Løp og kjøp

En veldig sjelden gang sitter man og måper, sånn på ordentlig, av noe man ser på en fotballbane. I Premier League er det spesielt én spiller som utløser en sånn reaksjon.

Adama Traoré har alltid vært en attraksjon. Han ble kjent da han som 17-åring fikk sin Barcelona-debut etter å ha blitt byttet inn for Neymar. Det som fikk folk til å sperre opp øynene var den skremmende farten. Så rask var han at NFL-klubber tok kontakt for å få ham til å bytte sport. Lenge hørtes det ut som en brukbar idé. Traoré var nemlig spilleren som herjet uten å være avgjørende. Han holdt show, men gjorde sjelden noe fornuftig når ballen skulle gis videre. En sirkusartist uten finish.

MUSKELBUNT: Adama Traoré har terrorisert venstrebacker i Premier League denne sesongen.

Spørsmålet var om polletten noen gang skulle trille ned eller om det aldri skulle løsne for stortalentet. For to sesonger siden scoret han fem mål og hadde ti målgivende for Middlesbrough i Championship. Etter overgangen til Wolverhampton stoppet det opp igjen. Så kom sesongen 2019/20.   

Tidligere har fansen reist seg når han får ballen og drar av en mann eller to, for så å sette seg skuffet ned like etterpå. Nå har de blitt stående og juble for mål. Spilleren med flest vellykkede driblinger i Premier League er også blitt angrepspilleren med flest målgivende pasninger (9). I tillegg har han scoret fire selv, deriblant tre mot Manchester City. Endelig har de ekstremt kraftfulle og dribleglade kantspilleren slått ut i full blomst på den gjeveste scenen. Så bra har han blitt at Liverpool nevnes som et mulig neste stoppested. Det kan være en flott match.

Den største faren ved å vinne ting er å bli tilfreds. Jürgen Klopp kan være verdens beste motivator, men selv ikke han kan holde et lag og en spillerstall 100% påskrudd til evig tid. Regelen never change a winning team funker på kort sikt, men til og med dagens fantastiske Liverpool-utgave trenger fornyelse etter hvert. Byggverket har vært på plass i to år – nå er det på tide med en ørliten oppussing. Da passer Adama Traoré veldig godt.

Som med alle andre lag låser det seg for Liverpool en gang i blant. Det har skjedd i flere kamper denne sesongen. Ofte har det ordnet seg, noen ganger ikke. I disse tilfellene er det gull verdt med spillere som kan endre en kamp umiddelbart. Engelskmennene snakker om impact sub; en som kommer inn fra benken og påvirker. Med all respekt for Divock Origi og de andre neste beste hos Liverpool – Adama Traoré er med sine unike egenskaper spesielt fryktinngytende.

SNAKKES! Med sin utrolige fart er Adama Traore et konstant uromoment.

Liverpools suksess er i stor grad bygget på stor appetitt på suksess. De var en gjeng med unge gode fotballspillere, flere av dem allerede avskrevet, som for et par år siden knapt hadde vunnet noe. Der er Traoré nå. Han har utvilsomt mye ugjort på fotballbanen. Et annet element er at 24-åringen kun har startet 2/3 av Wolverhamptons kamper denne sesongen, og antakelig vil finne seg i å sitte en del på benken for Liverpool.

Som alltid blir det et spørsmål om penger. Hvilke midler klubben har til rådighet er for øyeblikket vanskelig å si, men dersom det finnes plass i budsjettet er Adama Traoré akkurat hva Liverpool behøver.