flere må trekke seg). Spania mangler dermed store profiler, men har likevel nok klasse til å vinne EM. Unai Simón fra Athletic Club er førstekeeper. Forsvaret blir nykomponert, med gode sjanser for ferskingene Aymeric Laporte og Pau Torres. På midten skal Sergio Busquets, Thiago og Fabián Ruiz forsøke å styre kampene. Manchster City-spiller Ferran Torres har vært strålende for landslaget, blant annet da han scoret hat-trick i 6-0-seieren ove Tyskland. Den giftigste målscoreren er Gerard Moreno, som vant Europa League med Villarreal. Det er trolig gunstig for Spania å ikke være favoritter, samtidig som også de spillere gruppespillkampene hjemme i Sevilla.

4. Belgia
Det er nå eller aldri for Belgia. Kvartfinaletap i EM 2016 og ut i semifinalen i VM to år senere. Nå skal den gylne belgiske generasjon forsøke å ta seg til sin første finale. Kvalifiseringen ble en lek, med ti av ti seiere, 40 mål og tre baklengs. Med Roberto Martinez som manager spiller de 3-4-3, og de største profilen er fortsatt Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku og Eden Hazard. Bortsett fra et par skader og finaletap i Champions League har de siste året vært en opptur for De Bruyne. Lukaku har herjet i Serie A for mesterne Inter. Eden Hazard har vært en skygge av seg selv i Real Madrid, men trives i likhet med mange av sine lagkompiser best på landslaget. Også hos Belgia er forsvaret en del svakere, med radarparet Jan Vertonghen og Toby Alderweireld som har sett sine beste dager på fotballbanen.

3. Portugal
Årets utgave er vesentlig sterkere enn den som vant EM for fem år siden. Siden den gang har de fått opp Rúben Dias (kåret til sesongens beste spiller i Premier League), Joao Cancelo, Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Diogo Jota og Joao Felix. Cristiano Ronaldo har holdt dampen oppe i et skuffende Juventus-lag, og kan i løpet av mesterskapet matche Ali Daeis rekord på 109 landslagsmål (Ronaldo har 103 før generalprøven mot Israel onsdag). Gruppa er knalltøff og en annen ulempe for portugiserne er at to av tre kamper spilles mot lag med hjemmebanefordel. Før de til slutt vant i 2016 ble de nummer tre i sin gruppe etter tre uavgjorte kamper.

2. England
Det er alltid store forhåpninger til det engelske landslaget. De cruiser nesten bestandig gjennom kvaliken og satser på at Premier League-stjernene skal ta pokalen hjem. I år er troen på seier både sterkere og mer realistisk enn på veldig lenge. Fremover på banen har de så mye talent at manager Gareth Southgate garantert mister nattesøvn i forkant av åpningskampen mot Kroatia på Wembley. Det er nemlig ikke plass til Phil Foden, Marcus Rashford, Raheem Sterling, Mason Mount, Jadon Sancho og Harry Kane. I hvert fall ikke dersom Southgate går for tre midtstoppere fra start. Englands problemer er at Harry Maguire kjemper en kamp med klokka for å bli spilleklar, at Jordan Henderson er kamprusten og at de mangler en skikkelig klassekeeper. Seier i gruppa gir 1/8-finale i London mot toeren i dødens gruppe med Frankrike, Tyskland og Portugal.

1. Frankrike
Dette mesterskapet har mange vinnerkandidater, men én favoritt. De regjerende verdensmesterne har gode muligheter til å kopiere bragden til det franske landslaget som fulgte opp VM-triumf i 1998 med seier i EM 2000. Spesielt i angrep har de utallige strenger å spille på når trioen Antoine Griezmann, Kylian Mbappé og Karim Benzema får hjelp av Paul Pogba. I tillegg skal Olivier Giroud garantert ha et ord med i laget. Balansen på midten tar N’Golo Kanté seg av. De ser også ut til å ha den sterkeste bakre femmeren av alle.