Så jævla enkelt!

Så jævla enkelt!

Strofen er hentet fra en supportersang som ofte runger på norske fotballstadioner når laget man holder med leder komfortabelt.

Regner med at de fleste andre fotballnasjoner har en tilsvarende supportersang og at det var mange av Europas beste klubber som kunne dra fram den sangen på tribunen denne Champions League- (CL) runden.

Eller hva annet skal man si etter 14-0 i målforskjell og full pott for Real Madrid, Barcelona, Bayern München og PSG? I tillegg vil Juventus og Atletico Madrid, som har vært med å prege CL de siste sesongene, med all sannsynlighet ha et ord med i laget når vi kommer til sluttspillet neste år.

Avstanden mellom de aller beste og resten er blitt større og større for hvert år og mange av kampene i puljespillet er blitt en formalitet for største. Avstanden mellom de beste europeiske lagene og de engelske har også vært overraskende stor de siste fem sesongene, men også de fleste engelske supportere kunne slå seg på brystet og nyte en strålende start på denne Champions League sesongen.

For med 18-3 i målforskjell og 13 av 15 mulige poeng fikk de en start som står i stil til de investeringene engelske klubber har gjort de siste sesongene. Ser man på de ekstremt høye pengesummene Premier League klubbene har brukt siden Chelsea vant CL i 2012 så skulle det strengt tatt bare mangle.

 

Chelsea sin seier i 2011/12 sesongen var en imponerende prestasjon og all ære til Roberto Di Matteo som tok over et desillusjonert Chelsea etter Andre Villas-Boas. Han ledet laget til seier i FA-cupen mot Liverpool nøyaktig 14 dager før Didier Drogba avgjorde straffesparkkonkurransen i Champions League-finalen mot Bayern München. Men CL seieren kom litt ut av det blå, det var en stor overraskelse og Chelsea var heldige i flere av kampene i sluttspillet.

Forfallet til de engelske klubbene hadde allerede begynt, men jeg er usikker på om de så det selv.  Jeg husker godt Jörgen Lennartsson, tidligere Stabæk-, Elfsborg- og IFK Göteborg-trener spurte meg om hvordan jeg trodde de engelske lagene ville gjøre det i Europa den sesongen da det var spilt et par runder av puljespillet. Jeg sa at jeg vedder på at ingen av de engelske lagene vil nå kvartfinalen i CL. Han veddet heldigvis ikke i mot, så jeg unngikk å tape de pengene, men prestasjonene til de engelske lagene i de første puljekampene og det jeg hadde sett i Premier League de første månedene gjorde meg skeptisk på deres vegne.

FORRIGE MESTER: Didier Drogba feirer i London-gatene etter triumfen i 2012. Det var sist et engelsk lag vant turneringen. (AP Photo/Tim Hales)

Kanskje denne seieren til Chelsea gjorde vondt verre for engelsk fotball på lang sikt? Kan Chelsea sin seier være en av grunnene til at engelsk fotball fornektet sin påbegynte nedtur i 2-3 ekstra år?

Det virket i hvert fall slik da jeg snakket med diverse engelske gjester vi hadde i studio hos oss, og de jeg diskuterte fotball med da jeg var til stede på diverse kamper på balløya. Nå var det sikkert personer i klubbene som så faresignalene tidligere, og vi skal heller ikke glemme Sir Alex Ferguson sin uttalelse etter de tapte 1-3 mot Barcelona i finalen sesongen før.

”In my time as manager, it’s the best team I’ve faced. I think everyone acknowledges that, and I accept it.”

                                                                                   Sir Alex Ferguson

Tallenes tale er i hvert fall klare når vi ser på hva de har prestert i CL siden da sammenlignet med prestasjonene fra storhetstiden 2004/05 og fram til 11/12 hvor de hadde lag i sju av åtte finaler. I både 2007/08 og 08/09 hadde de fire lag i kvartfinalen, samt begge finalistene i 07/08 da Manchester United slo Chelsea på straffer.

Hvor langt de engelske lagene har kommet i Champions League perioden 11/12 – 16/17:

2011/12 2012/13 2013/14 2014/15 2015/16 2016/17
Finale 1
Semifinale   1 1
Kvartfinale   1 1
1/8-dels 1 2 2 3 2 2
Puljespill 2 2 1 1 1

Nå skal man ikke konkludere etter første runde av CL, og de engelske lagene vil møte vesentlig sterkere motstand senere i turneringen, men det er ingen tvil om at de er bedre rustet denne sesongen enn de siste seks sesongene.

Hva baserer jeg så denne konklusjonen på?

  • Det viktigste punktet er at de engelske klubbene omsider forstod at de var akterutseilt for flere sesonger siden, stakk fingeren i jorda og hadde en ubarmhjertig og nødvendig selvransakelse.
  • Alle de fem managerne tilhører den absolutte toppeliten av trenere i verden.
  • Alle managerne har fått minimum tre overgangsvinduer til å handle sine egne spillere som passer inn i deres filosofi.
  • Alle managerne er blitt kjent med alle plusser og minuser i deres egen klubb, og har opparbeidet seg solid erfaring på den europeiske arenaen. Ingen av dem er ute på ukjent farvann på den hjemlige eller internasjonale arenaen.
  • Klubbene matcher de fleste europeiske klubber økonomisk og evner å tiltrekke seg spillere fra øverste hylle, samt beholde sine beste spillere selv om de største klubbene i Europa banker på døren.
  • Alle tittelkandidatene i Premier League deltar i Europa, så konkurransevilkårene i hjemlig serie er like i motsetning til forrige sesong.
  • FA har lyttet til klubbene og tatt hensyn i terminlisteoppsettet slik at klubbene som nå skal ut i Europa spiller ligakampene på lørdager og får dermed nok tid til restitusjon og kampforberedelser.

Så derfor tror jeg engelske lag kommer til å gjøre det bedre enn i de siste sesongene, men ingen av dem er blant de største favorittene selv om alt er mulig.

Hilsen Chelsea anno 2012.