Mer enn en fotballkamp

Noen kamper betyr mer enn andre. Sånn vil jeg tro det er for de fleste lag uansett land eller divisjon. Da tenker jeg ikke på viktigheten i form av de konsekvensene en seier eller et tap vil gi resultatmessig, men for selvfølelsen til managere, spillere, supportere og alle andre som bryr seg om klubben sin.

Det handler om å kunne gå med hevet hode på skolen, jobben eller i byen dagen etter en kamp fordi du har slått erkefienden. Det handler om det som engelskmennene kaller kampen om «bragging rights».

Lørdag 13.30: Liverpool-Manchester United

Jeg husker godt hvordan jeg selv hadde det før Lillestrøm-kampene da jeg var trener i Vålerenga. Med venner og kjente i begge supporterleirene, og bosatt på Lørenskog hvor antall supportere er delt 50/50 mellom klubbene, var det ekstremt mye kjekkere å møte folk etter seier enn tap i de oppgjørene.

SKJER ALLTID NOE: Når Liverpool og Manchester United møtes, blir det høy temperatur. Foto: Andrew Yates/AFP

Denne rivaliseringen er noe av det beste med fotballen. Det å oppleve hvordan folk fra de ulike klubbene forsvarer seg og sitt med nebb og klør, og ofte med en dose humor eller påstander de selv knapt tror på.

Det er vel neppe noen form for brannfakkel når jeg mener at mange av de mest ihuga supporterne ofte oppfører seg irrasjonelt under disse intense oppgjørene, og det bringer meg inn på en hendelse i forkant av returoppgjørene i Champions League-semifinalene i 2008. Liverpool og Chelsea hadde spilt 1-1 på Anfield og Barcelona-United hadde endt 0-0 på Camp Nou. Mangeårig keepertrener i Vålerenga og lidenskapelig Liverpool supporter Gjermund Østby kom da med følgende utsagn:

Hvis United slår Barcelona på tirsdag, så håper jeg Liverpool taper mot Chelsea onsdag.

Jeg begynte å le og sa at «nå kødder du». Samtidig så har jeg jo sett Gjermund inngå det ene irrasjonelle veddemålet etter det andre på vegne av Liverpool, og gjerne mot United-supporterne i spillergruppen, så helt sikker var jeg ikke.

Vi snakker tross alt om en person som gikk ut for å luke ugress i hagen da straffesparkkonkurransen i Champions League-finalen mellom Liverpool og AC Milan skulle starte i 2005. Tenk på det. Da laget hans hadde stått for en av tidenes opphentinger i Champions League og alt skulle avgjøres, så går han ut og luker i hagen fordi han ikke tør å se på……

Så med det i bakhodet så spurte jeg han en gang til om han fleipet, hvor på svaret var følgende:

«Jeg orker ikke å se på at Liverpool taper en finale mot Manchester United, så da er det bedre at de ryker ut mot Chelsea i semifinalen.»

Snakk om en herlig blanding av irrasjonalitet, engasjement og frykt, som jeg vet at mange supportere kjenner på i forbindelse med slike kamper.

Det er her at sitatet til legendariske Bill Shankly kommer til sin rett.

Some people believe football is a matter of life and death, I am very
disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.
Bill Shankly

Så når spillere og managere snakker ned betydningen før disse oppgjørene og snakker om at det kun dreier seg tre poeng som i andre kamper, så tror jeg ikke på dem. De kjenner det kribler litt ekstra, de blir oftere påminnet om betydningen av kampen fra venner, kjente, supportere og media. Samtidig er det viktig for managere og spillere ikke å la seg rive med i for stor grad. Spar all energi frem til kampstart og sørg for at spenningsnivået ikke blir for høyt. Det er ikke tilfeldig at Liverpool-Manchester United er det oppgjøret i Premier League med nest flest røde kort. Kun Everton-Liverpool har flere.

Les også (sak fra 2013): Dette er Liverpool-United-oppgjørene vi husker

Jeg har hatt gleden av å snakke med lokale fans i begge leirer når jeg har vært over på disse oppgjørene tidligere, og det er fascinerende å se hvor ekstremt opptatt de er av betydningen av kampen og det faktum at mange både gleder og gruer seg på samme tid. Noen av dem gruer seg så voldsomt at de gleder seg til at kampen bare skal bli ferdig slik at de kan komme seg videre i sine vanlige liv.

Noe av det samme engasjementet møter jeg ofte her hjemme også, seinest nå i helgen hvor jeg var sammen med flere tidligere eliteseriespillere og gode spillerutviklere i et sosialt lag hvor et av temaene dreide seg om rivaliseringen mellom Liverpool og Manchester United. Nå ble det såpass sent den natta at jeg ikke husker alle detaljene, men noen av temaene var Klopp kontra Mourinho, spillestil og titler kontra underholdning.

Her var det like mange meninger som hos folk flest, og det er det som er så fascinerende med fotball: Det finnes ingen fasit. Når det er sagt, så kan det være lurt å lytte til erfarne fjellfolk og da spesielt til en av tidenes beste managere, Sir Alex Ferguson.

Attack wins you games, defence wins you titles.
Sir Alex Ferguson

Jürgen Klopp har en oppsiktsvekkende bra statistikk mot Jose Mourinho med tre seire, tre uavgjorte og ett tap på deres sju møter. Tapet er sågar returmøtet i semifinalen i Champions League, hvor Dortmund ledet 4-1 etter det første oppgjøret og gikk videre med 4-3 sammenlagt. Sammenligner man den statistikken Klopp har, med for eksempel det som Sir Alex Ferguson, Arsène Wenger og Mauricio Pochettino har klart mot Mourinho, så ser man hvor unormal den er.

Siden Mourinho tok over Manchester United så har begge klubbene tatt 88 poeng, men Liverpool har scoret 16 mål mer (91 v 75), og United har sluppet inn 23 færre (31 v 54). Da føler jeg vi er ved kjernen i Ferguson sitt sitat. Du er nødt til å forsvare deg godt for å kunne vinne titler, og da spesielt en ligatittel som deles ut etter 38 kamper.

Fra og med sesongen 2000/01, hvor United vant og slapp inn 31 mål på 38 kamper, så har kun ett eneste lag vunnet ligatittelen med mer enn ett baklengsmål i snitt. Det var til gjengjeld United i 2012/13, hvor de slapp inn 43 mål. Det spesielle med den sesongen var at de hadde sluppet inn hele 28 mål halvveis før Ferguson tok affære, og de slapp inn kun ti mål på de neste 18 rundene, før statistikken ble ødelagt med 5-5 mot WBA i siste runde da de allerede var mestere.

I kalenderåret 2017 har United holdt nullen 17 ganger i Premier League. Det er tre mer enn noen andre lag. Denne sesongen har de sluppet inn kun to mål, mens kun to lag har sluppet inn mer enn Liverpools tolv baklengsmål. Ser vi på Liverpool de siste fire sesongene, så har de sluppet inn 47,5 mål i snitt pr sesong. Da de var veldig nære tittelen i 2013/14-sesongen, så scoret de hele 101, men slapp inn 50 mål.

Jeg tror alle fotballinteresserte er enige om at det er på dette området Liverpool har hatt og har sine største utfordringer, men meningene er delte om hvordan Klopp og Liverpool skal få orden på dette.

Skal Klopp opprettholde sin gode statistikk mot Mourinho og sørge for at United sin ubeseirede rekke på seks strake uten tap mot Liverpool i Premier League ryker, så ligger nok nøkkelen i å stenge igjen bak. Det er jeg overbevist om at Mourinho kommer til å prøve på med sitt United, selv om jeg ikke tror på noen gjentakelse av det kjedelige oppgjøret på Anfield forrige sesong. Til det har United sett alt for solide ut denne sesongen, og Mourinho sine menn reiser til Anfield med vesentlig større selvtillit til helgen enn forrige sesong.

Det gir oss håp om topp underholdning i tillegg til nerve, dueller, engasjement og herlige detaljer som disse oppgjørene alltid gir oss.

God kamp.

Her får du tilgang til TV 2 Sumo, slik at du lørdag 13.30 kan se Liverpool-Manchester United!