Power-ranking Europa

15. Manchester United
14. Everton
13. Napoli
12. Chelsea
11.Tottenham

10. Juventus
I sommer fortsatte de å bygge på den rekordlange rekken seriemesterskap. Går ting som de skal tar Italias største klubb deres tiende strake scudetto til våren. Det ser riktignok ut til å bli tøffere enn tidligere. Valget av helt ferske Andrea Pirlo som manager er dristig, og mye nytt skal falle på plass dersom de skal vinne ligaen og ha suksess i Champions League. Viktigheten av Cristiano Ronaldo er udiskutabel. I superstjernens corona-fravær har det blitt poengtap mot Crotone og Verona. Det lukter en fight mellom Juventus, Napoli og kanskje Milano-lagene om tittelen.

9. Borussia Dortmund
Det har ikke gått helt knirkefritt for Dortmund. Ripene i den gule lakken er tap mot Augsburg og for tiden formsvake Lazio. Utenom det har de vunnet fire kamper mot overkommelig motstand. En nordmann er den viktigste spilleren til et av verdens ti beste fotballag. Erling Braut Haaland scorer fortsatt like mange mål som han spiller kamper, og han viser stadig nye sider av seg selv. Chippen med høyrefoten i kampen mot Schalke var særdeles lekker. Gutten er ustoppelig.

Haaland og Jadon Sancho feirer mål mot Schalke. (Alle foto: NTB Scanpix)

8. RB Leipzig
Julian Nagelsmann & co skal tydeligvis gjøre en ny flott sesong. I fjor ble vi godt kjent med dem, og de er kommet for å bli. Leipzig har foreløpig vært beste i alle kampene de har spilt og topper Bundesliga. Det skal sies at Bayer Leverkusen er det beste laget de har møtt, og et skikkelig svar på om dette er en outsider i Champions League får vi i bortekampen mot Manchester United. Alexander Sørloth har startet to kamper og venter fortsatt på sin første scoring i Tyskland.

7. Atletico Madrid
Alle de store lagene har gått på smeller denne høsten. Atletico Madrids kom borte mot Bayern München – noe som tross alt er tilgivelig. Hjemme i Spania er de ubeseiret og har posisjonert seg godt. Med problemer i Barcelona og Real Madrid er det langt fra umulig at Diego Simeones lag vinner La Liga. Luis Suárez har vært en umiddelbar hit og kler Simeone-fotball godt. De ville nok helst beholdt Thomas Partey, men heldigvis fantes det nok av sentrale midtbanespillere som kan steppe inn. Atletico har et hyggelig program fram til landslagsoppholdet.

Fire mål på fem kamper i La Liga for Luis Suárez.

6. PSG
Sykdom og skader har gjort sitt for at Frankrikes suverent sterkeste lag har hatt en variende start på denne sesongen. Mange av de beste var borte i tapene mot Lens og Marseille. Scenene mot slutten av kampen mot Marseille var ferske bevis på at Tuchels gutter fortsatt har noe å gå på når det gjelder disiplin. Mot Manchester United var savnet av Marquinhos og Verratti tydelig. Kylian Mbappé fortsetter å levere mye bedre i ligaen enn i Europa, mens Neymar veklser fra det gudommelige til det triste.


5. Barcelona
Etter en svært turbulent sommer var det godt å komme i gang med fotball igjen. 4-0 over Villarreal hjemme og 3-0 borte mot Celta var en perfekt start for Ronald Koeman. Etter hvert har de samme gamle problemene dukket opp. Krumtappene Gerard Pique og Sergio Busquets er over toppen, storkjøpene Antoine Griezmann og Ousmane Dembélé leverer ikke og Lionel Messi har kun to scoringer hittil, begge på straffespark. Den eneste seieren på de fire siste kampene kom mot Ferencvaros. Tapet i El Clasico var smertefullt og nå venter Juventus borte i Champions League. Det mest gledelige er at Ansu Fati ser ut som en framtidig verdensstjerne.

Mesteren og læregutten.

4. Real Madrid
Fra strålende til elendige. Fra morsomme til kjedelige. Fra solide til skjøre. Real Madrid er det vanskeligste laget å bli klok på i Europa. Selv uten forsterkninger rår Zinedine Zidane over en råsterk tropp. Det store problemet er at de varierer voldsomt i prestasjonene. Sentrallinja med Courtois, Ramos, Casemiro, Kroos og Benzema leverer jevnt og trutt, men for resten er det høye topper og dype daler. Forrige uke ble det tap hjemme mot Cádiz og Shakhtar. Sjelden eller aldri ser man to så skrekkelige hjemmekamper fra et laget spekket med kvalitet. Da var det viktig å reise hjem fra Barcelona med tre poeng. Martin Ødegaard er dessverre skadet til etter landskampene i november.  

3. Manchester City
Alt er ikke som det skal være i den lyseblå delen av Manchester. Hverken deres egne eller konkurrentenes resultater gir grunn til stor bekymring, men det er en stund siden man har sett City på sitt beste. Det har vært veldig synlig de gangene men har vært uten spissene Sergio Agüero og Gabriel Jesus. I helgens 1-1-kamp mot West Ham, som de vanligvis feier gulvet med, måtte Agüero av til pause. Lyspunkter: Rúben Dias er en klar forsterkning og Phil Foden er i rute til å ende opp som en verdensklassespiller. Det store spørsmålet er om Pep Guardiola kan få laget sitt tilbake på det samme uovervinnelige nivået som de holdt mellom høsten 2017 og våren 2019.

Bare to seiere av fem mulige i Premier League for Guardiola og City.

2. Liverpool
De regjerende Premier League-mesterne har hatt en dramatisk høst. Aston Villa-Liverpool 7-2 var ett av historiens mest sjokkerende resultater i engelsk toppdivisjon. Uka etter ble Virgil van Dijk langtidskadet. Bortsett fra den grusomme kampen på Villa Park har Klopps menn levert bra. Seirene mot Chelsea og Arsenal var overbevisende, og de var best mot Leeds, Everton og Sheffield United. Nysigneringene Diogo Jota og Thiago ser veldig fine ut, mens Sadio Mané (som manglet mot Aston Villa) må trekkes frem for viktige bidrag i det siste. Nå venter to greie hjemmekamper før viktige oppgjør borte mot Atalanta og Manchester City.

1. Bayern München
Forrige sesongs trippelmestere fortsetter å levere. Etter en schizofren serieåpning med 8-0 over Schalke og tap 4-1 mot Hoffenheim har ting normalisert seg i München. Bayern sto for det mest imponerende resultatet i den første runden av Champions League da Atletico Madrid ble sendt hjem med 0-4. I den kampen viste Joshua Kimmich hvorfor laget utrolig nok ikke vil savne Thiago nevneverdig. Robert Lewandowksi scoret ikke i den kampen, men har ti mål på fem seriekamper. Tyskerne ser fortsatt ut som verdens sterkeste lag og har super dekning på de fleste posisjoner.

Lewandowski med et dagligdags hat-trick mot Frankfürt i helgen.