Power-ranking Europa VI

Dette er min rangering av Europas beste fotballag 7. august 2020:

15. Napoli
14. Borussia Dortmund
13. Inter
12. Atalanta
11. Sevilla

10. Chelsea
Alt i alt ser dette ut til å bli en sesong hvor Chelsea lander på beina. 4.plass i ligaen (så vidt), tap i FA-cupfinalen og antakelig sommerferie førstkommende lørdag må sies å være godkjent. Byggingen av laget skaper likevel hodebry for Frank Lampard, ettersom forsvaret og keeper Kepa har gjort det svakt, mens midtbanen og deler av angrepet er veldig godt besatt. Eier Roman Abramovitsj virker villig til å bruke penger. Spørsmålet nå er om de kan få kloa i en forsvarsspiller eller to av høy klasse.

Plassering forrige gang: 14

VINNERE: Neymar og Keylor Navas feirer triumf i ligacupfinalen mot Lyon forrige uke. Nå venter Europa.. Foto: Francois Mori/AP

9. PSG
Det er veldig vanskelig å vite hvor man har de franske mesterne for øyeblikket. Ligacupfinalen mot Lyon, som de til slutt vant etter straffekonk, var ikke spesielt imponerende. Superstjernen Neymar er blant verdens ti beste fotballspillere. Det samme kan sies om Kylian Mbappé, men han er ute med skade før kvartfinalen mot skumle Atalanta. I tillegg har dirigent Marco Verratti fått en smell på trening, og det er usikkert om italieneren blir spilleklar.  

Plassering forrige gang: 6

8. Manchester United
Det har vært en fryd å følge Manchester United siden tapet mot Burnley i slutten av januar. Det meste har gått på skinner og Ole Gunnar Solskjær har mer eller mindre funnet sin startellever. Spesielt Bruno Fernandes har vært glimrende, men også tidligere ujevne Nemanja Matic og Anthony Martial har evnet å stabilisere seg på et høyt nivå. Dersom de kan forsterke 2-3 posisjoner i sommer er de plutselig en ørliten outsider til Premier League-tittelen.  

Plassering forrige gang: 15

7. Juventus
Italias største klubb og beste lag landet sin niende strake ligatittel på en lite flatterende måte. Mesterskapet var i boks med to runder igjen, så det ”lyver” litt at Inter endte poenget bak. Det som er hevet over en hver tvil er at dette Juve-laget bør spille bedre enn de gjør. De har utvilsomt en tropp med mange gode spillere, men spesielt på midtbanen mangler det en del for å komme opp dit de skal være. Cristiano Ronaldo og Paulo Dybala bærer laget i stor grad. Mye hviler på deres skuldre før oppgaven med å snu oppgjøret mot Lyon og deretter oppnå klubbens store mål: å vinne den gjeveste turneringen i Europa.  

Plassering forrige gang: 7

6. Atletico Madrid
Etter en trå start på sesongen har dette etter hvert lignet mer og mer på et Diego Simeone-lag. Kampene er ofte jevne, men tapes sjelden. Før sommeren lå de på 6. plass. De endte på tredje med ti poeng klaring ned til femte. Dette skyldes at de siden nederlaget i derbyet 1. februar er ubeseiret på 18 kamper. Kampen og opplevelsen på Anfield ga tro på at alt er mulig denne sesongen.

Plassering forrige gang: 10

VELDRILLET: Diego Simeone vet hva han vil med sine Atlético-spillere. Foto: Juan Medina/Reuters

5. Barcelona
Etter en sesong med mye uro, hvor de til slutt kastet bort ligatittelen, hadde Lionel Messi mye på hjertet: ”Alt vi har opplevd siden januar har vært veldig dårlig … Vi er et svakt lag med lav intensitet … Vi må endre mye hvis vi skal slå Napoli og vinne Champions League”.  I én kamp denne sommeren, borte mot formsterke Villarreal, fikk vi se hvilket nivå Barcelona har inne. Klarer de å komme opp dit er de naturligvis mer enn kapable til å vinne Champions League.

Plassering forrige gang: 3

SYNKER PÅ LISTEN: Jürgen Klopp og Liverpool har vært enere, men er nå nummer fire på rangeringen. Foto: Laurence Griffiths/AFP

4. Liverpool
Sett over en hel sesong har Liverpool vært det beste laget i verden. I sommer har de av naturlige årsaker bare vært på sitt uimotståelige beste ved et par anledninger. Exiten i Champions League kom etter en god kamp mot Atletico Madrid hvor individuelle feil kostet dem dyrt. I skrivende stund har de regjerende europeiske og engelske mesterne dermed en sommerferie som er kjærkommen for bein og hoder. I kulissene jobbes det for å få på plass backup på stopperplass og venstreback. Med alle nøkkelspillerne og Klopp inntakt er de røde i god posisjon til å kunne løfte store trofeer også neste år.

Plassering forrige gang: 1

3. Real Madrid  
Da storlaget fra den spanske hovedstaden kjente lukten av seriegull kunne ingenting stoppe dem. Ti strake seiere sørget for at Barcelona ble vippet ned fra tronen de har sittet på i to år. Mye av grunnen til suksessen finner vi i det defensive; ingen slipper inn færre mål i de store europeiske ligaene. Casemiro passer på forsvaret, som består av kanskje verdens beste stopperpar Ramos-Varane. Kommer man forbi alle disse må Thibaut Courtois overlistes. Den belgiske keeperen var skuffende i sin debutsesong, men har vært strålende i 2019/20. På topp er Karim Benzema i superform. Franskmannen scorer mange viktige og vakre mål.

Plassering forrige gang: 2

2. Manchester City
Selv om de ble nummer to med god margin ble Premier League 2019/20 skuffende for Manchester City. Ni tap både sved og kostet for Guardiola & co. Likevel ender de med 102 scorede mål. Framover er verdens beste angrepslag bortimot ustoppelige. I tillegg landet de ligasesongen med to baklengsmål på de syv siste kampene. Selvtilliten i forsvar kommer godt med når oppgaven er å hindre Real Madrid i å score to ganger på Etihad.

Plassering forrige gang: 4

1. Bayern München
Det er ufattelig at dette laget tapte 5-1 for Eintracht Frankfürt og 2-1 hjemme mot Bayer Leverkusen tidligere denne sesongen. Siden 11. desember har Bayern spilte 25 kamper, vunnet 24 av dem og spilt én uavgjort. Alt ser rosenrødt ut under tidligere assistenttrener Hansi Flicks ledelse. De oser kvalitet og har en formidabel bredde i stallen. Likevel må man trekke frem Robert Lewandowski, som endte med 34 mål på 31 kamper i Bundesliga. Jeg klarer ikke å finne et bedre fotballag i verden akkurat nå.

Plassering forrige gang: 5

VINNERE: Bayern München kan bli trippelmestere denne sesongen. Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters