Disse klubbene trenger nye spillere nå!

ARSENAL
En begredelig høstsesong er tilbakelagt – etter jul våknet endelig Arsenal. Likevel er det ingen grunn for klubbledelsen til å lene seg tilbake og være fornøyd. For å ta opp kampen med de aller beste lagene må det forsterkes. Det viktigste som har skjedd på overgangsfronten er at Mesut Özil er frigitt. Det betyr at spilleren med høyest lønn (rundt fire millioner kroner i uka) forsvinner, men Arsenal må gi ham en sluttpakke. Det samme gjelder for midtstopper Sokratis.

Klubben har i januar tatt opp et gunstig lån på nærmere halvannen milliard kroner hos Bank of England. Disse pengene skal dekke tapte inntekter som følge av pandemien, og vil antakelig ikke bli brukt på spillerkjøp. Det mest logiske for Arsenal har derfor vært å hente spillere på lån med eller uten opsjon på kjøp til sommeren. Leiesoldat Martin Ødegaard (som kommer uten kjøpsopsjon) skal løse lagets åpenbare problemer med å skape målsjanser. I løpet av de få minuttene han fikk i Madrid maktet han ikke å gjøre noen særlig forskjell. I Arsenal forventes det at Ødegaard kommer inn og fikser ting umiddelbart.  

En annen spiller som ofte nevnes i forbindelse med Arsenal er Brightons Yves Bissouma. Han er i likhet med Thomas Partey en veldig god allround midtbanespiller, og vil være en flott signering, men noen overgang blir det antakelig ikke i vinter.

367 minutter med fotball ble det på Ødegaard i Real Madrid-drakta. (Alle foto: NTB Scanpix)

WEST HAM
Det viser seg at West Hams jakt på en ny spiss kan bli den mest interessante å følge med norske øyne. Klubben har lenge hatt Joshua King på blokka. Med salget av Sebastian Haller er behovet for en spiss prekært i Øst-London. Per dags dato har de kun Michail Antonio som reelt spissalternativ. For et år siden gikk Kingsdrømmeovergangen til Manchester United i vasken. Her kan det åpne seg en ypperlig mulighet til å spille for et godt Premier League-lag som virkelig trenger ham.

Foreløpig skal West Ham ha gjort et fremstøt for å hente Sevilla-spissen Youssey En-Nesyri. 23-åringen har med sine ni scoringer på 18 kamper gjort det bra siden sommeren, men dette er første gang han er i rute til å score tosifret antall mål i én sesong.

Det har også vært snakket om Olivier Giroud, som nå er blitt såpass viktig for Chelsea at det han trolig blir værende på Stamford Bridge.

WEST BROMWICH
Det har ikke vært stor bedring etter at Sam Allardyce tok over. Én ting er de fire strake hjemmetapene på The Hawthorns – det utrolige er at målforskjellen i disse kampene er 1-17. Med det ferske Allardyce-sitatet ”jeg håper vi er ekstremt aktive på markedet” har han åpenbart blitt lovet nye spillere. Nøkkelen bak flere av hans tidligere redningsaksjoner har vært signeringer i januar-vinduet. Nå må det hentes inn spillere som forsterker laget fra dag én. Foreløpig er arbeidsomme Robert Snodgrass med den gode dødballfoten hentet fra West Ham. I tillegg ønsker Big Sam seg en midtstopper, en sentral midtbanespiller og en spiss. Spissen kan være Joshua King, som både har kvaliteten og prislappen West Bromwich ser etter. I tillegg sikler Allardyce på Christian Benteke, som i høst og vinter har stått opp fra de døde. En slik signering er i utgangspunktet ulogisk, men belgieren har under et halvt år igjen av sin kontrakt og Crystal Palace kan bli lokket av et stort nok bud.

Det kan også være mulig å hente Jesse Lingard på lån fra Manchester United. Dette er en spiller som til tross for lite tid på banen i det siste vil heve West Bromwich.

Ingen på Bournemouth scoret flere Premier League-mål enn Joshua King.

LIVERPOOL
Selv om det meste tyder på at det ikke hentes en ny midtstopper er det umulig å si om porten er låst. Liverpool har i mange år jobbet systematisk og langsiktig når det gjelder spillerkjøp, men dagens situasjon er såpass prekær at de muligens går på akkord med seg selv denne gangen. Nå ser de like shaky ut bakover som de gjorde før Virgil van Dijk ble hentet for to år siden. Fabinho har vært en god vikar, men ved å bruke ham i forsvar mister Klopp brasilianerens strålende egenskaper på midtbanen. Joel Matip virker å kunne spille annenhver kamp, og selv om klubben forsøker å berolige fansen ved å legge ut videoer av Joe Gomez på treningsstudio er det åpenbart at hverken han eller van Dijk er tilbake med det første.

Det beste for Liverpool er å få inn en kortsiktig løsning, på lån eller gratis. Nå har det åpnet seg en mulighet for å plukke Sokratis, grekeren som nylig ga seg i Arsenal,på fri transfer. Han har langt mer erfaring enn de unge Liverpool-midtstopperne som har fått sjansen i det siste, er stødig med ballen og har høy toppfart – noe som kommer godt med når forsvaret står så høyt i banen som de vanligvis gjør. Drømmesigneringen til Liverpool i skrivende stund er David Alaba, som kan bekle de fleste posisjoner på en fotballbane. Østerrikeren står uten kontrakt til sommeren, men er såpass ettertraktet at spansk presse melder om at en avtale allerede er gjort med Real Madrid.

SHEFFIELD UNITED
Ett år er gått siden fansen jublet over kjøpet av Sander Berge, og sang om spill i Europa neste sesong. Nå ser de Championship i hvitøyet. Med sine fem poeng halvveis er de i rute til å få dårlig fangst gjennom tidende i den engelske toppdivisjonen (i sesonger med tre poeng for seier). Med Berge og et par andre viktige brikker på skadelisten er behovet for noe nytt sårt. Det er likevel ikke ventet at klubben med lavest lønnsbudsjett i ligaen kommer til å gjøre før vinduet stenger neste uke. I likhet med et konkurrenter i bunnsjiktet har Sheffield United vist interesse for Jesse Lingard, og det oppsummerer situasjonen til nedrykkstruede klubber i sesongen hvor man for alvor merker effekten av pandemien.

Lingard scoret i siste kamp forrige sesong, men har siden ikke spilt ett minutt i ligaen.