Power-ranking Europa

Såkalte Power Rankings er veldig vanlig i amerikansk idrett. I bunn og grunn er målet å rangere styrkeforholdet mellom lag i én idrett eller mer spesifikt i én divisjon. Amerikanerne baserer kvalitet mye på stats og prøver å komme så nære «fakta» som mulig. 

Jeg skal nå prøve på det noe av det samme. Min rangering er riktignok en mer subjektiv vurdering av hvem som er de beste lagene i europeisk fotball. Naturligvis betyr lagenes resultater i hjemlig liga og europacupene mest, men flaks/uflaks og hvor godt betalt lagene får er faktorer som spiller inn. 

For ordens skyld: Dette er ikke tipping av hvem som vinner Champions League. Det er en vurdering av lagenes styrke i skrivende stund.

Rangeringen vil bli oppdatert fortløpende gjennom sesongen.

15 lag er med på listen og topp 10 forklares grundig. 

 

15. Borussia Dortmund

14. Sevilla

13. Roma

12. Napoli

11. Manchester United

 

10. Chelsea 

Et lag som har vært nødt til å venne seg til nye managere, store managere, annet hvert år. Start, stopp, start, stopp. Det har gitt pokaler tidligere. Nå prøver de igjen med Maurizio Sarri, en spesialist på offensiv fotball. Allerede i de første kampene har man sett at ballen skifter eier mye oftere enn tidligere, men det mangler fortsatt en god del på rytmen når de nærmer seg mål. Dette kommer til å sitte bedre for hver kamp som går. Spiller for spiller er nemlig Chelsea bedre enn Sarris Napoli-lag, som trengte en god stund før orkesteret virkelig spilte sammen. 

Tre nøkkelspillere: Eden Hazard, Jorginho og N’Golo Kanté

Eden Hazard med sin nye manager. (Foto: Scanpix)

9. Tottenham 

Det ble ingen nye spillere denne sommeren, men det viktigste var at hverken nøkkelspillere eller manageren forlot Spurs. Dermed har de høy kvalitet i alle ledd, en sjef som alle liker, god kjemi og etter hvert erfaring fra store kamper. Det siste året har de imponert på Santiago Bernabéu, Juventus Stadium, Stamford Bridge og sist (i én omgang) på Old Trafford. Nå har også Harry Kane startet målproduksjonen tidlig. Men Tottenham har til gode å bevise når det virkelig gjelder. 

Tre nøkkelspillere: Harry Kane, Christian Eriksen og Hugo Lloris

Tottenham fansen stoler på angrepsrekka med Alli, Eriksen og Kane. Snart flytter de også inn i sin nye storstue med godt over 60.000 sitteplasser. (Foto: Scanpix)

8. Paris Saint-Germain 

Før sommeren vant den styrtrike klubben alle turneringene i Frankrike lett som en plett, men den viktigste pokalen kunne de se langt etter og dermed ble det managerbytte. Summene de brukte for Neymar og Kylian Mbappé forrige sommer har gjort at aktiviteten på markedet denne sommeren har vært heller liten. I sommer ble Neymar hele verdens hakkekylling, mens Mbappé var VMs beste angrepsspiller. Nå blir det interessant å se hvordan de to og Cavani fungerer sammen. Det bør bli ekstremt bra. Generelt ser de sårbare ut for skader både i forsvar og angrep. Mange lokale unggutter har fått plass i stallen, og Stor-Paris er jo Europas hovedstad for fotballtalenter. 

Tre nøkkelspillere: Kylian Mbappé, Neymar og Edinson Cavani

PSGs supertrio Cavani-Mbappé-Neymar. (Foto: Scanpix)

7. F.C. Bayern München

Den tyske klubben har vunnet serien seks år på rad og vært minst semifinalist i Champions League seks av de siste sju årene. Men i de siste utgavene har de ikke hatt hellet på sin side. Også de har fått ny manager, kroatiske Niko Kovac, som tidligere spilte for klubben. De er godt besatt, men etter å ha sett noen av Bayerns tyskere i sommerens VM blir man skeptisk til hvordan det skal gå denne sesongen. Robben og Ribery er midt i 30-årene, og det har vært mye uro rundt toppscorer Robert Lewandowski. Bayern er nok tilbake i toppen før vi aner ordet av det, men da må feilene lukes bort, harmonien gjenopprettes og stjernene skinne. 

Tre nøkkelspillere: Robert Lewandowski, Manuel Neuer og Thiago

VM 2018 er nok allerede glemt for Bayerns Manuel Neuer og Mats Hummels. (Foto: Scanpix)

6. Juventus

I Netflix-dokumentaren om Juventus møter eier Andrea Agnelli laget like før forrige sesong og gjør det klinkende klart at de skal gå for å vinne Champions League. De kom veldig nære å slå ut Real Madrid, men måtte ta til takke med “kun” et nytt seriemesterskap – deres sjuende på rad. Denne sesongen er målsettingen den samme som i fjor. Og hvem er da bedre å hente enn Cristiano Ronaldo? Klubben med vinnerkultur i stadionveggene har hentet inn en av idrettsverdenens mest ærgjerrige vinnerskaller. Han kan bruke høsten (og Juventus har et enkelt kampprogram i starten) til å spille seg varm i trøya og bli kjent med ny trener og nye lagkamerater. Så skal han bruke våren på å jakte alt av pokaler.  

Tre nøkkelspillere: Cristiano Ronaldo, Miralem Pjanic og Giorgio Chiellini

Det er fortsatt uvant å se Cristiano Ronaldo i ny drakt. (Foto: Scanpix)

5. Liverpool

Jürgen Klopp er det beste som har skjedd med Liverpool på flere tiår. Han har brukt tre år på å snekre sammen verdens beste kontringslag. Med backing av klubben har han løst problemposisjoner ved å få inn Van Dijk og Alisson. I tillegg kommer Fabinho og Keita til å heve midtbanen. De er et fantastisk fotballag i stadig utvikling. Dersom de blir enda bedre i sitt etablerte angrepsspill mot lavtliggende lag, samt beholder de beste spillerne og holder dem skadefri, bør Liverpool kunne være med på å kjempe helt inn i alle turneringer. 

Tre nøkkelspillere: Mohamed Salah, Virgil van Dijk og Roberto Firmino

Liverpools nye mann ser allerede strålende ut. (Foto: Scanpix)

4. Atlético Madrid

Det vanskeligste laget å score mål på. Og et av de vanskeligste lagene å plassere på denne rangstigen. Når man går gjennom spiller for spiller, tenker man ikke nødvendigvis topp fem i Europa, men faktum er at de har gode sjanser til å vinne Champions League fordi de er grusomme å knekke over to kamper i sluttspillet. Alle gjør som Simeone ønsker, og sammen er de laget som samarbeider best uten ball. Med ballen finner som regel klassespillere som Saúl, Costa og Griezmann en måte å tippe kampene i lagets favør. Obs: Denne sesongen spilles Champions League-finalen på Atléticos hjemmebane. 

Tre nøkkelspillere: Diego Godín, Jan Oblak og Antoine Griezmann

Diego Simeone går på en ny sesong som Atletico-manager. Her har han og laget nettopp vunnet Europa League 2017/18. (Foto: Scanpix)

3. Barcelona 

Det er ikke mer enn ett år siden det føltes som om den tidligere totaldominerende klubben var i ferd med å eksplodere. Real Madrid dominerte i Champions League, viktige Xavi var for lengst borte og Iniesta kunne ikke spille fulle kamper en hel sesong. I tillegg hadde rekrutteringen av potensielle superstjerner fra det hyllede La Masía-akademiet stoppet opp, og på toppen av det ble storsigneringen Dembélé skadet. Men de som var igjen og på banen ga et solid svar. Med en annen type fotball enn de herjet med tidligere, vant de verdens (i hvert fall teknisk) beste liga, men snublet mot Roma i Champions League. Inn i denne sesongen ser de mye bedre ut enn i fjor med høy klasse i alle lagdeler. Men deres beste spillere begynner å trekke på årene. Det blir spennende å se om de klarer å holde dampen oppe i over 50 kamper

Tre nøkkelspillere: Lionel Messi, Luis Suárez og Sergio Busquets

Disse to bestekompisene skal fortsette å terrorisere forsvar i Spania og resten av Europa. (Foto: Scanpix)

2. Real Madrid

Tre Champions League-triumfer på rad. Nå venter en ny tidsregning uten Cristiano Ronaldo. I tillegg har laget fått ny manager. Lopetegui har store sko å fylle, men virker å ha bred støtte i spillergruppa. Tidligere har Real Madrid vært irriterende nonchalante til tider, men har tålt å lide i store deler av sine kamper fordi de har så mye individuell kvalitet. Mye av den kvaliteten er borte med Ronaldo. Men Modric var VMs beste, Isco og Asensio skal ta nye steg og Gareth Bale er i sitt livs form. Så gjenstår det å se om han holder seg skadefri og i samme form. I tillegg blir det spennende å se hvor lenge populære og veldig gode Keylor Navas holder nysignerte Thibaut Courtois på benken. 

Tre nøkkelspillere: Luka Modric, Sergio Ramos og Marcelo

Ny manager, men samme kaptein i Real Madrid. Kan de vinne Champions League for fjerde gang på rad? (Foto: Scanpix)

1. Manchester City

Takket være penger, teft i hele organisasjonen og Pep Guardiola spiller Manchester City for tiden den vakreste og beste fotballen. Aldri har et lag dominert engelsk fotball mer enn de lyseblå gjorde i 2017/18-sesongen. Etter høstens første kamper å dømme er de fortsatt like sterke, selv om det kan bli et problem at lagets beste spiller forrige sesong, Kevin De Bruyne, er ute med skade til midten av november. Venstreback Benjamin Mendy mistet store deler av forrige sesong, og er for en ny signering å regne. 

Tre nøkkelspillere: Kevin De Bruyne, David Silva og Sergio Agüero 

Suverene Manchester City feirer Premier League-triumfen i mai. (Foto: Scanpix)