VAR er kommet for å bli – den diskusjonen kan vi legge død

Det å få følge et VM i fotball onsite er et privilegium. Da den første kampen mellom Portugal og Spania endte 3-3, var på en måte tonen satt. Nå kunne det bare gå nedover.

Men slik er det heldigvis ikke i et VM.  Du bruker ikke opp mål eller gode kamper – det er heldigvis ingen som fører regnskap på dette. Gøy og annerledes har det også vært å få følge deler av mesterskapet fra Norge, og ikke minst Kontraskjæret for første gang på åtte år. Når jeg ser den gleden og entusiasmen som utspiller seg der, så ser man hvor mye dette betyr for fotballinteresserte nordmenn og utlendinger i Norge. Tenk hvordan det blir når vi endelig kvalifiserer oss igjen? EM 2020 here we come.

VM-FEBER: Blant andre de meksikanske supporterne har satt fyr på mesterskapet.  REUTERS/Gustavo Graf

VM så langt har vært meget underholdende og stemningen på og utenfor fotballanleggene har vært upåklagelig. Spesielt de Sør-Amerikanske supporterne har sørget for et herlig og fargerikt trøkk på tribunene. De har dominert i antall og lydnivå, og sammen med russerne sørget for en strålende ramme rundt kampene i europeernes fravær. Skepsisen til russiske hooligans var stor blant mange før VM, og har kanskje bidratt til at færre europeere enn vanlig har tatt turen for å støtte sine helter. Som alle andre arrangørland så har Russland tatt sine forholdsregler, som i dette tilfellet sørget for at kjente hooligans i Russland ikke har fått mulighet til å kjøpe billetter til kampene.

De mest fryktede blir sågar møtt med besøk i deres hjem tidlig på kampdagene i de aktuelle byene av politiet, som i klare ordelag forteller dem at dersom de så mye som nærmer seg stadion, vil de få trøbbel. I tillegg har politi og sikkerhetspersonell holdt en meget lav profil under mesterskapet – i mye større grad enn de andre mesterskapene jeg har vært på – så atmosfæren har så langt vært meget vennlig og god.

VAR
VAR er kommet for å bli. Den diskusjonen kan vi legge død, men det viktigste er at vi utvikler VAR til å bli den beste utgaven av seg selv.

DOMMERPROFIL: Pierluigi Collina presenterte VAR-statistikk under en pressekonferanse denne uken. (AP Photo/Pavel Golovkin)

Tidenes beste dommer, ifølge mange, og nå medlem i UEFAs dommerkomité, Pierluigi Collina, fortalt på en pressekonferanse i går at man så langt har sjekket 335 hendelser i gruppespillet.

Dommerne har dømt korrekt i 95% av avgjørelsene de har tatt uten hjelp av VAR, mens man med VAR som hjelpemiddel korrigerte feile avgjørelser slik at man endte på 99,3% riktige avgjørelser i henhold til regelverket –  med andre ord en suksess, selv om enkelte av oss fortsatt er skeptiske til når og hvordan det skal brukes. Det viktigste å forstå er at dette er et hjelpemiddel for at vi skal få flere korrekte avgjørelser. Ikke at alt skal bli feilfritt. Det vil fortsatt være avgjørelser som går på dommerens skjønn.

Hvordan går det videre?
Mange – med undertegnede – mente før VM at det sjelden har vært så mange land som har muligheten til å vinne mesterskapet, og alle som ble nevnt med unntak av Tyskland har fortsatt muligheten.

Faktum er at det etter 48 gruppespill kamper fortsatt er vanskelig å se en klar favoritt, noe som i seg selv er en gave til oss som ønsker spenning fremover. Styrkeforholdet i de kommende åttedelsfinalene mener jeg er som følger:

  • Frankrike – Argentina 55-45
  • Uruguay – Portugal 50-50
  • Brasil – Mexico 70-30
  • Belgia-Japan 80-20
  • Spania – Russland 70-30
  • Sverige – Sveits 55-45
  • Colombia – England 40-60

    RINGREV: Andreas Granqvist har imponert stort i midtforsvaret til Sverige.  REUTERS/Andrew Couldridge/File Photo

Mitt VM-lag fra gruppespillet: (3-4-3)

Schmeichel

Godin – Granqvist – Stones

Tsjerysev – Modric – Coutinho – Isco

Lukaku – Kane – Ronaldo