En ny start

Det var en merkelig sommer for de som er glade i Manchester United. Etter å ha sett nabo Manchester City vinne ligaen, erkerival Liverpool vinne Champions League og klubbens egen plass i det gjeveste europeiske selskap glippe syntes nok mange United-fans at det var greit med en pause. Tre måneder etter det pinlige hjemmetapet mot Cardiff gikk folk til kamp på Old Trafford uten tro på store ting, men med et håp om at det flotte spillet og de gode resultatene i sommerens treningskamper bar bud om en mindre pinlig sesong enn den forrige.  

Den enorme arenaens fryktfaktor, den som tidligere fikk motstandere til å skjelve i buksene allerede i oppvarmingen, har i stor grad forsvunnet. I det første kvarteret av premieren mot Chelsea så den ikke ut til å komme tilbake med det første. Som så altfor mange ganger de siste årene tok gjestende lag kommandoen på Old Trafford. Solskjærs menn var bedre venn med egne stolper enn med ballen. Da de røde nok helst skulle sett at kampen startet på nytt, fikk de en gave i form av Kurt Zoumas klønete takling på Marcus Rashford.

Marcus Rashfords straffemål mot Chelsea og PSG. (Foto: NTB/Scanpix)

I motsetning til hva mange hevder er det ikke enkelt å ta straffespark. Det vil si; det er en helt spesiell øvelse som ikke passer for alle. Man må ha en plan, et hode som følger planen og føtter som kan utføre den. Som forrige gang de trengte det som mest, i de dramatiske sluttminuttene i Paris i mars, var det 21 år gamle Rashford som gikk fram. Mange straffetakere setter fart mot ballen med en gang dommeren blåser. Det er ofte et tegn på at de er stresset og bare vil ha sparket unnagjort. Rashford ventet et sekund eller tre, pustet ut, og vartet opp med en blåkopi av straffesparket som sendte United videre til kvartfinalen i Champions League.

Hvor viktig dette målet var for laget og ikke minst prosjekt Solskjær er vanskelig å si, men det som er sikkert er at det var akkurat det de trengte der og da. Publikum våknet til liv og pasningsspillet ble bedre og bedre.

Den eneste i rødt som åpnet bra og spilte godt kampen igjennom var Aaron Wan-Bissaka. Som jevnaldrende Rashford tok nysigneringen ansvar. For to år siden var Wan-Bissaka en høyst medioker angrepsspiller på U23-laget til Crystal Palace. Forrige sesong hadde han flest vellykkede taklinger i ligaen med 90. Nestemann på lista hadde 60. I går taklet høyrebacken mest og best av alle da han sto for den mest overbevisende debuten av en forsvarsspiller Old Trafford har sett på mange år.

Aaron Wan-Bissaka takler Ross Barkley. (Foto: NTB/Scanpix)

I 2. omgang var det Uniteds andre debutants tur til å vise seg fram. Siden Nemanja Vidics dager har klubben savnet en forsvarssjef. Hvis de siste 45 minuttene mot Chelsea var noe å dømme etter, har de funnet ham. Harry Maguire sto i veien for det som kom hans vei og behandlet ballen godt.

I det 65. kampminutt startet Maguire angrepet som Anthony Martial avsluttet til 2-0. Martial har hatt en start-stopp-karriere, men hadde nå fått Solskjærs tillit på topp. På ryggen hadde han draktnummer ni, som han ble fratatt da Zlatan Ibrahimovic kom for tre år siden. Franskmannen spilte ingen stor kamp, men som sin norske sjef ofte gjorde dukket han opp på rett plass til rett til tid.

Anthony Martial setter 2-0 mot Chelsea. (Foto: NTB/Scanpix)

En ny start ble det også for Paul Pogba. Superstjernen var i sommer åpen om at han godt kunne tenke seg å forlate klubben. Heller ikke Pogba var på sitt absolutt beste. Likevel er det framspillet til Rashfords andre mål halvveis ut i 2. omgang han huskes for i denne kampen. Når laget rundt ham er såpass solid, er det uproblematisk at det blir noen balltap her og der. Pogba rakk enda en målgivende pasning. Den tredje nykommeren, lynvingen Daniel James, fullbyrdet kvelden for Manchester United.

I løpet av 90 minutter ble deres flere hundre millioner fans skremt, lettet, glade og til slutt ekstatiske. For Solskjær & co. var dette en nødvendig opptur. Så får tiden vise om den brukes som hvilepute eller springbrett.