Pole position

Liverpool har tapt sin første kamp for sesongen. De misbrukte den enkleste muligheten til å spille finale på Wembley neste år.

Likevel tyder alt fra managerens laguttak til den generelle stemningen rundt klubben etter onsdagens kamp på at dette ikke var så fælt. Andre ting er viktigere.

Det er nemlig ikke til å komme fra; oddsen på Liverpool som seriemester i mai 2019 synker for hver helg som tilbakelegges. Nå venter to tøffe ligakamper, kanskje de to viktigste hittil for Jürgen Klopp. Cuper i all ære, det er Premier League-pokalen Liverpool er desperate etter å få hendene på.

Om noen dager er det tre år siden Klopp overtok Liverpool. I sitt første intervju manet han supporterne til å slutte å tvile og begynne å tro. Siden den dagen har det alltid vært noe å tvile på – enten det er manglende kvalitet på enkelte posisjoner eller for varierende prestasjoner. Frem til nå. For første gang på så lenge jeg kan huske er det vanskelige å finne et godt på svar på spørsmålet «hvorfor skal ikke Liverpool kunne vinne ligaen?».

I tyskerens første sesong var de allerede bakpå da han kom inn. Med bare glimtvis storspill ble det høye topper og dype daler. Etter en enorm mengde kamper og enda flere skader endte det med en skuffende åttendeplass i ligaen og to finaletap.

Europa League-finalen var Liverpool 63. kamp i 2015/16-sesongen. Sevilla vant til slutt 3-1. (Foto: Scanpix)

I sesong to endret syndromet seg fra slitasje til problemer med å være favoritter. Store anledninger ble spesialiteten, og med fem seiere og fem uavgjorte var de ubeseiret mot de andre topp seks-lagene. Men seriemestere kunne de ikke bli når det rant inn baklengsmål mot Bournemouth, Swansea og Hull.

I 2017/18-sesongen fant Liverpool ut av hvordan de skulle slå lagene nedover på tabellen, men nå tapte de fire av fem bortekamper mot de andre topplagene.

Siden har en allerede kruttsterk tropp blitt ispedd skyhøy kvalitet, og denne høsten har et toppet Liverpool slått alt av god og dårlig motstand. Dette er bare tredje gang i klubbens historie at høstens første seks seriekamper er vunnet.

Foreløpig er det ikke lett å finne sykdomstegn. Om noe burde de ha scoret enda flere mål.

Med ny sjef i forsvaret og ny keeper har ikke Liverpool sluppet inn et ligamål på Anfield siden februar (Foto: Scanpix).

Kanskje det ikke er tilfeldig at Klopp, som er mer kjent for sin væremåte enn for trofeer, har oppnådd store ting i sin tredje hele sesong både i Mainz (opprykk) og Borussia Dortmund (seriemester).

Klopps filosofi gjør at hans lag trives godt med å møte pasningslag som Manchester City. Det eneste laget som i sesongstarten har spilt flere pasninger seg imellom enn Manchester City er Maurizio Sarris Chelsea. Lørdag kveld kommer Roberto Firmino, James Milner & co. til å luske rundt og vente på muligheter til å straffe de blå når de er på sitt mest sårbare.

Et spillemessig ambisiøst, men fortsatt uferdig og utestet Chelsea-lag bør passe verdens beste kontringslag som hånd i hanske. I neste seriekamp venter Manchester City for Klopps gutter.

Med seier i disse to er det ikke lenger noen tvil. Da er Liverpool favoritter til å vinne Premier League.

To møter på fire dager for herrene Klopp og Sarri.