Om vi bare hadde Zlatan

Man må 20 år tilbake i tid for å finne forrige gang Norges herrelandslag deltok i et mesterskap. Siden den gang har Sverige spilt i syv av ni. I denne epoken har ikke forskjellene på lagene vært mange. Vi har også hatt profiler i Bundesliga, Serie A og Premier League. Det vi har manglet er den som har det lille ekstra, spesielt når det gjelder som mest. Vi har manglet en Zlatan.

I løpet av disse 20 årene har tidenes beste nordiske fotballspiller lagt store deler av verden for sine føtter. Han var ikke Sveriges største talent som 16-åring, men da han plutselig vokste mye i høyden, så alle som møtte ham konturene av en superstjerne. Da han senere la på seg mye muskler, ble han den perfekte fotballspilleren; best teknisk, sterkest og mest målfarlig. Et laboratorium kunne ikke laget noe bedre. I tillegg kommer de personlige egenskapene. Han har bestandig vært sulten, bestemt og selvsikker.

Zlatan Ibrahimovic snakker ofte om å erobre steder og land. Utenom i Sverige er Italia landet han har satt størst avtrykk. Zlatan var veldig god i Juventus, men ble fantastisk i Inter. Det var der han for første gang ble fullstendig ustoppelig. Ikke bare lekte han med motstanderne sine – nå var han plutselig også en målmaskin.

Oppholdet i Barcelona ble ingen suksess, men vel «hjemme» i Italia, nå for AC Milan, fortsatte Zlatan der han slapp. I mai 2011 tok han sitt åttende strake ligamesterskap, med fem forskjellige klubber. Da rekken året etter ble brutt, dro Zlatan til Paris St. Germain som Serie As toppscorer (28 mål).

Den franske ligaen ble for enkel for ham og laget hans. Fire av hans beste år brukte han på å gjøre nøyaktig som han ville i Frankrike. Det toppet seg i 2015/16-sesongen da 34 år gamle Ibrahimovic sto for 38 mål og tolv målgivende på 31 kamper.

Selv om han selv mener han erobret både Manchester og England, var det ikke perioden der borte han vil bli husket best for. Han var sterkt delaktig i Europa League-triumfen i 2017. Da han påfølgende sesong skulle gjøre (antakelig) et siste forsøk på å vinne Champions League, ble han stoppet av en stygg kneskade.

Etterdønningene av skaden og situasjonen i Manchester United gjorde det logisk å finne nye jaktmarker. MLS ble i likhet med Ligue 1 lett som en plett. I USA scoret han et par som blir å finne på det som er nødt til å være tidenes mest imponerende topp 20-liste over vakre mål av én spiller.

Neste år fyller Zlatan Ibrahimovic 40. Tidligere lagkompis Emil Forsberg sa nylig i et intervju at Zlatan «har kroppen til en 25-åring.» Ser man på bilder fra denne ukas trening med Milan, er det lett å forstå hva han mener.

Foto: AC Milan sin Facebook-side

Kan vi få en Zlatan i Norge? Kanskje ikke, men vi er i ferd med å få noen som ligner. Det er lett å se at Erling Braut Haaland har hatt den store svensken som sitt store forbilde i oppveksten. De er kanskje ikke alltid de enkleste eller mest imøtekommende. Det viktigste er at Haaland etterligner ferdighetene, sulten og selvsikkerheten til sitt idol. Vi har mye bra her i Norge, men vi mangler en Zlatan.

Se «Fenomenet Zlatan» kl. 21.00 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo.