Endelig er vinduet stengt!

Endelig er vinduet stengt!

Jeg sover med vinduet åpent hele året, og frisk ny luft er en velsignelse. På lik linje kan friskt blod i en garderobe ofte virke forfriskende for en spillergruppe, trenerteam og ikke minst supporterne. Når det er sagt så må jeg ærlig innrømme at jeg synes det er utrolig deilig når overgangsvinduet stenger.

Det å slippe å måtte forholde seg til og kommentere rykter, som er en del av min jobb, er faktisk noe jeg ser fram til i hvert vindu og da kan dere sikkert tenke dere hvor sliten jeg ble av det da jeg var trener. Jeg forstår at mange finner overgangsrykter spennende og ikke minst alle diskusjonene som kommer i kjølvannet av disse ryktene, men jeg deler ikke fascinasjonen.

Spørsmålet om hvorfor ikke overgangsvinduet stenger ved seriestart dukker opp hvert år, og er et betimelig spørsmål. De fleste managere/trenere jeg ser uttale seg og har snakket med er av samme oppfatningen som meg, nemlig at overganger stjeler noe av fokuset du ønsker å bruke på spillerne og teamet ditt og tapper deg for energi. Spesielt hvis det som i Arsenal (Sanchez) og Liverpool (Coutinho) sitt tilfelle var snakk om at du kan miste en av dine viktigste spillere.

Hva som kan komme til å skje med de interne spillerne er mer energitappende enn jobben med eventuelle eksterne spillere som man ønsker inn. Som manager er man nødt til å forholde seg til temaet så lenge vinduet er åpent om man vil det eller ikke, det være seg gjennom pressekonferanser eller i samtaler med styret, eiere og agenter. Det å kunne bruke 100% av tiden på den endelige spillergruppen man har til disposisjon er ofte en befrielse etter måneder med spekulasjoner for en manager.

På skolen likte jeg matte godt, vel og merke på barne- og ungdomskolen, fordi det alltid forelå en fasit. Jeg fikk umiddelbare svar på om det jeg hadde gjort var riktig eller galt. Jeg kunne fokusere på arbeidsoppgavene, hadde ingen andre å skylde på og jeg fikk som fortjent uansett om det gikk bra eller dårlig.
På samme måte føler jeg det hver gang et overgangsvindu stenger, endelig har jeg fakta å forholde meg til når det kommer til spillerstallene. Dette er hva lagene har å komme med, det er ingen overraskende kjøp eller salg som kludrer til de faglige vurderingene vi legger til grunn, nå er det dette vi, managerne og supporterne har å forholde oss til.

Nå kan vi diskutere selve fotballspillet hvor det ikke foreligger en fasit med unntak av resultater og tabeller, selv om dessverre enkelte managere når de har suksess liker å tro det. Spillestil, formasjoner og hva som er fin eller ræva fotball er opp til den enkelte å mene noe om. Det finnes ikke mye som er så interessant og ufarlig å diskutere som fotball, og jeg tror dette mangfoldet er en av hovedgrunnene til at fotball er så populært verden over.

Les også:  Tabelltipset: – Verken Pep eller Mourinho har unnskyldninger 

Fasit finnes det heller ikke når vi skal vurdere hvem som på papiret er overgangsvinnere eller tapere før sesongen er over. Vi kan jo alle mene noe ut fra hvilke spillere som har kommet til eller forlatt klubbene, men vi har alle sett utallige spillere som har vært gode i en klubb for så å floppe i en annen. Kjøp og salg av spillere er noe av det vanskeligste i fotballen, og det å vurdere om de aktuelle nysigneringene vil lykkes eller ei er nesten en like vanskelig øvelse, spesielt når spillerne kommer til en ny liga, nytt språk, ny kultur osv.

Hvem kan med hånden på hjertet si at de trodde N’Golo Kanté og Riyad Mahrez ville ende opp blant ligaens beste spillere etter sine overganger til Leicester i henholdsvis 2015 og 2014? Eller hva med Roberto Soldado, som etter 3 sesonger og 59 mål på 101 La Liga kamper, endte opp med 7 mål og 52 PL-kamper på 3 sesonger i Spurs. Eller at Di Maria skulle ønske seg vekk fra Manchester United etter kun 27 PL-kamper og 3 mål?

UMULIG Å FORUTSI: Ingen kunne vite at Ángel Di Maria ville få den Manchester United-karrieren han fikk.

Dette er kun fire nokså ferske eksempler på overraskende utfall ved overganger, og det finnes så mange flere av de.
Misforstå meg rett, rykter og meninger om spilleroverganger er en del av fotballen og er med på å skape interesse, men jeg personlig er glad for at vi nå kan konsentrere oss om det som er aller morsomst, nemlig det som skjer utpå og rundt de 68 x 105 meterne med strøkent naturgress. La endelig diskusjonene, kranglingen og hyllestene dreie seg om fotballkampene i fire måneder før januarkulda blåser opp overgangsvinduet 1. januar 2018.

PS! Manchester City og Manchester United satt rolig i båten når overgangsvinduet gikk mot slutten. De brukte mye penger på det som så langt ser ut som gode signeringer tidig i vinduet. Vi tippet de som de to største favorittene før sesongen startet, og ingenting som skjedde i dette vinduet eller prestasjonene så langt i sesongen gir grunn til å endre på det tipset. Så er det opp til Chelsea, Spurs, Liverpool og Arsenal å gjøre tipset til skamme for tredje sesong på rad.