Power-ranking Europa V

Endelig er fotballvåren her! Man kjenner det på kroppen når Champions League-sluttspillet starter. Trekningen ga oss mange kamper som på papiret ser heftige ut.

I tillegg har det vært en morsom utvikling i flere av de store europeiske ligaene. Det er avgjort i England og Frankrike, i Spania står det mellom de to store, mens i Tyskland og Italia utfordres Bayern og Juventus fra både ventet og uventet hold.

15. Manchester United
14. Chelsea

13. Getafe
12. Tottenham
11. Lazio
 

10. Atletico Madrid

Før kampene mot Liverpool ser Diego Simeones Atletico Madrid ut som en fallen stjerne. De er fortsatt blant Europas gjerrigste lag, men med et snitt på ett mål per kamp framover skal det godt gjøres å ha suksess. Det unike er selvsagt at alle kampene deres er nokså jevne – de må bare finne tilbake kunsten å vippe disse i sin favør.

Plassering forrige gang: 9

9. Inter

Det går litt opp og ned med Inter, men at de fortsatt er med i tittelfighten når 2/3 av sesongen straks er unnagjort er en bekreftelse på at de er tilbake der de skal være. Januar ble brukt på å få inn nye spillere som gir en solid bredde både nå og i tiden som kommer. Selv om de er videre i Europa League blir hovedfokuset for Antonio Conte å vippe Juventus ned fra tronen han selv satte dem på. Med Lazios fremmarsj er det nå et three horse race om Serie A-tittelen.

Plassering forrige gang: 8

8. Borussia Dortmund

Dette laget spiller aldri en kjedelig fotballkamp. Angrepsspillet er gnistrende godt, og har fått en ekstra skummel dimensjon med Erling Braut Haalands killerinstinkt foran mål. De spiller en type fotball og har en vekting av laget som innbyr til mål begge veier, noe målforskjellen 22-8 på fem ligakamper siden nyttår er et bevis på. Skaden til Marco Reus svir, men han er trolig tilbake til returoppgjøret mot PSG.

Plassering forrige gang: 10

Målmonsteret fra Jæren har tatt Bundesliga med storm. (Foto: NTB Scanpix)

7. Juventus

Alt er ikke som det skal i Torino, men bortsett fra et par tap siden nyttår finnes det gode grunner til å være positive for Juventus-fansen. De leder fortsatt ligaen, Cristiano Ronaldo ser nok en gang ut til å ha funnet formen på riktig tidspunkt i sesongen, kaptein Chiellini er tilbake fra langtidsskade og Lyon skal være et enkelt bytte i Champions League.

Plassering forrige gang: 6

6. Paris St. Germain

Det går stort sett knirkefritt i hjemlig liga, mens i Champions League føles det litt som et nå eller aldri for denne PSG-utgaven i år. En av Kylian Mbappé og Neymar forsvinner fort til sommeren. Dersom de topper formen og mobiliserer for fullt er de uten tvil en kandidat til å oppnå klubbens store mål og ta hjem den gjeveste pokalen.

Plassering forrige gang: 5

Neymar og Kylian Mbappé. (Foto: NTB Scanpix)

5. Bayern München

Nå begynner det å svinge brukbart av giganten fra München. Etter en høst med dårlig stemning og managerbytte ser det ut til at alle trekker i samme retning. Robert Lewandowski scorer omtrent ett mål per kamp for tiden, og når lagkompisene også melder seg på er det blitt fire mål per kamp for Bayern siden nyttår. 19 år gamle Alphonso Davies har vært et overraskende positivt tilskudd på venstrebacken.

Plassering forrige gang: 7

4. Manchester City

Et vidunderlig fotballag og en stor fotballklubb som fortsetter å gjøre det vanskelig for seg selv. På banen er det fortsatt altfor stor forskjell på det offensive (mestscorende i Premier League) og det defensive (dobbelt så mange baklengsmål som Liverpool). Med tanke på at Pep Guardiola antakelig ikke blir værende mer enn maks én sesong til, og at City er utestengt fra Champions League kommende sesonger (dersom de ikke får medhold i ankesaken), blir kampene mot Real Madrid vanvittig spennende.

Plassering forrige gang: 4

3. Barcelona

Noe har gjentatt seg ofte de siste årene med Barcelona. Man ser lagoppstillingen og venter på et show som ikke kommer. Trenerbyttet har gitt en viss effekt på spillestilen, men det er fortsatt ofte opp til Lionel Messi å redde dagen. Det skjer ofte i form av geniale pasninger eller mål. Det viktigste siden nyttår er likevel at forholdet mellom spillergruppen og klubbledelsen nådde et bunnpunkt i forbindelse med det offentlige oppgjøret mellom sportssjef Eric Abidal og Messi. Dersom laget viser seg fra sin beste side oftere enn de har gjort hittil i sesongen, har de absolutt kvalitet til å vinne både liga og Champions League, men det gjenstår å se hvilken utgave av Barcelona vi får se de neste ukene og månedene.

Plassering forrige gang: 2

2. Real Madrid

Til tross for en liten smell hjemme mot Celta Vigo i helgen er harmonien tilbake på Santiago Bernabeu. I løpet av vinteren har Zidanes lag radet opp gode resultater. Når de beste har vært på banen, har det vært oppsiktsvekkende tett bakover, noe tidligere utskjelte Thibaut Courtois skal ha en del av æren for. Real topper med all sannsynlighet ligaen når Barcelona kommer på besøk 1. mars, i det som sammen med den neste månedens dobbelkamp mot Manchester City både ser saftig og sesongdefinerende ut.  

Plassering forrige gang: 3

Denne mannen har skumle hensikter, og går en spennende måned i møte. (Foto: NTB Scanpix)

1. Liverpool

De regjerende Champions League-mesterne forbedrer og setter nye rekorder hver eneste uke for tiden. Det siste snauet året har de tatt 103 av 105 mulige poeng i Premier League. Det er ikke lenger spørsmål om de kommer til å vinne ligaen, men når. Svaret er trolig i løpet av mars. Spenningen ligger i om de klarer å spille seg til sin tredje strake Champions League-finale. Nå er alle de viktige brikkene skadefrie og klare for den viktigste perioden i sesongen.    

Plassering forrige gang: 1