I verdenstoppen

Jeg har tatt på meg oppgaven å rangere verdens beste spisser akkurat nå. Men hva er en spiss? Spissen er spilleren som egentlig skal ha draktnummer ni, som tar i mot ballen med midtstopperen i rygg, som ligger og hugger på offsidelinja og som det skal siktes på når man nærmer seg motstanders mål. I mine øyne er en fullblods spiss den som alltid starter i midten framme. Dermed utelukkes spillere som Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappé, Mohamed Salah, Sadio Mané, Marcus Rashford, Heung-Min Son og Raheem Sterling. Til og med Liverpools Roberto Firmino, da han har blitt en såpass falsk nier at Jürgen Klopp la ham bak spydspissen forleden.

En subjektiv utvelgelse av de ti beste er foretatt. Rangeringen kommer lenger ned, og her er listen i tilfeldig rekkefølge: Harry Kane, Sergio Agüero, Robert Lewandowski, Karim Benzema, Romelu Lukaku, Erling Braut Haaland, Jamie Vardy, Luis Suárez, Ciro Immobile og Zlatan Ibrahimovic.

Det er ingen vits å late som at denne prosessen ikke begynte med utgangspunkt i vår mann. Før år 2020 har nemlig Norge aldri hatt en av verdens aller beste spisser. Erling Braut Haaland er hovedpersonen i denne teksten. Hvor står han mot andre verdensklassespisser, hvorfor skiller han seg ut og hva kan han forbedre?

La oss starte med scoringer. For å få oversikt over produksjonen til en spiss bør man ha et stort utvalg kamper, gjerne rundt 50. Da fjerner man i stor grad flytsone og uflaks.

Braut Haaland har altså 52 klubblagsmål siden i fjor sommer. 20 av disse er scoret på 16 kamper i østerriksk fotball, men han har lignende målsnitt i tysk Bundesliga og Champions League. Hans lengste måltørke siden i fjor sommer er tre kamper uten scoring i månedsskiftet februar-mars. Zlatan, som er nordmannens store idol, har lignende målsnitt som Haaland og spilte også en del av kampene i en svakere liga. Det er kun Robert Lewandowski som ligger på mer enn ett mål per kamp.

Den mest overraskende spilleren på lista er Lazios Immobile, som tok den europeiske gullstøvelen for 2019/20 etter at Messi hadde fått utmerkelsen tre år på rad. Det må nevnes at 16 av hans 43 scoringer har kommet på straffespark. Lewandowski (9), Lukaku (8), Kane (8) og Braut Haaland (5) har scoret på alle straffesparkene for sine klubblag det siste drøye året.

Lukker man øynene og prøver å se for seg det mest typiske Haaland-målet er det kanskje noe sånt som: 1) medspiller får ballen rettvendt mellom motstanders midtbane og forsvar 2) Haaland buer løpet sitt for å holde seg unna offside 3) timing i pasning og løp er perfekt 4) alene med keeper setter han ballen i mål med innsiden av venstrefoten.

Erling Braut Haaland scorer alene med Freiburg-keeper Müller. (Foto: NTB Scanpix)

45 av Braut Haalands 52 mål er scoret med innsiden av foten, 40 av dem med den venstre. Omtrent 1/3 av gangene har det vært snakk om én-mot-én-situasjoner med keeper. Nordmannen havner forbausende mange ganger alene med keeper. “Han går aldri i offside”, sa Martin Ødegaard om sin lagkompis etter kampen mot Romania i oktober. Det har Ødegaard nesten rett i. Han er den av superspissene som klart sjeldnest blir avvinket. Mens en annen bakromsspiss, Jamie Vardy, snitter litt under én offside per kamp går det fem kamper per gang flagget kommer opp mot Haaland. Undertegnede spesialiserte seg tilbake i tiden, på et lavt nivå, må sies, også til å bli en spiss som ofte havnet alene med keeper. For å lære dette måtte jeg gjøre hjemmeleksene mine og studere de beste grundig. Jeg har aldri sett noen med en så perfekt miks av bevegelsesmønster, timing, kraft og killerinnstinkt som Erling Braut Haaland.

Han er også verdens mest effektive målmaskin. Den beste metoden å finne treffsikkerheten til spillere er expected goals (xG), som sier hvor mange mål man forventes å score ut fra størrelse på målsjansene man får. Her tar man selvsagt ikke hensyn til hvem som skyter, så de beste avslutterne “overskårer” normalt litt. Siden juli i fjor har Haaland hatt sjanser som tilsier 36 mål. Altså har han 16 mål mer enn forventet, noe som vitner om forbløffende stor uttelling. Til sammenligning har Manchester Citys Agüero scoret ett mål mer enn forventet og Real Madrids Benzema er den eneste som “underskårer” med ett mål. Kanskje ikke så rart at Madrid- og City-fansen sikler etter Haaland.

Alderen er en annen interessant faktor her. Han er den klart yngste i dette selskapet og har kommet svært langt på kort tid. Det er en viktig årsak til at mange av de største klubbene i verden ønsker seg nordmannen.

Ett element han har til gode å mestre er hodespillet. Inni hodet virker alt å være i topp stand til å bli en superstjerne, men han er ikke spesielt god til å bruke pannen. Bare to av de 52 målene hans er satt inn med skallen. Etter gårsdagen har 16 av Lewandowskis 67 mål vært hodestøt. Dette er noe som ofte kommer senere i karrieren, og legger Haaland til heade-kvalitetene til 12 år eldre Lewandowski begynner han å bli komplett.

Her er de jeg mener er verdens ti beste spisser akkurat nå, i en slags power-ranking basert på toppnivå og form:

10. Ciro Immobile (Lazio)
9. Sergio Agüero (Manchester City)
8. Jamie Vardy (Leicester)
7. Luis Suárez (Atletico Madrid)
6. Romelu Lukaku (Inter)
5. Karim Benzema (Real Madrid)
4. Harry Kane (Tottenham)
3. Erling Braut Haaland (Borussia Dortmund)
2. Zlatan Ibrahimovic (AC Milan)
1. Robert Lewandowski (Bayern München)

Robert Lewandowski – verdens beste spiss. (Foto: NTB Scanpix)

(Tall fra Opta og Instat Scout)