Tabelltips La Liga

Det er klart for oppstart av den spanske ligasesongen! I toppen fighter de to største om tittelen, og fem lag er med i kampen om en Champions League-plass. Det blir potensielt avgjørende kamper hver eneste runde denne sommeren. Her er mitt tips for hvordan det ender til slutt:

6. Real Sociedad
Selv om troppen til Real Sociedad så spennende ut før sesongstart, var det få eller ingen som tenkte at de kom til å være med i kampen om en Champions League-plass med ni runder igjen. Laget som har matchet Atletico, Barcelona og Real Madrid, og er klare for cupfinale, har nå et uttalt mål om spill i den gjeveste europacupen. Martin Ødegaard har fått sin absolutte gjennombruddsesong – han og laget meldes å være i god forfatning før restarten. Halvparten av deres resterende kamper ser tøffe ut på papiret. De tre siste er knalltøffe. Jeg tror de er for svake defensivt til å holde fjerdeplassen helt inn.

KJEMPER OM CHAMPIONS LEAGUE: Martin Ødegaard og Real Sociedad. Foto: AFP

5. Getafe
Dette er oppkomlingen vi aldri mer må undervurdere. I fjor var de to poeng unna Champions League. Da føltes det som om århundrets sjanse ble spolert for den lille forstadsklubben i Madrid. Så kliner de til med en ny fantastisk sesong etter deres standarder. Per dags dato er de i 1/8-finale av Europa League (slo ut Ajax i 1/16) og utenfor topp fire på færre scorede mål enn Real Sociedad. Dette er et ekkelt lag å møte, og de har et fint gjenstående program; bortekampen mot Real Madrid er den eneste de åpenbart ikke blir favoritter i. Likevel tror jeg de trekker det korteste strået i meget tøff konkurranse. Så får de heller fikse en Champions League-plass ved å vinne Europa League.

4. Sevilla
Under ledelse av Julen Lopetegui kom Sevilla veldig godt i gang med sesongen, og toppet tabellen et par ganger i høst. I vinter svinget de veldig i prestasjonene. De vant aldri to ligakamper på rad mellom desember og mars. Dermed ble det klart at det (som vanlig) blir en kamp om å havne blant de fire øverste – noe de kun har klart én av de siste ni sesongene. Ever Banega styrer som ventet mye på midtbanen, mens det er de sør-amerikanske ny-signeringene Diego Carlos (midtforsvar) og Lucas Ocampos (kant) som har imponert og overrasket mest. Savnet av en målfarlig spiss har vært stort etter at Wissam Ben-Yedder forlot klubben, men vinterkjøpet Youssef En-Nesyri kom for alvor i gang før korona-pausen. De har unnagjort syv av åtte kamper mot Real Madrid, Atletico Madrid, Getafe og Barcelona. Det blir en tøff fight hele veien, men det holder så vidt til CL-plass for Sevilla.  

ATLÉTICO 2.0: Atlético Madrid-trener Diego Simeone (til høyre), her med assistent German Burgos, er i ferd med å bygge et nytt lag i den spanske hovedstaden. Foto: AFP

3. Atlético Madrid
Etter generasjonsskiftet i fjor sommer har det vært vanskelig å vite om det er liv laga for et Atlético 2.0. under Diego Simeone. Spesielt enkeltspillere har variert mye i prestasjonene. Under halvparten av ligakampene er vunnet. Så kom seieren over Liverpool, som har skapt harmoni og tro i en gruppe det var vanskelig å si hvor var på vei. Simeones disiplinerte gjeng er garantert god trent og rustet for å avslutte ligasesongen på en god måte. I så fall hamler man opp med de beste og vinner knepent mot resten.

2. Barcelona
Denne sesongen har vært en smule skuffende for Barcelona, som likevel har gode muligheter til å vinne både La Liga og Champions League. Kvaliteten i laget er det ingenting å si på, men alt for ofte mobiliseres det ikke nok. Man blir sittende og tenke at de kan så mye bedre. Da blir utveien gang på gang Lionel Messis magi. Nå får de riktignok viktige Luis Suárez, som alltid mobiliserer, tilbake fra skade. Kampprogrammet ser greit ut – Sevilla og Atletico Madrid blir harde nøtter å knekke. Selv om de i skrivende stund har to poengs forsprang til sin argeste rival tror jeg ikke det holder.

SKADEFRI: Eden Hazard er klar for sesongavslutningen for Real Madrid. Foto: AFP

1. Real Madrid

Heller ikke laget til Zidane har levert opp mot forventet denne sesongen. Profiler som Luka Modric, Marcelo og Gareth Bale virker å være over toppen. I den yngre garde er det bare Federico Valverde som har levert på et jevnt høyt nivå. Likevel er det ting som taler for Real Madrid: I mål har Thibaut Courtois funnet seg selv igjen, radarparet Varane og Ramos er blant de beste i bransjen, Casemiro gjør fortsatt jobben på midten og Benzema scorer jevnt og trutt. I tillegg er Marco Asensio og ikke minst Eden Hazard tilbake fra skade. Belgieren får nå en ny sjanse til å vise at han er en verdensklassespiller. Programmet ser høyst overkommelig ut, med Getafe hjemme og Real Sociedad borte som de tøffeste kampene. Jeg tror Real Madrid tar hjem pokalen.


1. Real Madrid
2. Barcelona
3. Atlético Madrid
4. Sevilla
5. Getafe
6. Real Sociedad
7. Valencia
8. Villarreal
9. Athletic Bilbao
10. Granada
11. Real Betis
12. Osasuna
13. Levante
14. Valladolid
15. Alaves
16. Celta Vigo
17. Eibar
18. Mallorca
19. Espanyol
20. Leganes