Mourinhos hevntokt er i gang

Han er et såret rovdyr.

José Mourinho godtar ikke å være nest best. Han godtar ikke å se sin nemesis Pep Guardiola seile av gårde med seriemesterskapet og bli hyllet av alt og alle. 

Nå er Alexis Sánchez klar for Manchester United.

Siden Porto-tiden har Mourinho vunnet ligaen i alle klubbene han har vært i. Om det ikke har gått på første forsøk, har det hver eneste gang blitt seriemesterskap i Mourinhos andre sesong.

Dersom første sesong har endt uten seriemesterskap har han vært ekspert på å identifisere hvor lagene må forsterkes, fått midler til det og hentet riktige spillere. Sommeren 2014 trengte Chelsea forsterkninger – Mourinho fikk tak i Cesc Fàbregas og Diego Costa og vipps var de mestere.

Han har på mange måter lyktes med dette også i Manchester United. Nemanja Matic har gjort laget mer balansert, og spillerne rundt ham bedre. Victor Lindelöf startet dårlig, men blir bedre og bedre. Romelu Lukaku har hatt en annerledes utvikling, men er på skjema til å score 20 seriemål.

Mourinho er kjent for å jobbe ut i fra et skjema når det gjelder poengfangst. I dag ligger United på 2. plass med 50 poeng. Vanligvis er en slik fangst etter 23 runder nok til å ligge like bak teten. I 2016 hadde det holdt til serieledelse, i fjor hadde de hatt seks poeng opp til Chelsea. Nå er avstanden på 12 poeng.

José Mourinhos tøffeste kamp noensinne er i gang; å ta opp kampen med Pep Guardiola og Manchester City. (Foto: Scanpix)

Manchester United ser ut som forventet under Mourinho. Kampplaner gjennomføres godt, de har god struktur og leverer som regel når det gjelder.

Men det er noe som mangler. 

Siden Sir Alex Ferguson forlot klubben har det ikke vært  skummelt å møte Manchester United. David Moyes og Louis van Gaal maktet ikke å gjøre motstandere redde for å komme til Old Trafford. Litt bedring har det vært under Mourinho. I Premier League er Manchester City tross alt  det eneste laget som har slått Mourinhos United borte. Problemet er at motstanderne alltid virker å være med i kampene.

Med all respekt; det er langt fra noe godt tegn at Jesse Lingard har vært lagets beste offensive spiller i vinter. Manchester United trenger sårt spillere som bringer frykten tilbake i øynene på motstanderne. 

Manchester Uniteds forrige seriemesterskap kom i mai 2013, under ledelse av Sir Alex Ferguson. Toppscorer var Robin van Persie, som ble kjøpt fra Arsenal sommeren i forveien. (Foto: Scanpix)

I mars spurte undertegnede Mourinho om hvem som kan gjøre United til ligamestere. Han svarte at «det ville vært lettere om man kunne stjele spillere fra direkte konkurrenter, men det fungerer ikke lenger». 

Jo, det gjør det, og det ser ut til å være veien å gå for Mourinho. Matic-kjøpet styrket United markant og svekket Chelsea. Serberen var antakelig den beste tilgjengelig for å løse sin oppgave. Nå har Mourinho funnet gull hos en annen rival. 

Venstresiden har vært et problem. Mourinho fikk ikke fatt i Inters Ivan Perisic. Mangelen på kreativitet og en tilrettelegger har også vært tydelig. Paul Pogba er den eneste som har levert jevnt og trutt på den fronten denne sesongen. I tillegg har det tørket inn litt foran mål, etter at United i høst scoret like hyppig som sine byrivaler i lyseblått.

Alexis Sánchez har ene og alene kapasitet til å løse alle disse problemene. 

De fire siste sesongene sett under ett har chileneren vært Premier Leagues mest sjanseskapende og målfarlige spiller i sin posisjon. Til og med i denne sesongen, hvor mange mener han har vært svak, har han skapt flere sjanser for andre og hatt flere skudd på mål per kamp enn alle på Manchester United.

Forrige sesong spilte han ofte spiss, og scoret 24 seriemål – bare Harry Kane med 29 og Romelu Lukaku med 25 hadde flere. Altså er han også en perfekt back-up for Lukaku nå som Zlatan Ibrahimovic er skadet.

Det finnes knapt noen som er bedre skikket til å bære mytiske draktnummer 7 for Englands største klubb. 

Igjen har Mourinho fått sin mann. Arsenal er svekket. Sánchez kunne endt opp i City eller Chelsea, men den skrubbsultne 29-åringen er i stedet Uniteds nye angrepsvåpen.

Store penger er lagt på bordet – penger Manchester United har råd til å bruke. Men halvannen sesong har gått, og Mourinho har ikke råd til å mislykkes nå. Han har verdens kanskje beste keeper, midtbanen ser sterk ut og angrepet er mer fryktinngytende enn på mange år.

Får han alt til å sitte, kan det meste skje. 

Det er tross alt herfra og ut det er viktigst å være best. Det vet trofé-grossisten José Mourinho.