Power-ranking Europa V

Tre måneder er gått siden forrige ranking på denne bloggen. Hensikten er fortsatt å rangere Europas beste lag basert på en blanding av kvalitet og form.

De fleste av de aktuelle lagene har spilt over 20 kamper siden sist. Manchester City vant det som ble døpt en tidlig seriefinale mot Liverpool. Tottenham har meldt seg på og av i tittelkampen et par ganger. Tre utgaver av El Clasico er unnagjort.

Det mest spesielle som har skjedd er likevel at Manchester United, som var utenfor min topp 15-listen forrige gang, har byttet manager og med det har fått et stort løft.

 

15. Borussia Dortmund 
14. Ajax
13. Napoli
12. Chelsea
11. Arsenal

 

10. Real Madrid

Exit mot Barcelona i den hjemlige cupen. Tap mot erkefienden også i ligaen betyr at det er tolv poeng opp til tabelltopp. Faktisk var det 15 poeng opp etter like mange kamper forrige sesong. Den store forskjellen er naturligvis at de da var med videre i Champions League, som de til slutt vant. Nå ble de utslått og ydmyket av Ajax. Dermed har Zinedine Zidane kommet tilbake for å redde stumpene av en ødelagt sesong, men mest av alt for å bygge opp igjen Real Madrid fra sommeren av.

Plassering forrige gang: 7

 

9. Bayern München

Den sovende giganten har våknet i hjemlig serie. Med ni seiere på de siste ti har de klatret til topps i Bundesliga. De holdt nullen på Anfield, men fikk svi da de ikke var like sterke hjemme mot Liverpool. Dermed er det for første gang på 14 år ingen tyske lag med i kvartfinalen av Europas gjeveste klubbturnering.

Plassering forrige gang: 14

INNE PÅ LISTEN: Manchester United og Ole Gunnar Solskjær.

8. Manchester United

Det viste seg at det bor mye mer i dette laget enn hva José Mourinho klarte å få ut. Under Ole Gunnar Solskjærs ledelse har de aller fleste spillerne hevet seg. På 13 seriekamper har elleve poeng opp til fjerdeplass blitt til to. Vendingen mot PSG, hvor de manglet flere nøkkelspillere, ga fansen tro på at alt er mulig. Vinden blåser Manchester Uniteds vei for tiden, og de begynner å ligne sitt gode gamle seg igjen.

Plassering forrige gang: –

 

7. Tottenham

Kanskje det aller vanskeligste laget å plassere akkurat nå. De klarer liksom ikke å bestemme seg for om de er et lag i den absolutte toppen eller ikke. De spiller omtrent aldri uavgjort. Tre av de siste fire ligakampene er tapt, men innimellom disse har de slått ut Borussia Dortmund av Champions League med 4-0 sammenlagt.

Plassering forrige gang: 9

 

6. Paris St. Germain

Marerittet fortsetter. Tenk at de klarte å overgå smellen mot Barcelona for to sesonger siden. De røk ut mot Manchester United på omtrent verst tenkelig måte. Egentlig var de klart best, men en stor forsvarstabbe og en kjempeblemme av rutinerte Gianluigi Buffon ga United blod på tann. Den klønete handsen var omtrent umulig å oppfatte ved første øyekast, men den ble plukket opp av dommerne på video-rommet. PSG har et skyhøyt toppnivå og en fæl evne til å dumme seg ut.

Plassering forrige gang: 5

 

5. Atletico Madrid 

Diego Simeones lag er de eneste som ligner på en utfordrer til Barcelona i La Liga. Bare tre seriekamper er tapt denne sesongen. I hjemmekampen mot Juventus fikk vi se i nærheten av Atleticos toppnivå – i Italia tre uker senere viste de seg fra en helt annen side. Tapet var ekstra tøft å svelget med tanke på at finalen skal spilles på spanjolenes hjemmebane.

Plassering forrige gang: 4

I SUPERFORM: Virgil van Dijk og Sadio Mané.

4. Liverpool

Jürgen Klopp & co har mistet forspranget i Premier League. Skjebnen har sklidd ut av deres hender. Likevel må det nevnes at 73 poeng er det meste Liverpool har stått med etter 30 kamper (regnet med tre poeng for seier) gjennom klubbens stolte historie. Etter to litt skuffende bortekamper mot Manchester United og Everton slo de kraftig tilbake mot Bayern München. Virgil van Dijk er fortsatt en gigant i forsvar, og fremover på banen er Sadio Mané i superform.

Plassering forrige gang: 8

3. Juventus

Comebacket mot Atletico Madrid var rett og slett mektig. Det oser vinnerkultur av hele klubben, og med den notoriske mesteren Cristiano Ronaldo på laget ser de sterkere ut enn på 20 år. De er det eneste laget i de fem beste europeiske ligaene som enda ikke har tapt en seriekamp. Så i tillegg til å kunne gå ubeseiret gjennom en hel Serie A-sesong er de blant de fremste kandidatene til å oppnå klubbens klart største mål; vinne Champions League.

Plassering forrige gang: 3

2. Manchester City

Siden forrige rangering har ingen lag spilt flere kamper enn Manchester City. Det har stort sett gått veldig bra for de lyseblå. Ripene i lakken er tap for de middelmådige lagene Crystal Palace, Leicester og Newcastle. Over én måned er gått siden forrige nederlag. I 2019 har Manchester City scoret 61 mål i alle turneringer – Sergio Agüero har stått for 14 av dem. De har allerede vunnet ligacupen, og er bookmakernes favoritt til å vinne hver av de tre gjenstående turneringene. Kan de virkelig kopiere eller til og med toppe Uniteds “Treble” fra 1999?

Plassering forrige gang: 1

PÅ TOPPEN: Barcelona vurderes som Europas beste lag akkurat nå av TV 2s ekspert Simen Stamsø-Møller.

1. Barcelona

Som tidligere skiller det i mine øyne veldig lite mellom de aller beste lagene. Barcelona har spillere i verdensklasse på omtrent hver eneste posisjon. Lengst fremme har de verdens beste fotballspiller, som ikke viser noen tegn til å la seg prege av tidens tann. Den siste måneden har Messi og guttene tatt to seiere på Santiago Bernabeu.

Plassering forrige gang: 2