Vinnere og tapere i Premier League høsten 2020

VINNERE

Aston Villa
Dette er sesongens deiligste overraskelse. I vår var de ett poeng unna nedrykk – nå spiller de den ene kanonen etter den andre av banen. De færreste av Villas supportere var i live forrige sesong klubben vant sine fire første ligakamper. Når én av disse triumfene i tillegg var 7-2 over Liverpool glemmer man år med smerte og frustrasjon. Smeller mot Leeds og Southampton var ikke nok til å knekke selvtilliten. Det er knapt mulig å levere en mer imponerende bortekamp enn Jack Grealish og co. gjorde mot Arsenal. Underdoger skal ikke være frekke, så rolige og gode. Grealish er utvilsomt blant ligaens fem beste spillere hittil, men Aston Villa er ikke lenger et ”one man team”.  

José Mourinho
Ett år etter comebacket er han nå tilbake på ordentlig. Det var ikke enkelt for en Chelsea-legende å vinne Spurs-fansens gunst, men i dag er flere og flere enige i at Mourinho passer laget og klubben som hånd i hanske. Både som menneske og manager skal han slå nedenfra og bølle med de aller største. Siden tapet for Everton i seriepremieren har Tottenham krypt opp til 2. plass på tabellen. Gjennom TV-serien som tar oss bak kulissene i klubben har Mourinho også vunnet tilbake mange som trodde de var lei av ham. Da vi trodde han hadde blitt sur gammel gubbe har han også et herlig Instagram-game gående for tiden. Med Manchester City, Chelsea, Arsenal og Liverpool i løpet av de neste fem rundene kan vi få svar på om Mourinho og Tottenham mener fullt alvor denne sesongen.

Leicester
De fryktløse revene har utrolig nok bitt seg fast som topplag i Premier League. Lag som Leicester, som har vært et Premier League-lag i kun seks av de siste 16 sesongene, er blant årsakene til at flere av Europas giganter ønsker å trekke seg ut av de nasjonale ligaene for å være garantert kamper mot hverandre og midler som følger med. For oss som frykter enda mer forutsigbarhet i fotballen er Leicester fortsatt en gave. Fasit etter åtte seriekamper er seks seiere, deriblant borte mot Man City og Arsenal, tabelltopp og Jamie Vardy som delt toppscorer.

Marcus Rashford
Utenfor banen har United-stjernen kjempet en utrettelig kamp mot landets sterkeste krefter. Siden pandemien brøt ut har han brukt sitt navn og status til å sette fokus på vanskeligstilte barns behov for gratis skolemat i tiden fremover. Han samlet inn en halv million underskrifter og ga seg ikke selv om politikerne i første omgang valgte å stemme ned ordningen. I helgen ringte statsministeren til Rashford for å fortelle at fire milliarder kroner er øremerket saken fotballspilleren har kjempet for. På banen har Rashford blant annet senket Paris St. Germain for andre gang og scoret hat-trick mot Leipzig.   

Frank Lampard
For under en måned siden økte presset betraktelig på Chelsea manager. Tre baklengsmål mot både West Bromwich og Southampton holder nemlig ikke mål hvis man skal være med helt der oppe. På daværende tidspunkt hadde ingen annen Chelsea-managere sett laget slippet inn flere mål per kamp(1,5)  i Premier League enn Lampard. Siden har ett mål imot på seks kamper i cup og serie gitt arbeidsro for treneren og super stemning i laget. Klubbledelsen slo på stortromma og ser ut til å treffe blink med alle kjøpene. Den siste til å ta engelsk fotball med storm er Hakim Ziyech, som har en magisk venstrefot. Det eneste hodebryet for Lampard er at han har for mange gode spillere, spesielt i angrep. Dette blir nok gull verdt i en rekordhektisk sesong.

Patrick Bamford
7 mål på 8 kamper – alle i åpent spill. Leeds-spissen hadde for lengst fått stempelet ”Championship-spiller, men ikke mer”. Sannheten er at han aldri har vært førstevalg i den øverste ligaen. Uten scoringene til Bamford kunne Leeds ha vært ille ute allerede.    

TAPERE

Manchester City
Det er langt fra kjørt for de lyseblå. Legger vi til seier i hengekampen er de to poeng unna Liverpool og tre unna toppen. Likevel har det siste året lært oss at det ikke lenger er en selvfølge at Manchester City vinner fotballkamper. 12 poeng av 21 mulige er Pep Guardiolas dårligste sesongåpning som manager. De har spilt godt i Champions League, men i hjemlig liga har den vidunderlige rytmen i pasningsspillet vært fullstendig fraværende. Selv en mester som Guardiola savner nok figurer som Vincent Kompany og David Silva, i tillegg til Agüero og Fernandinho som er mye skadet. Den gode nyheten er at manageren har skrevet ny kontrakt og ønsker å fullføre det pågående generasjonsskiftet.

Sheffield United
Den vanskelige andresesongen i Premier League har truffet fjorårets sensasjon rett i fleisen. Sander Berge har vært god, men laget scorer knapt mål og har sluppet inn dobbelt så mange mål som ved åtte runder i fjor. Storsigneringen Rhian Brewster har løsnet én avslutning på sine tre kamper. Den eneste gode nyheten er at lag som Fulham, Burnley og West Bromwich ser like svake ut.

Liverpools såre ben
Rovdrift på spillere og uflaks koster mer og mer for de regjerende mesterne. Alvorlige kneskader setter ligaens beste midtstopperpar ut av spill i månedsvis. Muskulaturen til Liverpools backpar, Jordan Henderson og Fabinho har også bedt om hvile de siste ukene.

Arsenals angrep
Burnley, Wolverhampton, Sheffield United, Fulham og West Bromwich. Dette er de eneste lagene som har scoret færre mål enn Arsenal hittil. Etter åpningskampen på Craven Cottage var det lett å tro at Arteta hadde funnet en fronttrio til å matche de aller fleste. Mål av Lacazette og Aubameyang, tre målgivende av Willian. Nå har det stoppet fullstendig opp. De to førstnevnte har ingen mål i åpent spill (Aubameyang scoret på straffe mot Manchester United) siden 28. september og Willian står uten målgivende siden premieren. Mangelen på kreativitet, oppfinnsomhet og selvtillit ble tydelig i kampen mot Aston Villa. Ingen tog er gått, men får de ikke sving på det offensive snart blir Arsenal stående på perrongen denne sesongen også.

Paul Pogba
Hvem hadde trodd at Pogba skulle bli så lite relevant som han er for tiden? På halvannet år har verdensmesteren spilt 24 ligakamper, scoret ett mål og slått tre målgivende pasninger. Kanskje han ønsker seg vekk, men når storklubber sivblør som følge av pandemien er det vanskelig å se for seg en utvei til Juventus, Real Madrid eller PSG. Akkurat nå er han mer super-sub enn superstjerne.

Sofadommerne
Først var alt hands, så var ingenting hands. Nå er de tilbake et sted midt i mellom. Først var det feil å oppsøke kontakt for å få straffe, så var det veldig smart. Nå vet vi ikke hva som gjelder. Og det er bare å droppe de VAR-tegnestrekene i forbindelse med offside når de ofte forvirrer oss.


Her er noen tall og fakta fra Opta:
* Harry Kane har flere målinvolveringer (15: 7 mål+8 assists) enn 13 av lagene i Premier League.
* Det er allerede gjort seks hat-tricks i Premier League 2020/21. Dermed er man i rute til å slå PL-rekorden på 19 fra 2011/12-sesongen.
* Manchester Citys ti mål på syv runder er 17 mål færre enn de hadde ved samme stadie forrige sesong.
* Brighton på 16. plass er laget som har fått færrest avslutninger mot seg.
* West Ham har flest treff i tverrligger eller stolpe (7). Newcastle er eneste lag som ikke har skutt i metallet og ut.
* Hverken Liverpool, Manchester United eller Arsenal har scoret fra utsiden av 16-meteren.
* Leicester har fått åtte straffespark på åtte serierunder. Det er mer enn 17 av 20 lag fikk i løpet av hele forrige sesong.