Nå er det alvor

Martin Ødegaard i serieåpningen mot Real Sociedad. FOTO: NTB scanpix

Fem år etter at han kom inn for Cristiano Ronaldo til sin Real Madrid-debut er Martin Ødegaard tilbake i den spanske hovedstaden. I løpet av 170 kamper for andre lag har kjempet seg tilbake. Når han igjen ikler seg helhvitt i Madrid er mulighetene enorme.

Hvorfor ble han hentet tilbake?
At Real Madrid ble spanske mestere 2019/20 var takket være forsvarsspillet. Færre enn 25 mål hadde de ikke sluppet inn på 50 år. Så den biten var bra, faktisk best i Europa. De trengte derimot noe fremover på banen. Da de forgjeves jaktet mål mot Manchester City ble mangelen på kreativitet åpenbar. Karim Benzema var i sitt livs form, men ble for sjelden satt i scoringsposisjon. Få dager etter kampen i Manchester ringte manager Zinedine Zidane til Martin Ødegaard, som hadde sett for seg ytterligere en sesong i Real Sociedad. Det var på tid å pakke sakene og flytte tilbake til Madrid.

Forrige sesong var Ødegaard blant de mest sjanseskapende spillerne i La Liga. For et dårligere lag sto han bak flere avslutninger per kamp enn samtlige midtbanespillere hos Real Madrid.

Alderen og situasjonen til de andre i troppen er også viktige faktorer. Luka Modric (35) er inne i sitt siste kontraktsår og forlater sannsynligvis klubben neste sommer. Ødegaard har nå fått muligheten til å overlappe vinneren av Ballon d’Or 2018. På overgangsfronten var Zidane klar over at dette ble et mellomår, takket være stadionutbygging, andre spilleres tilgjengelighet og ringvirkningene av covid-19. Neste år kan det bli kjøpefest, for i sommer har Real Madrid fått inn én milliard i spillersalg og Ødegaard er den eneste ”nye” inn.

Hvordan gikk det i første kamp?
Det eneste oppsiktsvekkende med lagets første oppstilling for sesongen var at Ødegaard fikk starte. Det fikk også konsekvenser for det taktiske. Selv om Zidane veksler en del i formasjon var Real Madrid et 4-3-3-lag i store deler av forrige sesong. Med Ødegaard inne ble det i stedet 4-2-3-1, med nordmannen like bak Karim Benzema, rollen Zidane selv oftest hadde som spiller.

I møtet med sin gamle klubb var nok tanken å sette ham opp der han trives best, rettvendt i rommet mellom motstanders forsvar og midtbane. Dette skjedde kun en håndfull ganger. Etter 52 minutter funket planen nesten perfekt. Ødegaard stormet mot et ryggende forsvar, ventet på løpet fra Benzema og slo ballen igjennom med god timing. Franskmannens skudd ble blokkert. Tidligere i kampen hadde de to et fint veggspill som endte i et Benzema-skudd rett på keeper fra 20 meter. Å finne kjemien med spissen med toppscorer-ambisjoner er alfa og omega. Glimtene av dette ferske samarbeidet var det mest positive for Madrid-fansen etter kampene i San Sebastian. Utover disse situasjonene var nemlig Ødegaard anonym.

Hvor bør han spille?
Så sent som den siste sesongen i Nederland bekledde han mange posisjoner, men i Real Sociedad ble han dyrket som den sjanseskapende ”10-eren”. I noen kamper var han også indreløper i 4-3-3. Selv om den store løpskapasiteten hans ble trukket fram i fjor høst (han var inne på topp fem over de som løp mest i La Liga) er det ingen tvil om at ballbehandlingen og blikket for spillet gjør Ødegaard spesiell. I 4-3-3 får han mer ball, men havner lenger unna spissen – i 4-2-3-1 må han finne være smart for å finne de små ledige rommene og gjøre mye ut av hver involvering.

I søndagens kamp startet ikke Casemiro, brasilianeren som limer sammen Real Madrids forsvar og angrep. Med han inne blir det flere brudd og kontringsmuligheter. I den delen av spillet kan Ødegaards blikk være gull verdt når angrepsspillere som Hazard, Vinicius, Rodrygo og Benzema legger på sprang.

Hva nå?
Ingen managere i toppfotballen er vanskeligere å tyde enn Zinedine Zidane. Han er en mann av få ord og det hører med til sjeldenhetene at Real Madrid sender ut samme lag to kamper på rad. Dette kan skyldes taktikk, skader eller frykten for belastning. Zidane var den første som regelmessig hvilte Cristiano Ronaldo. Det kan med andre ord godt hende at benken venter for Ødegaard i lørdagens kamp mot Real Betis. Det mest logiske og trygge er Ødegaard ut og Casemiro inn. Kanskje skal også fjorårssensasjonen Federico Valverde ha et ord med i laget, og da må kanskje 35 år gamle Luka Modric sette seg. Dette kommer sannsynligvis til å være et mønster – spesielt med tanke på at denne sesongen må gjennomføres på rekordtid.

Det som er sikkert er at Martin Ødegaard anses som en viktig brikke for Real Madrid. Når vi én dag skal oppsummere karrieren hans kan vi sette et før og etter telefonsamtalen med Zidane i august 2020. Nå er han hverken guttunge, junior eller leiesoldat. Nå har han fått den ekte gullbilletten alle drømmer om. Hva fremtiden bringer bestemmer han selv.

Se Real Betis-Real Madrid på TV 2 Sport 1, Sport Premium og tv2sumo.no lørdag fra kl. 20.30.