Power-ranking Europa III

Som vanlig var det også før denne sesongen bred enighet om at mange lag, så mange som åtte, var seriøse kandidater til å vinne Champions League.

To måneder ut i høsten er følelsen den samme. De åtte er intakt, men Juventus er de eneste som ikke har vist klare svakhetstegn i én eller flere kamper.

Det er også veldig gledelig at lag som man før sesongen så for seg på hylle to i Europa, viser strålende form. Ett av disse er Arsenal, som selvsagt ikke kan vinne Champions League, men som klatrer på rangstigen etter elleve strake seire.

Igjen er det greit å minne på meningen med denne rangeringen. Det er ingen liste for å vise sannsynlighet for Champions League-, eller for den saks skyld La Liga- eller Premier League-triumf. Det er heller ingen formtabell. Det er et forsøk på å vise styrkeforholdet mellom de beste lagene i Europa i skrivende stund – og det er ikke enkelt.

Legg gjerne igjen din egen topp ti i kommentarfeltet.

15. Inter (Ny)
14. Sevilla
13. Tottenham
12. Bayern München
11. Arsenal

Mesut Özil smiler igjen. (Foto: Scanpix)

10. PSG
Med 5-0 hjemme mot Lyon bekreftet de sin overlegenhet i hjemlig liga, hvor de har full pott hittil. Og ja, det er en selvfølge at de skal herje i Ligue 1, men det er på ingen måte en bakgårdsliga. I Champions League har de slitt mer. Både Liverpool og Napoli har avslørt PSGs begrensninger, spesielt når de franske mesterne må forsvare seg. Ángel Di Marias sene utlikning kan ha vært med på å redde sesongen deres – for exit i gruppespillet er uhørt for den hardtsatsende klubben.

Plassering forrige gang: 9

9. Atlético Madrid
Drømmen om en Champions League-finale på hjemmebane virker en smule fjern i øyeblikket. Alt avhenger nå av hvordan Atleti reagerer på en rekke med skuffende resultater. For selv om de bare har vunnet fire av ni i La Liga og gikk på en stygg smell i Dortmund, er de på skuddhold til tabelltopp i begge turneringene. Spiller for spiller skal de være enda bedre enn før, mye på grunn av deres nye midtbanespiller Rodri, som kan bli en gigant både på klubb- og landslag i årene som kommer. Keep calm and carry on.

Plassering forrige gang: 7

Diego Simeone fikk litt å tenke på etter 4-0-tapet for Lucien Favre og Borussia Dortmund. (Foto: Scanpix)

8. Chelsea
Fortsett ubeseiret. De har levert over de flestes, undertegnedes inkludert, forventninger. På kort tid har de fått mange av Maurizio Sarris ideer ut i live. Men det er ikke til å stikke under en stol at de slipper til store sjanser i alle kamper og at mye av det offensive har hvilt på Eden Hazards skuldre. Morata har sett fryktelig ut og Willian har mye mer inne.

Plassering forrige gang: 8

7. Napoli
Også en stor gledelig overraskelse, først og fremst fordi de byttet manager og mistet regissøren Jorginho etter å ha gitt Juventus en skikkelig fight i våres. Carlo Ancelotti er ikke kjent for å forandre så mye, og er en mann de fleste trives rundt. De spiller i ny formasjon, men arven etter Sarri lever videre. I Champions League vant de fullt fortjent mot Liverpool og rystet Paris St. Germain borte. Koulibaly er en klippe i forsvaret og Allan kriger motstanderne i fillebiter på midtbanen. I angrepet bidrar pygméene med viktige mål.

Plassering forrige gang: 12

Selv supertalentet Kylian Mbappé fikk slite i møtet med Kalidou Koulibaly (t.v.) og Allan. (Foto: Scanpix)

6. Borussia Dortmund
Fotball-Europas gledeligste overraskelse denne høsten. Etter at de havnet 29 poeng bak Bayern München og fikset fjerdeplass og Champions League på målforskjell overtok sveitsiske Lucien Favre laget i sommer. De startet bra forrige sesong, men i motsetning til i fjor ser ikke dette ut som et blaff. Denne uken påførte de Diego Simeones største nederlag (4-0) på 390 kamper med Atlético Madrid. Rutinerte Witsel, Götze og Reus har fått en slags renessanse, og akkompagneres av en haug av tenåringer og unggutter. Dortmund spiller attraktiv og fremoverrettet fotball. I de siste seks kampene har de scoret over fire mål i snitt. Tankene går til Monaco i 2016/17, som vant ligaen og gikk til semifinale i Champions League.

Plassering forrige gang: 14

5. Liverpool
Hvor har det blitt av laget som slapp inn mål av ingenting, som måtte score tre-fire mål for å vinne kamper og som var garantister for fyrverkeri? Liverpool har forandret seg enormt på kort tid. Beviset på at de har løst sine åpenbare problemer i forsvar og på keeperplass er at de ikke har sluppet inn et ligamål på Anfield siden februar. Jürgen Klopps noe mer forsiktige taktiske tilnærming har gått litt utover målproduksjonen, men denne uken scoret hele firma Mané-Firmino-Salah i samme kamp for første gang denne sesongen.

Plassering forrige gang: 3

4. Real Madrid
Med ett poeng på fire kamper og tap for Alaves og Levante ble krisen offisiell. Men ser man bak resultatene og på tabellen er den nok en smule overdrevet. Det mest bekymringsfulle er at de, til tross for å ha to av bransjens beste midtstopper og ny superkeeper, ser fryktelige sårbare ut bakover. Framover skaper de sjanser i bøtter og spann, og savnet av en målmaskin som Cristiano Ronaldo er åpenbart. Julen Lopetegui ser ut som en slagen mann, men skal vi tro spillernes uttalelser har han fortsatt mannskapet i ryggen. Før El Clásico har de ansvar for å redde sjefens jobb.

Plassering forrige gang: 1

Dead man walking? Julen Lopetegui trenger en seier i El Clasico. (Foto: Scanpix)

3. Juventus
Selv de beste Conte-utgavene av Juventus var ikke like gode som dagens lag. Det ser nesten perfekt ut. De er ubeseiret, noe som fort kan være tilfelle også til jul. Syv av tolv kamper er vunnet uten baklengs. Re-signeringen av Bonucci, samt kjøpene av Joao Cancelo og Cristiano Ronaldo har sittet som et skudd. På midtbanen ser endelig 28 år gamle Miralem Pjanic ut til å nådd sitt toppnivå. Få i Europa styrer kamper som bosnieren for tiden. De vinner med stor sannsynlighet Serie A for åttende gang på rad, og er per dags dato en meget seriøst kandidat til å ta hjem Champions League for første gang på 23 år.

Plassering forrige gang: 5

2. Manchester City
Kanskje de trengte smellen mot Lyon i Champions League. For siden den har de mer og mer lignet superlaget fra forrige sesong. Deres unike evne til å spille ut lag og score på åpent mål er intakt. Testene borte mot Liverpool og Sjakhtar Donetsk besto de med glans. En spiller som har fått for lite skryt er Aymeric Laporte. Han har spilt seg varm i trøya, bidrar med og uten ballen og gjør keeper Ederson bortimot arbeidsledig.

Plassering forrige gang: 4

1. Barcelona
Helt knirkefritt er det ikke i Barcelona for tiden, men de gode tegnene overskygger de dårlige. I mål har Marc-André ter Stegen fått mye å gjøre og gjort det så bra at han nå bør stå i mål for Tyskland. Jeg skjønner godt at mange mener han er verdens beste keeper. Verdens beste spiller heter fortsatt Lionel Messi. Barcelona klarte seg fint uten ham mot Inter – så godt at de har gode sjanser til å slå Real Madrid, selv uten sin superstjerne.

Plassering forrige gang: 2

Best nå: Messi og Barcelona. (Foto: Scanpix)