Back-inflasjonen

”Ingen vil bli back når de er barn. Ingen vil vokse opp og bli en Gary Neville”. Det hadde selvfølgelig Jamie Carragher helt rett i. Back er posisjonen ingen egentlig vil ha, men noen etter hvert må ta. Både Neville og Carragher (ble midtstopper) var høyrebacker av den gamle skolen. Det som ble forventet og levert var 100% innsats, grundig forsvarsspill, få feil og gjerne noen et godt innlegg i ny og ne.

Mye har skjedd siden Neville la skoene på hylla for ti år siden. Det nytter ikke lenger å være en helt grei fotballspiller for å være back i Premier League, og spesielt ikke på det engelske landslaget. Før sommerens EM, som blant annet avholdes i England, har flommen av gode engelske høyrebacker gitt landslagssjef Gareth Southgates et hyggelig dilemma.

Her er min rangering av de ti beste, basert på hva de har fått til i inneværende sesong.

10. Kyle Walker-Peters (Southampton)
For tre og et halvt år siden solgte Tottenham Kyle Walker i sommervinduet og stilte opp med den ukjente 20-åringen Kyle Walker-Peters i første serierunde. Både navnet og prestasjonen fikk folk til å heve øyenbrynene. Selv om han ble kåret til banens beste gikk det lang tid mellom sjansene fra start. Et drøyt år senere var han første gang i startelleveren i Champions League. Etter seks minutter ga han bort ballen til Ousmane Dembélé, som løp fra backen og scoret. Spurs fikk til slutt poenget de trengte for å avansere, men Walker-Peters’ vei til fast plass ble for lang. Han havnet etter hvert i Southampton, hvor han har etablert seg på laget og denne sesongen levert gode prestasjoner. For noen år siden hadde en sånn spiller kanskje vært aktuell for landslaget, men sommerens EM må han følge fra sofaen.

9. Ainsley Maitland-Niles (West Bromwich, på lån fra Arsenal)
Arsenal-produktet er opprinnelig midtbanespiller, men har blitt kastet rundt på banen. Ifølge Transfermarkt har han siden debuten i 2014 vært høyreback, venstreback, høyrekant, venstrekant, defensiv midtbane midtbane, offensive midtbane og midtstopper. Maitland-Niles har egentlig hele pakken; fart, styrke, teknikk og gode føtter. Problemet er at man aldri vet hva man får.

8. Matty Cash (Aston Villa)
En av mange årsaker til Aston Villas gode sesong er en 23-åring som ble kjøpt fra Nottingham Forrest. På denne listen er Cash mest “old school” av alle. Frem til han ble skadet i midten av februar hadde hardhausen startet alle kamper unntatt én, som han sto over på grunn av fem gule kort. Selv om han ikke har spilt de siste tre kampene er han stadig den Villa-spilleren med flest gjenvinninger og vellykkete taklinger. Vi legger til to målgivende pasninger i debutsesongen i Premier League for å understreke at dette er en god gammeldags back som skal takle og holde på i den øverste divisjonen i mange år fremover.

Matty Cash takler Pierre-Emerick Aubameyang i Villas 3-0-seier på Emirates. (Alle foto: NTB Scanpix)

7. Tariq Lamptey (Brighton)
Også Lamptey hadde en oppsiktsvekkende debut da han i desember 2019 fikk en halvtime for Chelsea, som hentet opp 0-1 til 2-1-seier over Arsenal. Nåløyet i klubbens han vokste opp i ble for trangt, og da Brighton i sommer la fire millioner pund på bordet gjorde de et knallkjøp. Høstsesongen var meget god. Han scoret sitt første Premier League-mål, hadde et par målgivende pasninger og i september fikk han sin debut på U21-landslaget og noterte sesongens høyeste toppfart (36,6 km/t) i ligaen.

6. Kieran Trippier (Atletico Madrid)
Nå i ettertid ser det pussig ut at Tottenham ikke gjorde mer for å beholde Kieran Tripper. Det skal samtidig sies at få protesterte da han ble solgt til Atletico Madrid for 20 millioner pund i juli 2019. I England leverte han bedre offensivt enn defensivt. Selv om han fortsatt ikke er feilfri i forsvar har den fortsatt energiske 30-åringen tatt store steg i den delen av spillet under ledelse av Diego Simeone. I det siste har han vært utestengt etter å ha blitt dømt for å bryte det engelske forbundets betting-regler i forbindelse med overgangen for halvannet år siden.

Trippier kan fort bli seriemester i Spania.

5. Aaron Wan Bissaka (Manchester United)
United-backen er som mange andre omskolert. Den tidligere kantspilleren måtte vikariere som back på Crystal Palace-trening, og da Wilfried Zaha aldri kom seg forbi ham ble vikarjobben permanent. Wan Bissaka er blant de verste å passere i hele bransjen. Han har flest taklinger i Premier League hvert av de siste tre årene og går under kallenavnet Spider Man. Problemet er at han strever mye med ballen i beina, og skaper for lite i angrep. Dersom han ikke blir tatt ut i mars-samlingen til England kan det bli spill for Kongo på Wan Bissaka.

4. Trent Alexander-Arnold (Liverpool)
Klart best i Premier League og topp tre i verden. Det var den generelle oppfatningen rundt Liverpool-backen før denne sesongen. Silkefoten hadde assistert 25 mål på to år, og et viktig element i lagets suksesshistorie var backspillet. Siden sommeren har 22-åringen med unntak av en håndfull gode kamper vært en skygge av seg selv. Det defensive har alltid vært en akilleshæl, men når han heller ikke leverer fremover på banen blir sluttsummen liten. Må nok skjerpe seg kraftig de neste månedene for å bli Southgates foretrukne i EM.

3. Reece James
Chelsea-spilleren scorer høyt på det aller meste. Man skulle tro at han var skapt i et laboratorium som hadde fått i oppgave å lage den perfekte moderne høyrebacken. Han er god én mot én defensivt, teknisk mer enn brukbar, kan slå noen fabelaktige innlegg og scoret i høst på et helt vanvittig langskudd. Han er fortsatt bare 21 år, og den største utfordringen er å levere enda mer stabilt enn denne sesongen.

Reece James i duell med Sadio Mané denne uken.

2. Kyle Walker
De siste par månedene har sykdom, skade og Guardiolas rullering på laget ført til mindre spilletid for Walker. Eldstemann på listen er likevel i ferd med å gjøre en av sine beste sesonger i karrieren. Selv om Joao Cancelo har vært Manchester Citys beste back denne sesongen er Walker også veldig viktig. Den ekstreme farten kommer godt med for å stoppe kontringer. Det virker også som han har luket bort de hårreisende feilene som tidligere kom med jevne mellomrom.

Se også: Mer rett enn feil i «Stjernenes Helgequiz» – gratis på TV 2 Sumo

1. James Justin
En av sesongens store positive overraskelser fikk seg nettopp en gedigen nedtur. James Justin spilte noen kamper for forrige sesong, men det var i høst han fikk sitt virkelige gjennombrudd. Leicester-backen spilte samtlige minutter av de første 23 seriekampene og satte knapt en fot feil. I godt selskap var han i mange kamper den spilleren man la best merke til med og uten ball. Så kom dessverre den stygge kneskaden som koster Justin resten av sesongen og med all sannsynlighet gjør ham uaktuell til EM.

James Justin og Jamie Vardy.