Power-ranking Europa II

15. Sevilla
14. Real Sociedad
13. Milan
12. PSG
11. Manchester United


10. Borussia Dortmund
Fabrikken i Dortmund fortsetter å gjøre unge talenter til verdensklassespillere. Erling Braut Haaland og Jadon Sancho er der oppe allerede, mens Giovanni Reyna(18) og Jude Bellingham(17) kommer etter hvert. I tillegg har de rutinerte kvalitetsspillere som Mats Hummels, Raphael Guerreiro, Axel Witsel, Julian Brandt og Marco Reus. Etter at de røk hjemme mot Køln har det oppstått en lei luke opp til Bayern i Bundesliga, mens det ser trygt ut med tanke på avansement i Champions League.

Plassering forrige gang: 9


9. Juventus  
Det halter for Andrea Pirlo og Juventus, som er ubeseirede i ligaen, men på grunn av fem uavgjorte på ni kamper ligger et stykke bak Milan på topp. 1-1 mot Crotone, Verona og Benevento kan koste dyrt når det telles opp til slutt. Foreløpig har ikke Pirlo funnet sin beste ellever eller satt sitt tydelig preg på laget. Det hjalp heller ikke at Cristiano Ronaldo måtte stå over fire kamper på grunn av covid 19-sykdom. I hans fravær har Álvaro Morata kommet i gang, men det bekymringsfulle er at midtbanen og forsvaret ikke holder Juventus-nivå for øyeblikket.

Plassering forrige gang: 7

De gamle Real Madrid-vennene Morata og Ronaldo er gjenforent. (Foto: NTB Scanpix)


8. Real Madrid
Vi har blitt vant til at Madrid dummer seg ut en gang i blant, men denne høsten har de pinlige resultatene kommet titt og ofte. Tap hjemme mot Cádiz, Shakhtar og Alaves holder ikke mål. Kanskje spiller det en rolle at de spiller sine hjemmekamper på treningsbanen. Spesielt når minst to av Sergio Ramos, Casemiro og Karim Benzema er borte blir det trøbbel. Deres unge lovende svinger voldsomt i prestasjonene. Flere av dem var veldig gode da Inter ble slått i Milano, men langt under pari i neste kamp.

Plassering forrige gang: 4

7. Tottenham
Endelig har José Mourinho fått på plass et hardtarbeidende lag. Tottenham har funnet sin plass i hierarkiet; som skummel underdog med gode nok spillere og manager til å kunne slå hvem som helst. Det holdes for tiden tett bakover, mens firma Kane-Son stort sett ordner poengene med sine offensive bidrag. De knappe seierene over Burnley og West Bromwich hadde et Mourinho-stempel, men det kan samtidig hende Tottenham må være mer dominante mot de svakere lagene dersom de ikke skal ryke på noen poengtap i den typen kamper.

Plassering forrige gang: 11

6. Chelsea
Dette har vært en gledelig overraskelse. Med sommerens kjøpefest medfølger både forventninger og skepsis. Det forventes at signeringene hever lager, men nye kjøp trenger ofte litt tid for å “sette” seg i en ny liga og det finnes en risiko ved å hente for mange samtidig. Foreløpig ser både Timo Werner, Hakim Ziyech, Ben Chilwell, Thiago Silva og Edouard Mendy ut som strålende tilskudd. Så får det heller være at det kan ta en stund før den dyreste, Kai Havertz, slår ut i full blomst. Spesielt imponerende er forvandlingen defensivt. Etter 3-3-kampen mot Southampton var Frank Lampard den Chelsea-manageren de siste 30 årene med flest baklengsmål (1,5) per kamp. Siden har det blitt to i mot på ni kamper.

Plassering forrige gang: 12

Mye jubel for Chelsea denne høsten. (Foto: NTB Scanpix)


5. Barcelona
Med Messi som ville vekk, ny trener, dårlig økonomi og stor generell uro i klubben var dette dømt til å bli en vanskelig sesong for Barcelona. Etter en formidabel start gjorde tap i tøffe kamper mot Getafe, Real- og Atletico Madrid at misnøyen atter en gang meldte seg. Messi har stort sett scoret på straffespark hittil, men målet mot Osasuna sist kan være et tegn på at han endelig for alvor starter sin sesong. Han må ha hodet på rett plass og laget på være bedre enn de har vært til nå for at Barcelona skal kjempe om de store tingene til våren.

Plassering forrige gang: 5

4. Manchester City
Vi vet hva som bor i dette laget, men de har kommet bakpå denne høsten. Helgens 5-0-seier over Burnley var det god gammel Guardiolas City-klasse over, men før denne sto de med tre seiere etter åtte runder. De pleier å blåse alle lagene i ligaen av banen når det gjelder målproduksjon, men denne høsten har halvparten av lagene scoret mer enn City, som riktig nok har én kamp mindre spilt enn syv av disse. Det er på langt nær kjørt for dem, de cruiser i Champions League og dette er en gjeng som har veldig mye å gå på.

Plassering forrige gang: 3


3. Atletico Madrid
Diego Simeone og hans menn har en gyllen mulighet til å ta sitt første seriemesterskap siden 2014. De er det eneste ubeseirede laget i La Liga og har fått solid luke til Real Madrid og Barcelona. Kanskje verdens best betalte manager endelig har lykkes i å gjennomføre det krevende generasjonsskifte og fått på plass sin andre versjon av Atletico. Med to baklengsmål etter ni serierunder er de Europas gjerrigste lag. Tar vi med Champions League-kampen mot Lokomotiv Moskva har de ikke sluppet inn mål på de siste 430 minuttene. Det er ikke alltid like morsomt å se på, men det kan gi trofeer.

Plassering forrige gang: 7

Yannick Carrasco ble eneste målscorer i Atletico Madrids seier over Barcelona. (Foto: NTB Scanpix)

2. Liverpool
Etter et par år med solid medvind står Liverpool overfor solide utfordringer denne sesongen. Med langtidskader på van Dijk og Gomez er deres bakre rekker tynnslitte. I seieren over Leicester så de uforskammet solide ut, men i de to neste var det mer baluba bakover. Foreløpig har ikke fraværene kostet dem dyrt, men det er altså mye kvalitet som skal vikarieres for i mange kamper. De ligger à poeng med Tottenham på toppen av Premier League-tabellen og er knappe favoritter til å vinne ligaen også denne gangen.

Plassering forrige gang: 2

1. Bayern München
Med unntak av 4-1-smellen mot Hoffenheim i slutten av september har dette vært en storartet høst for den regjerende trippelmesteren. Elleve seiere og én uavgjort er fasit i oktober og november. Målsnittet ligger godt over tre per kamp. Dette er årets siste rangering, og da passer det med en oppsummering av Robert Lewandowskis 2020. Polakken vant alt han kunne vinne og står i skrivende stund med 40 mål på 36 klubbkamper. Ingen er mer frustrert over at det merkelig nok ikke deles ut Ballon d’Or for 2020.

Plassering forrige gang: 1

Bayern slo Haaland og Dortmund. Dermed har de en like på sin argeste konkurrent i Bundesliga. (Foto: NTB Scanpix)