Gibraltar-Norge: ti konklusjoner

En mykere start får man ikke
Det var deilig å komme ut av de små boblene rundt omkring – spesielt for Ståle Solbakken. Etter mange år med action på treningsfeltet hver eneste dag har han vært som en tiger i bur på Hamar i vinter. Denne uka har bydd på fine dager under solen i Marbella, gledelig gjensyn med gamle venner og mange nye bekjentskaper. Med enkel motstand og poeng i banken kan vi slå fast at dette var en veldig grei start på VM-kvaliken.    

Dette er en audition
Ny landslagssjef og ny kvalik gir mange blanke ark, spesielt for nettopp Norges landslag. Med unntak av Almenning Jarstein, Ødegaard og Braut Haaland er nemlig ingen selvskrevne i startoppstillingen. Én god kamp kan bli starten på en lang landslagskarriere og en svak forestilling kan sende folk bakover i køen. Mot Gibraltar fikk Kristian Thorstvedt vist sine ferdigheter, mens Fredrik Midtsjø og Mohammed Elyounoussi var langt unna toppnivået. I de neste kampene har Solbakken varslet ny formasjon og andre spillere. Vi kommer nemlig ikke til å slå 635 flere pasninger enn vår neste motstander, noe som krever ny kampplan og forandringer i elleveren.

Alexander Sørloth er vår nest beste spiss
Kanskje han hverken er eller blir en superspiss i de store ligaene, men Sørloth er veldig nyttig for landslaget. Han ruver i dueller med sin voldsomme fysikk, beveger seg godt i feltet og har smarte avslutninger. Tverrliggerskuddet midtveis i 1. omgang var det klasse over, og på målet var oppasseren hans sjanseløs. Fotballkamper avgjøres ofte i 16-meterne – der har Sørloth x-faktor i massevis. Han har også god kjemi med Erling Braut Haaland. Det er guttene som skal skyte oss til VM.

Sørloth stanger inn Norges første mål under Ståle Solbakken. (Alle foto: NTB Scanpix)

Kunstgressgenerasjonen feilet ikke
Med unntak av keeper Rune Almenning Jarstein (spilte han egentlig?) kan ingen i denne troppen ha spilt på grus i oppveksten. Etter hvert har det blitt mest naturgress under knottene på de fleste, men denne gjengen vokste opp med plastikkdekke og gummigranulat. Til tross for litt humpetitten det første kvarteret var det uvannede teppet på Victoria Stadium intet hinder for våre beste menn. Så får vi tilgi Haaland den merkelige svake lobben alene med keeper da ballen spratt litt i forkant. Alle som har spilt høstkamp på Bryne Stadion vet at det er så langt fra en knusktørr kunstgressbane man kan komme.

Mest søkte ord på Google: overtråkk
Det gikk kaldt nedover ryggen på hele vår sulteforede fotballnasjon da bildene av Martin Ødegaards høyre ankel rullet over skjermen. Det så heldigvis ut til at han fikk rettet opp foten kjapt og dermed hindret skadede leddbånd. Der skiller noen hundredels sekund mellom et avbrekk på to dager og to måneder. De med peiling på slike skader har betrygget meg med at det var fornuftig å gå av banen så fort som mulig for å legge på is og kompresjon. I intervjuet etter kamp hørtes det ut som kapteinen er klar for kamp på lørdag.  

90-tallsheltene er stolte fedre
Jeg kjenner ingen fotballforeldre som tar mindre av når avkommet leverer på banen enn Erik Thorstvedt. Og selv om mamma Siv var mest nervøs før sønnens første a-landskamp fra start var de helt sikkert like fornøyde da guttungen trygt plasserte ballen ned i hjørnet like før pause. Gøran Sørloth var forståelig nok stolt som en hane da han besøkte Premier League-studioet i forbindelse med Alexanders Premier League-debut for Crystal Palace. Kjenner jeg ham rett jubler han på samme måte i stua for et Alex-mål som da han selv scoret i glansdagene. Begge to de seniorene spilte forøvrig forrige gang vi var i gruppe med Nederland og Tyrkia (pluss England). Da vant vi gruppa og tok oss til VM for første gang på mange år …

Arkiv-video: NRK

Bodø/Glimt, superlag
Det er også lov å være kry hvis man er Bodø-væring. Glimt har blitt Norges stolthet de siste par årene. Marius Lode og Patrick Berg skulle egentlig debutere for landslaget i høst, men pådro seg covid-19 og gikk glipp av landskamp og kampen da seriegullet ble sikret. Mot Gibraltar var dagen endelig kommet for de to. Plusser vi på Jens Petter Hauge og legger godvilja til med Alexander Sørloths tid i gult og svart hadde plutselig nesten halvparten av utespillerne link til Bodø Glimt.

2. omgang var seig
For alle andre enn debutantene Tokmac Nguen, Patrick Berg og målscorer Jonas Svensson, som satte sitt første på landslaget, var de siste 45 minuttene forglemmelige saker. Hjemmelaget virket fornøyde med å bare tape med tre. Den mest spennende observasjonen i 2. omgang var at det bak den lille tribunen på Gibraltars eneste fotballstadion lå to bensinstasjoner med 30 meters mellomrom.

Nederland er ingenting å være redd for
I de siste to kvalikene har vi blitt trukket med Tyskland og Spania. Tyskerne var vi sjanseløse mot, mens Spania fikk kamp både i Valencia og på Ullevaal. Nederland er et jevnt over veldig godt besatt mannskap, men 4-2-tapet for Tyrkia var bekreftelsen på at de ikke er like fryktinngytende som kanonene vi nylig har kommet til kort mot. Tyrkia er et godt lag, men de har sluppet inn minst to mål i alle deres siste fem kamper.

Braut er skrubbsulten  
Når det gikk som det gikk; var det ikke egentlig bra at Erling Braut Haaland la bommene sine til bortekampen mot Gibraltar? Nå går målmonsteret og teller timer til det som allerede ser ut som en nøkkelkamp på lørdag. Det skjer aldri at han ikke kommer seg til en målsjanse eller tre. Haalands lengste måltørke i Bundesliga er riktignok på to kamper, men i Champions League har han aldri gått mer enn én kamp uten å score.