Power-ranking Europa II

Da jeg startet dette lille prosjektet for en måned siden (se definisjonen og formålet i forrige innlegg), var jeg usikker på hvor store bevegelser det ville bli på lista mi.

Men fotballag overrasker alltid, negativt og positivt.

Derfor er det ingen topp ti-lag som står på stedet hvil. Det aller vanskeligste var å skille Manchester United og Tottenham, til tross for 0-3 på Old Trafford forleden.

Her er det jeg mener er de 15 beste lagene i Europa akkurat nå.

 

15. Sevilla

14. Borussia Dortmund

13. Arsenal (ny)

12. Napoli

11. Manchester United

 

10. Tottenham 

Motgang har ikke vært dagligdags for Tottenham de siste årene. Tre strake tap etter seieren på Old Trafford er ikke bra. Faktisk har de aldri tidligere tapt tre på rad under Pochettino. Likevel har de fortsatt flere poeng på de første fem ligakampene enn de hadde i fjor og i 2015 – begge gangene endte de som nummer tre. Spurs dominerer ofte kampene sine og ser ut til å ha god kontroll, men er veldig slurvete i egen boks. De aller fleste av baklengsmålene har kommet etter headinger. Denne tendensen bør det være mulig å luke bort. Harry Kane har ikke vært på sitt beste, men plutselig våkner han igjen.

Plassering forrige gang: 9

Det vil seg ikke for Harry Kane om dagen. (Foto: Scanpix)

9. Paris St. Germain

Så mange fantastiske fotballspillere, så lite fighting spirit. De var nære på å ta et sterkt bortepoeng på Anfield, men bak det faktum er det mye å ta dette laget på. Ja, de har spillere som når som helst kan straffe hvem som helst, men når de slipper til motstandere så lett og ofte som de gjør, er det vanskelig å se for seg PSG som Champions League-vinnere denne sesongen. Med det spillermaterialet kan dette bare bli bedre.

Plassering forrige gang: 8

8. Chelsea

Selv om motstanden har vært langt ifra formidabel, er det imponerende å se hva Maurizio Sarri har fått til allerede. Fotballen de spiller er underholdende og effektiv. Perfekt mot svak motstand, men den kan koste mange baklengsmål når topplag står på motsatt side. Eden Hazard har aldri vært bedre. På de siste 18 kampene snitter han over ett målpoeng per kamp. Holder han dampen oppe er han blant favorittene til å vinne Ballon d’Or.

Plassering forrige gang: 10

Eden Hazard dominerer fullstendig for tiden. (Foto: Scanpix)

7. Atletico Madrid

Simeone & co startet sesongen perfekt med Supercup-triumf over Real Madrid. Men skal man utfordre de to store i ligaen har man ikke råd til å havne bakpå i starten. Allerede etter fire kamper har Atletico syv poeng å ta igjen på Barcelona, og da er det fristende å si at det er game over med tanke på seriemesterskap. 1-1 hjemme mot Eibar ser fryktelig ut, men de var til tross for å ha skapt drøssevis med store sjanser sekunder unna å tape kampen. I Champions League havnet de under mot et Monaco-lag som har vært skuffende i fransk liga, men i kjent Atletico-stil snudde de og vippet den jevne kampen i sin favør. Likevel har sesongåpningen vært skuffende, og igjen må nok hovedstadslaget satse på cupene.

Plassering forrige gang: 4

6. Bayern München

De gode nyhetene først – og de er det nok av: full pott i liga og Champions League, prestasjonene fra laget har vært overbevisende, Arjen Robben har til tider briljert, Robert Lewandowski scorer jevnt og trutt og Thiago Alcantara har vært Bundesligas beste spiller. Men Bayern blør på skadefronten. Spesielt kneskaden til verdensmester Corentin Tolisso er et skudd for baugen. I tillegg blir lynraske Kingsley Coman og mindre viktige Rafinha ute en stund. Hittil har ikke motstanden vært allverden, men Bayern både vinner og spiller fin fotball.

Plassering forrige gang: 7

5. Juventus

Italias beste lag gjør som de pleier; vinner knepent og viser konkurrentene ryggen. Selv om Napoli henger på, ser det allerede nå fryktelig vanskelig ut å utfordre kongene av Serie A. Cristiano Ronaldo hadde så vidt rukket å komme i gang med målproduksjonen da han uforståelig nok ble sendt av banen mot Valencia. Før utvisningen så Ronaldo og Juventus, selv om de ikke scorer, meget bra ut. Etter det røde scoret de to mål og holdt buret rent. Juventus er i rute og vel så det.

Plassering forrige gang: 6

En utrøstelig Cristiano Ronaldo etter rødt kort mot Valencia. (Foto: Scanpix)

4. Manchester City

Standarden de har satt gjør at man forventer at de skal rundspille stort sett alle lag de møter. Derfor var det sjokkerende at de hverken rundspilte eller fikk poeng mot Lyon. Også før landskampene så vi små tegn til at City har tatt foten av gasspedalen, og Pep Guardiola har en tøff jobb med å få laget tilbake på sitt aller beste. Det hviskes nå om at Kevin De Bruyne kan bli klar før de vanskelige kampene i oktober og november.

Plassering forrige gang: 1

3. Liverpool

På grunn av et forholdsvis enkelt kampprogram var det før landslagspausen vanskelig å vurdere hvor dette Liverpool-laget står. Siden det har de virkelig overbevist, og fremstår i skrivende stund som det beste laget i England. For første gang siden 1961 har de røde vunnet sesongens seks første kamper. De var det klart beste laget borte mot Tottenham og vant til slutt fortjent også hjemme mot Paris St. Germain. For første gang på år og dag er det vanskelig å peke på svake punkter hos Liverpool. Om noe mangler, er det akkurat nå litt i samspillet lengst framme på banen.

Plassering forrige gang: 5

Av disse to er det James Milner som har begeistret flest i sesongåpningen. (Foto: Scanpix)

2. Barcelona

Tidlig denne uken sa Lionel Messi at han vil gjøre alt for å bringe Champions League-pokalen tilbake til Camp Nou. Som forventet herjet Messi med PSV, men minst like gledelig er det at to andre spillere har utmerket seg den siste uka. Philippe Coutinho var toneangivende både da han kom inn til pause og Barcelona snudde til seier borte mot Real Sociedad og han var veldig god hjemme mot PSV. Ousmane Dembélé er allerede oppe i tre ligamål etter å ha blitt matchvinner i San Sebastian, før han mot PSV skaffet frisparket Messi scoret på og deretter selv vartet opp med en nydelig scoring. Når alle de andre nøkkelspillerne leverer godt, ser Barcelona ut til å være i god forfatning, men skikkelig tøffe tester venter først senere i høst.

Plassering forrige gang: 3

Endelig har Ousmane Dembélé funnet formen i Barca-drakten. Lionel Messi er den samme gamle. (Foto: Scanpix)

1. Real Madrid

Ny manager, ingen Cristiano Ronaldo, ingen nye Galacticos, men samme klasse, arroganse og selvsikkerhet. Poengtap borte mot Athletic Club var ikke mer enn en ørliten ripe i lakken. De har verdensklassespillere i alle posisjoner, og samtlige virker å kose seg med en mer ballbesittende stil under Lopetegui. Gareth Bale og Karim Benzema ser ut til å ha godt av en VM-fri sommer, for begge er i kjempeslag. Det er ennå tidlig, men dette ser faktisk ut til å bli enda bedre enn de foregående sesongene.

Plassering forrige gang: 2

Isco Alarcón feirer sitt nydelige mål mot Roma i Champions League. (Foto: Scanpix)