The battle of the fullbacks

Søndagens tidlige seriefinale i Premier League mellom Liverpool og Manchester City på Anfield er interessant på så mange områder.

Skal seks poengs avstand stå seg, krymper de til tre eller vil det være hele ni poeng som skiller lagene etter kampen? Og vil da ligaen langt på vei være avgjort?

Jeg er overbevist om at spenningen vil leve langt ut på våren uansett resultat på søndag, men oppoverbakken vil være unormalt bratt selv for det laget som vant de siste 14 kampene i Premier League forrige sesong, som har tatt 198 poeng de to siste sesongene og som snek seg det ene poenget foran de røde fra Merseyside forrige sesong.

 

Det bygger seg opp til mange spennende dueller i denne kampen. Ligaens to beste målvakter forrige sesong, og kolleger på landslaget til Brasil, kan fort bli tungen på vektskålen i dette oppgjøret. Alisson, som nok plages av at han ennå ikke har holdt nullen denne sesongen selv om han var ute med skade i en lengre periode, var en strålende oppgradering på keeperplassen for Liverpool forrige sesong. Da holdt han holdt nullen i hele 21 kamper i Premier League. Ederson er forhåpentligvis frisk og rask, selv om han måtte gå ut i pausen under onsdagens Champions League kamp mot Atalanta. Skulle det stemme at han er ute – som Guardiola meldte på sin pressekonferanse – så vil det være en klar svekkelse for Manchester City. Edersons evne til å avverge situasjoner på grunn av sin offensive adferd i feltet og som sweeper bak en høytstående backfirer har vært instrumentalt viktig siden han kom til Premier League i august 2017.

To andre ekstremt viktige spillere i de respektive lag er de to brasilianerne på midtbanen. Fabinho har utviklet seg til å bli en av fotballeuropas beste spillere i sin defensive midtbaneposisjon, og Fernandinho har vært en av de beste i mange sesonger i samme posisjon. Med lagenes offensive spillestil har disse to vært helt avgjørende som vaktbikkjer foran midtstopperne sine for å hindre motstandernes bevisste satsing på kontringer. For ikke å glemme at vi også snakker om to strålende pasningsspillere og viktige bidragsytere også offensivt, selv om de ofte blir trukket frem som lagets viktigste defensive spillere. Så får tiden vise hvorvidt vi får en brasiliansk duell også på midten eller om Fernandinho igjen må spille midtstopper i Aymeric Laportes skadefravær.

Jeg kunne tatt for meg den ene herlige duellen etter den andre, og kanskje får vi sågar en brasiliansk spissduell med Firmino og Jesus, selv om ting tyder på at Agüero er uthvilt og klar etter å ha startet på benken i midtuken.

TO AV DE STØRSTE: Cafu og Roberto Carlos forbereder seg til VM i 2002. Brasil vant mesterskapet, med de to legendene på hver sin back. Foto: Cesar Rangel/AP

Det som er fascinerende, når vi først er inne på alle de viktige brasilianerne i de respektive lag, er at ingen av lagene har brasilianske backer. Brasil har jo en lang lang tradisjon på å utvikle fantastisk gode offensive backer, og det sies at de to første brasilianske backene som revolusjonerte backrollen var Nilton Santos og Djalma Santos, som hadde stor suksess i VM i Sverige i 1958. Denne arven har blitt videreført av Carlos Alberto Torres, som scoret i VM finalen i 1970, Cafu, Roberto Carlos og i den senere tid Marcelo og Dani Alves med flere.

I søndagens kamp så vil “the battle of the fullbacks” være en sentral ting jeg kommer til å følge ekstra godt med på. Hvor høyt tør Klopp og Guardiola å sende backene sine når de angriper? Er det Mané og Salah som må jobbe hardt hjemover fordi Walker/Cancelo og Mendy fosser fram i innleggsposisjon, eller velger Guardiola og beholde sin backfirer noenlunde inntakt selv når de har ballen for å demme opp for Liverpools fronttrio?

Med fjorårets møte mellom lagene friskt i minne, så tror jeg det siste er mer nærliggende. Den gang var Guardiola klokkeklar på at lag som kommer til Anfield for å spille en åpen kamp som oftest står igjen uten poeng. City var veldig nære å få med seg alle poengene i en ekstremt sjansefattig kamp mellom to lag som ellers har vært garantister for mye mål og sjanser uansett motstand i Premier League. Den gang stod lagene likt med 19 poeng før møtet og inngangen var at det var Liverpool som helst måtte vinne, i og med at de spilte hjemme. Spørsmålet er om Guardiola tenker at de lever godt med ett poeng også nå som de er seks poeng bak sin rival?

TILBAKE PÅ BACKEN: Kyle Walker måtte vikariere i mål i midtuken mot Atalanta, men vurderes nok – som kollega Benjamin Mendy – kun som back mot Liverpool søndag. Foto: Carl Recine/Reuters

Hva med Klopp? Hva er fokuset hans? Jeg tror at hans tilnærming vil være mer som normalt, selv om det er City som står på andre halvdelen. Min erfaring er at Klopp ønsker å være seg selv og spille på egne styrker for å vinne kampen, spesielt i en periode som nå hvor han har så å si alle sine beste tilgjengelig (kun Joël Matip ute fra en tilnærmet førsteellever) mens City er noe svekket. I så fall kommer vi til å få se Robertson og Alexander-Arnold feie nedover langsidene og sette Sterling og Bernardo/Mahrez i et dilemma. Skal de bruke mye krefter defensivt eller utnytte de kontringsrommene som vil oppstå når backene til Liverpool fosser fremover? Sannsynligvis vil kampbildet variere, så jeg har ingen tro på at ett av lagene vil dominere konstant og nærmest beleire motstanders halvdel i store deler av kampen, men at backene er ekstremt viktige angrepsvåpen hos begge lag er det ingen tvil om. Ser vi på tallene etter de første fem serierundene i Premier League over spillere med flest pasninger på motstanders halvdel, så så listen slik ut:

 1. Oleksandr Zinchenko 266 pasninger
 2. Andrew Robertson 261
 3. Harry Winks 222
 4. Trent Alexander-Arnold 207
 5. Kyle Walker 199

Med andre ord kun Harry Winks som matchet pasningstallene til de respektive klubbenes backer, og det er et bilde på hvor avgjørende backene er for disse klubbenes offensive spill. Løpskraft, det å beherske én-mot-én-situasjoner og gode pasnings- og innleggsferdigheter er avgjørende for å etablere seg i denne posisjonen under Klopp og Guardiola slik de spiller nå. Ser vi på tallene etter 11 serierunder så er trenden den samme, men på grunn av skadene til Zinchenko og Walker så har City brukt Mendy og Cancelo i disse rollene i flere kamper. Angeliǹo har sågar spilt 151 minutter, så tallene til Manchester City på backplass må summeres sammen i motsetning til tallene hos Liverpool hvor Robertson og Alexander-Arnold har spilt samtlige kamper. Andrew Roberson topper listen etter elleve serierunder, mens Alexander-Arnold er nr to. Legger vi sammen tallene til City-backene som har startet de ulike kampene, så gir de Liverpool-backene kamp om de øverste plassene også nå.

ENORM DUO: Trent Alexander-Arnold og Andrew Robertson regnes av mange som verdens beste backpar. Foto: Paul Ellis/AFP

Dette med offensive backer har vært et kjennemerke for Liverpool og Man City i flere sesonger nå og er en trend som vi har sett og ser hos mange av topplagene i Europa. Vi trenger ikke å se lenger enn til tredjeplassen på Premier League-tabellen, hvor Leicester med sine gode og viktige offensive backer Chilwell og Ricardo Pereira er det nest mestscorende laget i ligaen. Siden sesongstarten i august 2018 har Robertson og Alexander-Arnold 29 målgivende pasninger i ligaen på til sammen 87 kamper, noe som er ekstremt gode tall for det vi liker å definere som «forsvarsspillere».

Zinchenko, Walker og Mendy har elleve målgivende på 76 kamper og havner litt i skyggen av sine konkurrenter på dette området, men har utvilsomt mange viktige bidrag utover målgivende pasninger, som angrepsspillerne til City nyter godt av. Tall fra Opta viser at City-backene i snitt har 3,4 innlegg pr kamp med en treffprosent på overkant av 18%, mens tilsvarende tall på Liverpool-backene er 4,8 innlegg i snitt hvor også de treffer med litt over 18%. I tillegg viser statistikken at Liverpool-backene har skapt 154 sjanser for sine medspillere, mens City spillerne har skapt 64.

Med andre ord så kunne alle disse spillerne lett stått med enda flere målgivende enn det de gjør. Optas definisjon på chances created er “pasning som fører til avslutning for medspiller“. De målgivende pasningene de har er med i disse tallene. Det at Liverpool-backene gjenvinner ballen på den offensive tredjedelen av banen i snitt annenhver kamp, mens City-tallene viser hver tredje kamp. forteller også hvor aggressive de er i presset og hvor høyt de står med backene selv når de mister ballen.

Dette var mye tall, og det er viktig å få frem at fotball ikke er noen eksakt vitenskap hvor statistikk forteller den fulle sannheten til enhver tid, men alle fotballinteresserte kan nok se med egne øyne at backene til Klopp og Guardiola utgjør et viktig angrepsvåpen. Robertson og Alexander-Arnold leder foreløpig kampen om offensive bidrag i likhet med Liverpool som har seks poengs forsprang til Manchester City. Spørsmålet er om Guardiola tør å slippe løs backene sine i søndagens kamp eller om han igjen tar like store hensyn til Liverpool som sist de møttes på Anfield.

Vi snakker tross alt om en manager som tok 100 poeng i sesongen 2017/18 med Fabian Delph som som venstreback i store deler av sesongen. Det er det ikke mange andre som hadde fått til, om noen. Spørsmålet er om han har flere overraskelser på lager før søndagens kamp, for det kan han trenge i en kamp hvor Liverpool er knappe favoritter.

Jeg håper på mange offensive bidrag fra backene, for det er en garanti for en underholdene og herlig fotballkamp som jeg skal følge fra sofaen i Spania.

VAMOS!

 

Permanent løsning

Borte mot Spurs på selveste Wembley er Ole Gunnar Solskjærs neste og til nå klart tøffeste oppgave som manager i Manchester United. “Nå skal han opp til eksamen“, “Nå får vi se hvor god  han er taktisk” og “Han må få et godt resultat for å være aktuell som permanent manager“, er noen av mange kommentarer som florerer i diverse medier for tiden.

Er det virkelig så enkelt?
I min verden: Nei.

Jeg forstår at medier og supportere elsker å diskutere fotball, treneransettelser, taktikk osv., og det er blant annet det som gjør interessen for fotball så enorm. Alle har lov til å ha sin mening, sitt lag og få om noen andre yrker her i verden er slik at flere millioner mennesker som aldri har utøvd yrket mener de kan det bedre enn trenere og ledere.

Tilbake til spørsmålene og meningene om Solskjær, så vil selvfølgelig prestasjonen og resultatet mot Tottenham på søndag ha noe å si, men neppe for hvorvidt han blir vurdert som permanent manager ved sesongslutt eller ikke. Helgens kamp dreier seg om å få noen svar på hvor dette United laget står sammenlignet med de beste. Har spillerne spilt på seg så mye selvtillit at de kan fortsette den gode trenden de er inne i, også mot de beste?

HAR LYKTES TIL NÅ: Ole Gunnar Solskjær har fått Manchester United-spillerne til å smile og prestere igjen. Her med Phil Jones etter 2-0-seieren over Reading i FA-cupen. Foto: Oli Scarff/AFP

Det er hevet over enhver tvil at Solskjær har truffet med flere av grepene sine i den korte og hektiske perioden han har vært sjefen i klubben, og det viktigste var sannsynligvis  å skape et miljø hvor spillerne trives på og utenfor banen. Gi dem lov til å spille på sine styrker, gi dem lov til å utfolde seg og tørre å gjøre feil uten at de trenger å bekymre seg for mange negative tilbakemeldinger eksternt og internt. Selv om vi her snakker om en gjeng meget godt betalte spillere, eller – i de flestes øyne – overbetalte gutter som får drive med det de elsker mest her i verden, så er de skrudd sammen som de fleste av oss andre i samfunnet. De trenger også trygghet for å prestere på jobben, de trenger veiledning, oppmuntring og et arbeidsmiljø hvor de får lov å være seg selv.

Det eksterne presset på disse spillerne er enormt, og det har vært uttallige eksempler fra toppidretten de siste årene på utøvere som i kortere og/eller lengre perioder rett og slett ikke har mestret det presset de jobber under. Med det eksterne presset, så mener jeg det er helt avgjørende at ledere (i dette tilfellet Mourinho og hans team) sørger for et godt arbeidsmiljø hvor lederne tar ansvar og leder vei. Der har Mourinho med sin lederstil sviktet monumentalt denne sesongen, i likhet med hans siste sesong i Chelsea. Fokuset på å forsvare seg selv ble viktigere enn å forsvare og geleide spillerne, som med sitt kroppsspråk helt tydelig var utilpass disse to sesongene.

Det å være midlertidig manager kan ved noen anledninger være enklere enn hvis du har en permanent ansettelse. Uten sammenligning forøvrig så opplevde jeg nettopp det da jeg tok over som midlertidig hovedtrener for Vålerenga i august 2006, etter at Kjetil Rekdal gav seg. I likhet med Mourinho så var vi misfornøyde med at klubben ikke var villige til å forsterke laget slik vi ønsket før sesongen. Denne misnøyen toppet seg da vi tapte  borte mot Fredrikstad, hvor Reka slang ut av seg de berømte ordene, “ I har så stor ærgjerrighet at I gidde ikkje å reise rundt i Norge å bli pissa på“. Ikke lenge etter var det slutt. Vi var i en blindgate etter to år med suksess, og frustrasjonen over manglende resultater preget selvfølgelig trenere og spillere.

I likhet med United-laget ,så så vi forknytt ut, manglet selvtillit, og det endte med at Reka sa at nok er nok. Jeg fikk da forespørselen om jeg kunne lede laget ut sesongen i visshet om at jeg i utgangspunktet skulle tilbake til jobben som assistent ved sesongslutt. I likhet med Solskjær så var hovedoppgaven min på kort sikt å skape mer positiv energi i spillertroppen. Jeg kunne tillate meg kun å tenke kortsiktig på de kampene som gjenstod av sesongen, spille ball med spillerne og få dem til å forstå at «nå har dere ingen andre å skylde på enn dere selv», for det er jo dessverre ofte slik at alle peker på hovedtrener/manager når ting går dårligere enn forventet.

United-spillerne kjente det nok på samme måte da Solskjær ble ansatt. Spillerne vet om hans status og omdømme blant fansen og i klubbens ledelse. Her kommer det inn en positiv person, med en offensiv tilnærming til fotballen som ønsker at dere skal utfolde dere og ofre dere for klubben. Spillere som Pogba, Bailly, Sanchez, med flere, hadde plutselig ingen unnskyldninger lengre for ikke å gjøre alt de kunne for at laget og klubben skulle begynne å vinne fotballkamper.

TILBAKE PÅ SPORET: Manchester Uniteds stjerner begynner å finne formen igjen, en etter en. Foto: Lindsey Parnaby/AFP

I tillegg er du som ny sjef avhengig av å treffe på kampplaner, laguttak og ideene du selger inn til spillerne fra dag én. Dette, sammen med litt flyt, kan gjøre underverker på kort sikt. I Solskjær sitt tilfellet var Neil Etheridge sin keepertabbe på Rashford sitt frispark og Herrera sitt langskudd via en Cardiff-forsvarer tidlig i Solskjærs første kamp, det som skulle til for å tenne gnisten og håpet i en forvirret spillergruppe. Solskjær sitt valg da om å fortsette å angripe og tenke positivt var det motsatte av hva spillerne gjorde under Mourinho, og med en knallsterk 5-1 seier i første kampen fikk Solskjær akkurat den lille hjelpen han trengte for at jobben med å fortsette å selge inn sitt budskap skulle bli enklere. Det har nå resultert i fem strake seire og hele 16-3 i målscore.

I mitt tilfelle lå vi fem poeng over nedrykksplass med ni kamper igjen av sesongen, og skulle møte Viking borte som da lå på denne nedrykksplassen. Med tap ville vi med andre ord være kun to poeng foran dem. I likhet med Solskjær hadde jeg liten tid til å gjøre store taktiske grep, og hadde heller ikke behov for det. Vi i trenerteamet bestemte oss tidlig for at vi måtte fokusere på det å tørre, vi måtte prøve å unngå å tenke konsekvenser dersom vi tapte. Vi gjorde noen små endringer taktisk og byttet litt på laget, men i stedet for å snakke om vår situasjon så valgte vi på spillermøtet før kampen å flytte fokuset over på hvor presset Viking tross alt var. Det var de som lå på nedrykk, som ville føle misnøyen fra 14000 hjemmefans.

DEN SISTE KAMPEN: 0-3-tapet mot Fredrikstad i kvartfinalen i NM i august 2006 ble Kjetil Rekdals siste kamp som Vålerenga-trener i hans første periode. Foto: Heiko Junge/Scanpix

Det var Tom Prahl som i motsetning til meg var permanent hovedtrener, som  igjen ville oppleve usikkerhet og frustrasjon som hadde bygd seg opp gjennom sesongens dårlige resultater. Han hadde også mindre spillerom enn meg som “ny” til å gjøre endringer i lag eller spillestil, da du i motgang ofte oppfattes som vinglete og rådvill hvis du gjør store endringer i tilnærmingen i tunge perioder som permanent hovedtrener. Jeg nevnte i stad at det alltid er godt å ha litt flyt, og det er selvfølgelig ingen garanti at du vil lykkes med de endringene du gjør, men noen ganger må du gamble litt og fremstå som trygg og klar som leder for en utilpass spillergruppe.

På spillermøtet sa jeg følgende. “Viking kommer til å gå ut i hundre og spille uten frykt i første omgang. Kanskje de til og med kommer til å ta ledelsen, men vi konsentrerer oss om oss selv uansett hva resultatet måtte være. Men det som er fint, er at når de kommer ut etter pause så begynner de å tenke konsekvenser. De kommer til å sitte i den pausen å bekymre seg over hva som skjer hvis de ikke vinner. Så skulle vi være så uheldig å ligge under til pause, så kommer vi til å snu det i andre når de blir nervøse fordi vi er fryktløse. Alt presset er på Viking”. De tok ledelsen 1-0 etter 25 min, vi utlignet etter 69 min og poteten Freddy dos Santos, som vi brukte som spiss i den kampen, avgjorde kampen i det 86. spilleminutt. Så med andre ord fikk vi ikke bare en flying start fordi vi fikk med oss tre deilige poeng hjem fra Stavanger, men vi vant også på den måten som vi hadde forutsett (gamblet) på i forkant.

Det var en gave vi kunne spille på resten av sesongen og det endte med sju seire, en uavgjort og dessverre et tap mot LSK, men det gjorde ingen ting ved sesongslutt for vi endte på tredjeplass foran LSK på bedre målforskjell, selv om de lå åtte poeng foran oss før Viking-kampen.

PS! Beklager til de som mener at å feire en bronsemedalje i Eliteserien er håpløst: Vi glemte oss. Det å passere erkerival LSK på målstreken ble feiret ut i de seine nattetimer, selv om fyrverkeriet klubben hadde fikset på Ullevaal etter kampen hadde våte lunter. Målforskjellen de siste ni kampene var på 20-6, mens vi hadde 23-22 på de 17 første kampene. Etter sesongen surfet vi videre på selvtillitsbølgen og vant fire kamper og spilte to uavgjort i Royal League mot de svenske mesterne Elsfborg og AIK som ble nummer to i Allsvenskan, i tillegg til Viborg som var en av Danmarks representanter.

SURFET PÅ BØLGE: Christian Grindheim jubler etter å ha avgjort Royal League-kampen mot Elfsborg i 2006. Foto: Peter Widing, Exponera/Scanpix Sverige

Selv om det selvfølgelig er forskjell på Eliteserien og Premier League,  så vil jeg påstå at mekanismene og virkemidlene stort sett er de samme. Solskjær har jo ved flere anledninger fortalt at han sier mye av det samme til de store stjernene som han gjorde til Molde-spillerne. Så selv om det kvalitetsmessig er stor forskjell, så er det fortsatt en gjeng med enkeltindivider som skal prestere som en gruppe. Individer som er avhengig av veiledning, trygghet og omsorg for at de skal få ut sitt potensial og vinne nok fotballkamper på en måte som gir spillerne selvtillit til å takle det presset de til enhver tid er under.

Solskjær har gjort endringer i det taktiske også, ved å ha mer offensive backer, mer motsatte bevegelser blant angrepsspillerne, flytte opp flere spillere mellom forsvaret og midtbanen til motstander, mer opptatt av gjenvinningspillet høyt i banen, stoppere som tør å ta to steg frem i stedet for å rygge når United mister ballen og latt spillerne få spille på sine styrker og gjennom det oppleve mestring og bygge selvtillit. Nettopp det siste tror jeg har vært nøkkelen for Solskjær og United. Hans «man-management» har gjort spillerne trygge, og det var det mentale han raskest kunne gjøre noe med i et hektisk kampprogram.

SER SEG IKKE TILBAKE: Ole Gunnar Solskjær fotografert etter 4-1-seieren over Bournemouth i den siste kampen i 2018. Foto: Paul Ellis/AFP

Hva så med veien videre? Som nevnt er det ingenting ved resultatet og prestasjonen søndag som vil ha en avgjørende betydning når United skal gjøre opp status ved sesongslutt. Spekulasjoner om han vil bli tilbudt managerjobben på permanent basis er meningsløse på dette stadiet. Det temaet får vi ta opp igjen i april måned.

Her vil det være mye mer enn kun resultatene til Solskjær som vil bli vurdert før beslutningen blir tatt.
* Hvilke andre kandidater er tilgjengelig og vil ha jobben?
* Hvilken retning ønsker United når det kommer til spillestil?
* Hvilken type leder ønsker de at skal fronte klubben utad?

Dette er noen av de spørsmålene klubben må ta stilling til når våren kommer. Fram til det så får Solskjær nyte det å være midlertidig sjef på Old Trafford, fortsette å ta poeng gjennom en offensiv spillestil og gjennom det gjøre det så vanskelig som mulig for United-ledelsen å ikke ansette ham ved sesongslutt.

Starten har i hvert fall vært en drøm for Solskjær, spillerne og – ikke minst – fansen.

Kan forrige runde toppes?

Så er endelig Champions League i gang igjen, og denne sesongen har jeg i tillegg vært så heldig å få bytte ut sofakroken hjemme med plasser ringside hver eneste runde. Kan love at starten med Liverpool-PSG og Real Madrid-Roma gav mersmak. Det er mektig å være til stede på disse kampene, du merker at det er noe mer enn en vanlig seriekamp for både spillere og tilskuere. Bare det at kampene spilles under flomlys kveldstid gir en enda mer andektig ramme rundt kampene.

Jeg skrev en blogg etter første runde forrige sesong, hvor mye dreide seg om det tydelige klasseskillet som har vokst frem i fotballeuropa. Les bloggen her Det er lenger og lenger mellom de store overraskelsene, og puljespillet har oftere og oftere blitt som en formalitet å regne for de beste klubbene. I sluttspillet forrige sesong kunne det se ut som om avstanden fra de 3-4 beste de siste sesongene og ned til utfordrerne er blitt mindre. Selv Real Madrid måtte slite seg gjennom diverse oppgjør før de for tredje gang på rad stod igjen som vinnere.

Trekningen denne sesongen og resultatene i et par av kampene i første runde, gir meg et lite håp om at plankekjøringene blir færre denne sesongen selv om ingenting tyder på at de største favorittene til tittelen skal slite med å komme seg videre.

Forrige sesong snakket vi kun om gruppe C med Chelsea, Roma og Atletico Madrid som såkalt ”dødens gruppe,” mens vi etter trekningen denne sesongen omtalte tre av gruppene som mulige grupper hvor spenningen vil leve helt til siste dag i puljespillet.

Gruppe B med Barcelona som favoritter fikk en interessant start med Inter sin seier over Spurs, mens gruppe C (Liverpool, Napoli og PSG) og D (Juventus, United og Valencia) startet med favoritt seiere, selv om ting kunne sett annerledes ut etter Ronaldo sitt røde kort etter kun 29 minutter på stillingen 0-0 i Valencia. Pjanic sine 2 straffescoringer sørget imidlertid for en knallsterk borteseier for Juventus og bekreftet kanskje at Juve-fansen sitt håp om endelig å gå til topps for første gang siden seieren på straffekonkurranse mot Ajax i 1996, er mer berettiget enn på langt tid.

Så får vi se om Hoffenheim kan følge opp sitt sterke bortepoeng mot Shakhtar Donetsk ved å stikke flere kjepper i hjulene for Manchester City etter deres overraskende tap hjemme mot Lyon, og dermed skape en uventet spenning i gruppe F. Ellers så fikk Real Madrid og Barcelona det så lett som forventet resultatmessig hjemme, mens 2 av de andre store gruppefavorittene Atletico Madrid og Bayern Munchen startet med solide borteseiere.

Manchester United – Valencia

Alsaker og undertegnede er klare for å debutere på Old Trafford ringside i Champions League sammenheng i kveld. Et stadion som vi har vært utallige ganger, og hvor United har opplevd mange store kvelder i de Europeiske turneringene. Senest i 2016/17 sesongen hvor de vant Europa League finalen på Friends Arena, men nå er det på den største scenen United må levere. Kravet om suksess i Champions League for United og Mourinho personlig er enormt etter den svake innsatsen mot Sevilla forrige sesong, og ikke minst etter den miserable uken som de har vært i gjennom med uavgjort mot Wolves og tap mot West Ham i ligaen, samt at de ble slått ut av Derby i ligacupen. Prestasjonene og viljen i kampen mot West Ham er noe av det svakeste jeg har sett av United etter at Ferguson ga seg, og det forteller egentlig alt. Uten suksess i Champions League og fremgang både spillemessig og resultatmessig i Premier League så tror jeg Mourinho er ferdig så snart United finner en egnet kandidat til å ta de tilbake til toppen igjen nasjonalt og internasjonalt.

TRØBBEL: José Mourinho og Paul Pogba kommer tydeligvis ikke overens. Foto: Scanpix.

Tottenham – Barcelona

Onsdag setter vi oss på toget til London og gjør oss klare for Spurs mot Barcelona og Messi. Vet at Barcelona er mer enn Messi, men Barca uten Messi fra start som i helgen mot Athletic Bilbao (1-1) er vesentlig mer overkommelig enn Barcelona med Messi, som mot PSV i Champions League (4-0) hvor Messi lagde sitt 8. hat-trick i turneringen.

VM-HANGOVER?: Harry Kane har sett sliten ut i starten av sesongen,men scoret to mål mot Huddersfield lørdag. Foto: Scanpix.

Selv om de vant La Liga overlegent forrige sesong, er det ingen tvil om at 0-3 borte mot Roma i kvartfinalen forrige sesong var en skikkelig ripe i lakken. Det forventes mer av Barca, og det forventes at det gjøres med stil. Når det er sagt så har utfordringen til Barcelona vært det defensive denne sesongen. Åtte innslupne etter sju ligakamper er mye, spesielt når vi vet at de slapp inn kun ni mål på de første 19 kampene forrige sesong. Med andre ord så har Ernesto Valverde noe å tenke på når han skal komponere sin backfirer uten skadde Sergi Roberto og karantenerammede Samuel Umtiti.

Bekymringer har også hans managerkollega Mauricio Pochettino. Finnes det et lag i Europa med mer VM-hangover enn Spurs?

Hele ni Tottenham spillere deltok i VM semifinalene, og med bronsefinale og finale den 14. og 15. juli så sier det seg selv at seriestart allerede 11. august var på grensen til galskap. Pochettino gamblet og stilte med de beste allerede fra start av i sesongen i frykt for å tape terreng mot de andre topp seks lagene i Premier League, men han visste at dette var en form for gambling og at faren for skader var stor. Dele Alli, Vertonghen, Eriksen og Hugo Lloris har alle slitt med muskelskader denne sesongen i tillegg til at Mousa Dembele fikk en smell og måtte gå ut i pausen i helgens 2-0 seier mot Huddersfield. Det betyr at de nå har to seiere på rad i Premier League etter en rekke med tre tap i første halvdel av september, inklusiv 1-2 tapet borte mot Inter i Champions League. Med Dele Alli ute og usikkerhet ved om de andre fire blir klare, så har Pochettino et vrient utgangspunkt i møte med en av de største favorittene i Champions League denne sesongen.

Med andre ord så har vi to meget interessante oppgjør i vente, mellom lag som alle hadde håpet på en bedre sesongstart. Hvem klarer å unngå å tenke konsekvenser? Hvem av managerne treffer med laguttak og kampplan? England mot Spania, De Gea mot landslagskompis Rodrigo og Eriksen mot Messi, kan ikke bli mye bedre enn dette.

VAR er kommet for å bli – den diskusjonen kan vi legge død

Det å få følge et VM i fotball onsite er et privilegium. Da den første kampen mellom Portugal og Spania endte 3-3, var på en måte tonen satt. Nå kunne det bare gå nedover.

Men slik er det heldigvis ikke i et VM.  Du bruker ikke opp mål eller gode kamper – det er heldigvis ingen som fører regnskap på dette. Gøy og annerledes har det også vært å få følge deler av mesterskapet fra Norge, og ikke minst Kontraskjæret for første gang på åtte år. Når jeg ser den gleden og entusiasmen som utspiller seg der, så ser man hvor mye dette betyr for fotballinteresserte nordmenn og utlendinger i Norge. Tenk hvordan det blir når vi endelig kvalifiserer oss igjen? EM 2020 here we come.

VM-FEBER: Blant andre de meksikanske supporterne har satt fyr på mesterskapet.  REUTERS/Gustavo Graf

VM så langt har vært meget underholdende og stemningen på og utenfor fotballanleggene har vært upåklagelig. Spesielt de Sør-Amerikanske supporterne har sørget for et herlig og fargerikt trøkk på tribunene. De har dominert i antall og lydnivå, og sammen med russerne sørget for en strålende ramme rundt kampene i europeernes fravær. Skepsisen til russiske hooligans var stor blant mange før VM, og har kanskje bidratt til at færre europeere enn vanlig har tatt turen for å støtte sine helter. Som alle andre arrangørland så har Russland tatt sine forholdsregler, som i dette tilfellet sørget for at kjente hooligans i Russland ikke har fått mulighet til å kjøpe billetter til kampene.

De mest fryktede blir sågar møtt med besøk i deres hjem tidlig på kampdagene i de aktuelle byene av politiet, som i klare ordelag forteller dem at dersom de så mye som nærmer seg stadion, vil de få trøbbel. I tillegg har politi og sikkerhetspersonell holdt en meget lav profil under mesterskapet – i mye større grad enn de andre mesterskapene jeg har vært på – så atmosfæren har så langt vært meget vennlig og god.

VAR
VAR er kommet for å bli. Den diskusjonen kan vi legge død, men det viktigste er at vi utvikler VAR til å bli den beste utgaven av seg selv.

DOMMERPROFIL: Pierluigi Collina presenterte VAR-statistikk under en pressekonferanse denne uken. (AP Photo/Pavel Golovkin)

Tidenes beste dommer, ifølge mange, og nå medlem i UEFAs dommerkomité, Pierluigi Collina, fortalt på en pressekonferanse i går at man så langt har sjekket 335 hendelser i gruppespillet.

Dommerne har dømt korrekt i 95% av avgjørelsene de har tatt uten hjelp av VAR, mens man med VAR som hjelpemiddel korrigerte feile avgjørelser slik at man endte på 99,3% riktige avgjørelser i henhold til regelverket –  med andre ord en suksess, selv om enkelte av oss fortsatt er skeptiske til når og hvordan det skal brukes. Det viktigste å forstå er at dette er et hjelpemiddel for at vi skal få flere korrekte avgjørelser. Ikke at alt skal bli feilfritt. Det vil fortsatt være avgjørelser som går på dommerens skjønn.

Hvordan går det videre?
Mange – med undertegnede – mente før VM at det sjelden har vært så mange land som har muligheten til å vinne mesterskapet, og alle som ble nevnt med unntak av Tyskland har fortsatt muligheten.

Faktum er at det etter 48 gruppespill kamper fortsatt er vanskelig å se en klar favoritt, noe som i seg selv er en gave til oss som ønsker spenning fremover. Styrkeforholdet i de kommende åttedelsfinalene mener jeg er som følger:

 • Frankrike – Argentina 55-45
 • Uruguay – Portugal 50-50
 • Brasil – Mexico 70-30
 • Belgia-Japan 80-20
 • Spania – Russland 70-30
 • Sverige – Sveits 55-45
 • Colombia – England 40-60

  RINGREV: Andreas Granqvist har imponert stort i midtforsvaret til Sverige.  REUTERS/Andrew Couldridge/File Photo

Mitt VM-lag fra gruppespillet: (3-4-3)

Schmeichel

Godin – Granqvist – Stones

Tsjerysev – Modric – Coutinho – Isco

Lukaku – Kane – Ronaldo

Football-Bloody Hell!

Livet er herlig for oss som elsker fotball.

Det er spenning, drama, kunst, engasjement og følelser fra virkeligheten, med andre ord så langt fra ”Reality show” som vi kan komme. Det siste i seg selv er en befrielse for en gammel gledesdreper som meg.

Premier League denne sesongen har levd opp til all forhåndshypingen som vi som jobber med produktet ofte blir beskyldt for å bedrive.

Aldri har vel toppkampene levert bedre underholdning og kvalitet enn denne sesongen, og aldri har det vært så mange lag involvert i nedrykksstriden heller. I hvert fall viste tallene det etter 24 serierunder, hvor det skilte tre poeng mellom 11. og 19. plass på tabellen, den minste avstanden i Premier Leagues historie.

Premier League denne sesongen har levd opp til all forhåndshypingen som vi som jobber med produktet ofte blir beskyldt for å bedrive.

Det eneste vi mangler denne sesongen er spenning om ligatittelen hvor City har vært så strålende at det dessverre har vært nærmest umulig for de andre topp seks-lagene å holde følge.

Senest i går opplevde vi en fantastisk morsom toppkamp som inneholdt alt vi kan ønske oss av drama, enkeltmannsprestasjoner og annen underholdning. Ikke minst dommeravgjørelser som splitter fanskarene og skaper et engasjement og en irrasjonalitet som knapt er mulig i noen annen idrett.

HEFTIG OMTALT: Klikk på bildet for å lese Brede Hangelands blogg om VAR – i lys av søndagens hendelser. Foto: Rui Vieira/AP

Jeg har sagt det tidligere, at å diskutere fotball er vidunderlig morsomt og totalt ufarlig da det sjelden foreligger noen fasit, så det må vi for all del fortsette med. Fotball er følelser på godt og vondt, det å tenke med hjertet er supporterens livslange lodd, og det er sjelden noe setter følelsene mer i sving enn dommeravgjørelser som påvirker resultatet i kampen.

Gårsdagens kamp mellom Liverpool og Spurs var intet unntak med to straffespark til Tottenham de siste fem minuttene, samt to overtidsmål.

Disse hendelsene fikk det til å koke på Anfield og i sosiale medier hvor på vi som elsker fotball igjen dessverre ble sittende etter en forrykende fotballkamp å diskutere dommeravgjørelser. ”Kane var offside”, ”Kane filmet”, ”Lamela var offside”, ”VVD trekker til seg foten” var blant sitatene som haglet på min twitterfeed fra Liverpool supportere, mens Spurs-supporterne på sin side var totalt uenige i utsagnene samtidig som syltynne bildebevis i form av video og stillbilder fra kun en vinkel ble brukt for å underbygge den enkeltes utsagn.

Jeg har ingen planer om å diskutere eller konkludere på disse situasjonene i dag, men heller komme med noen betraktninger om det engasjementet som vises i tide og utide blant oss fotballelskere.

Disse situasjonene og mange flere har jeg tenkt å diskutere med Mark Clattenburg og andre kolleger i et program vi skal lage i april som forhåpentligvis vil gi oss alle en bedre forståelse av og innblikk i regelverket dommerne må forholde seg til. Jeg gleder meg spesielt til å diskutere den første straffen til Tottenham i går, og kommer til å dra paralleller til Kevin Wimmers selvmål mot Arsenal forrige sesong hvor det i begge situasjonene er spillere i offsideposisjon som etter min mening definitivt påvirker forsvarsspillerens handlinger og drar fordel av posisjonen, men som ifølge regelverket kan tolkes som at ikke skal straffes. Slike regler hvor dommerne må følge regelverket, men hvor de fleste som har spilt fotball vil si at det strider mot sunn fornuft, må man sørge for å endre.

Regler hvor dommerne må følge regelverket, men hvor de fleste som har spilt fotball vil si at det strider mot sunn fornuft, må man sørge for å endre

Jeg har ofte nevnt at det er en stor likhet mellom supportere og foreldre i barne- og ungdomsfotballen når det kommer til oppførsel. Det er viktig å presisere her at det gjelder de færreste supportere og foreldre, men de som har denne oppførselen tar gjerne enormt stor plass og fremstår som mange flere enn de er.

Som trener i Obos-og Eliteserien, jobben i TV 2 og pappatrener i barne- og ungdomsfotballen, har jeg fått oppleve begge deler nært på kroppen, og likheten jeg skal fram til er den totalt irrasjonelle oppførselen når ting ifølge supporteren eller foreldrene ikke går deres lag eller unges vei.

Det meldes om konspirasjonsteorier som selv enkelte ledere i Russland ikke hadde klart å komme opp med, og soleklare bildebevis eller forklaringer fra de som sitter med totaloversikten preller av som vann på gåsa. Man er rett og slett ikke villig til å innrømme at man har tatt feil eller er i stand til å se at andre mennesker har en annen oppfatning av situasjonen.

Beskyldninger om at du liker det laget eller hater det laget hagler fordi du mener det var straffe, filming, offside eller synes laget til supporteren spilte en dårlig kamp. Det samme gjelder foreldre som mener sin egen unge blir urettferdig behandlet, får for lite spilletid og/eller at treneren favoriserer sin egen sønn eller datter.

FANTASTISK KAMP: Harry Kane scorer her det siste målet i den utrolige kampen søndag. Foto: Andrew Yates/Reuters

Det at man i toppfotballen har trenere med årelang utdannelse og erfaring i faget sitt, eller at mamma-/pappatreneren jobber dugnad/gratis for at 20 unger skal få trene og spille kamper 2-4 ganger i uka er sjelden med i beregningen. Du som manager er rett og slett udugelig sammenlignet med supportere på tribunen eller i sofaen, og som trener/leder for ungene er du rett og slett en jævla egoist som kun gjør dette for å dyrke frem din egen sønn eller datter…..

Så er det viktig å tillegge at konsekvensene av å agere som en irrasjonell supporter ikke har noen som helst alvorlige konsekvenser,  i motsetning til samme oppførsel blant foreldre. Elendig adferd fører altfor ofte til at trenere/ledere slutter og ungene står uten et tilbud, samt at ungene til de respektive trenerne og de overivrige foreldrene i noen tilfeller vil få disse tingene med seg og oppleve situasjonen veldig ubehagelig.

VIKTIG DEL AV FOTBALLEN: Supporterne, her eksemplifisert med Liverpool-fansen under søndagens kamp mot Tottenham i Premier League, er ett av fotballens viktigste elementer. Foto: Rui Vieira/AP

Engasjementet til supporterne er glemt dagen etter og de som deltar i de ulike debattene på sosiale medier lever veldig godt med at mennesker de ikke kjenner har en annen virkelighetsoppfatning enn man selv. Vi spøkte om det etter sending i går at det var synd at kampen ble spilt klokken 17:30 på en søndag og ikke sent lørdagskveld når folk på puben og diverse vorspiel gjerne har fått litt drahjelp av god drikke. Rasjonaliteten i tilbakemeldingene hadde av erfaring ikke blitt noe bedre da.

Til slutt er det viktig å presisere at jeg elsker engasjementet til våre seere og fotballsupportere generelt, og at dette ikke er en artikkel som dreier som at alle må være enige og venner under en fotballkamp. Tvert i mot så elsker jeg den sterke rivaliseringen som er mellom de enkelte lags supportere, det er det som gir liv og næring til fotballen.

Det at det betyr så mye for den enkelte supporter at man er villig til å gjøre eller si nesten hva som helst for å forsvare og hjelpe sitt lag er helt nydelig. Det eneste jeg prøver å si til de mest irrasjonelle supporterne er at det ikke nødvendigvis er hat, konspirasjon eller udugelighet som ligger bak en trener eller«pundits» ord og handlinger.

Det er faktisk en enorm forskjell på å være supporter og det å jobbe med fotball som fag hver eneste dag. Perspektivet man har når kampen pågår, er veldig ulikt.

Så kjære supportere, dere må fortsette å forsvare og heie på deres lag og dele deres meninger. Det er dere som vet best hva som skal til for å hjelpe laget og skape stemning på tribunen.

Når det gjelder dere overivrige foreldre, så mener jeg hvert jævla ord:

Skjerp dere!!!

 

Mer enn en fotballkamp

Noen kamper betyr mer enn andre. Sånn vil jeg tro det er for de fleste lag uansett land eller divisjon. Da tenker jeg ikke på viktigheten i form av de konsekvensene en seier eller et tap vil gi resultatmessig, men for selvfølelsen til managere, spillere, supportere og alle andre som bryr seg om klubben sin.

Det handler om å kunne gå med hevet hode på skolen, jobben eller i byen dagen etter en kamp fordi du har slått erkefienden. Det handler om det som engelskmennene kaller kampen om «bragging rights».

Lørdag 13.30: Liverpool-Manchester United

Jeg husker godt hvordan jeg selv hadde det før Lillestrøm-kampene da jeg var trener i Vålerenga. Med venner og kjente i begge supporterleirene, og bosatt på Lørenskog hvor antall supportere er delt 50/50 mellom klubbene, var det ekstremt mye kjekkere å møte folk etter seier enn tap i de oppgjørene.

SKJER ALLTID NOE: Når Liverpool og Manchester United møtes, blir det høy temperatur. Foto: Andrew Yates/AFP

Denne rivaliseringen er noe av det beste med fotballen. Det å oppleve hvordan folk fra de ulike klubbene forsvarer seg og sitt med nebb og klør, og ofte med en dose humor eller påstander de selv knapt tror på.

Det er vel neppe noen form for brannfakkel når jeg mener at mange av de mest ihuga supporterne ofte oppfører seg irrasjonelt under disse intense oppgjørene, og det bringer meg inn på en hendelse i forkant av returoppgjørene i Champions League-semifinalene i 2008. Liverpool og Chelsea hadde spilt 1-1 på Anfield og Barcelona-United hadde endt 0-0 på Camp Nou. Mangeårig keepertrener i Vålerenga og lidenskapelig Liverpool supporter Gjermund Østby kom da med følgende utsagn:

Hvis United slår Barcelona på tirsdag, så håper jeg Liverpool taper mot Chelsea onsdag.

Jeg begynte å le og sa at «nå kødder du». Samtidig så har jeg jo sett Gjermund inngå det ene irrasjonelle veddemålet etter det andre på vegne av Liverpool, og gjerne mot United-supporterne i spillergruppen, så helt sikker var jeg ikke.

Vi snakker tross alt om en person som gikk ut for å luke ugress i hagen da straffesparkkonkurransen i Champions League-finalen mellom Liverpool og AC Milan skulle starte i 2005. Tenk på det. Da laget hans hadde stått for en av tidenes opphentinger i Champions League og alt skulle avgjøres, så går han ut og luker i hagen fordi han ikke tør å se på……

Så med det i bakhodet så spurte jeg han en gang til om han fleipet, hvor på svaret var følgende:

«Jeg orker ikke å se på at Liverpool taper en finale mot Manchester United, så da er det bedre at de ryker ut mot Chelsea i semifinalen.»

Snakk om en herlig blanding av irrasjonalitet, engasjement og frykt, som jeg vet at mange supportere kjenner på i forbindelse med slike kamper.

Det er her at sitatet til legendariske Bill Shankly kommer til sin rett.

Some people believe football is a matter of life and death, I am very
disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.
Bill Shankly

Så når spillere og managere snakker ned betydningen før disse oppgjørene og snakker om at det kun dreier seg tre poeng som i andre kamper, så tror jeg ikke på dem. De kjenner det kribler litt ekstra, de blir oftere påminnet om betydningen av kampen fra venner, kjente, supportere og media. Samtidig er det viktig for managere og spillere ikke å la seg rive med i for stor grad. Spar all energi frem til kampstart og sørg for at spenningsnivået ikke blir for høyt. Det er ikke tilfeldig at Liverpool-Manchester United er det oppgjøret i Premier League med nest flest røde kort. Kun Everton-Liverpool har flere.

Les også (sak fra 2013): Dette er Liverpool-United-oppgjørene vi husker

Jeg har hatt gleden av å snakke med lokale fans i begge leirer når jeg har vært over på disse oppgjørene tidligere, og det er fascinerende å se hvor ekstremt opptatt de er av betydningen av kampen og det faktum at mange både gleder og gruer seg på samme tid. Noen av dem gruer seg så voldsomt at de gleder seg til at kampen bare skal bli ferdig slik at de kan komme seg videre i sine vanlige liv.

Noe av det samme engasjementet møter jeg ofte her hjemme også, seinest nå i helgen hvor jeg var sammen med flere tidligere eliteseriespillere og gode spillerutviklere i et sosialt lag hvor et av temaene dreide seg om rivaliseringen mellom Liverpool og Manchester United. Nå ble det såpass sent den natta at jeg ikke husker alle detaljene, men noen av temaene var Klopp kontra Mourinho, spillestil og titler kontra underholdning.

Her var det like mange meninger som hos folk flest, og det er det som er så fascinerende med fotball: Det finnes ingen fasit. Når det er sagt, så kan det være lurt å lytte til erfarne fjellfolk og da spesielt til en av tidenes beste managere, Sir Alex Ferguson.

Attack wins you games, defence wins you titles.
Sir Alex Ferguson

Jürgen Klopp har en oppsiktsvekkende bra statistikk mot Jose Mourinho med tre seire, tre uavgjorte og ett tap på deres sju møter. Tapet er sågar returmøtet i semifinalen i Champions League, hvor Dortmund ledet 4-1 etter det første oppgjøret og gikk videre med 4-3 sammenlagt. Sammenligner man den statistikken Klopp har, med for eksempel det som Sir Alex Ferguson, Arsène Wenger og Mauricio Pochettino har klart mot Mourinho, så ser man hvor unormal den er.

Siden Mourinho tok over Manchester United så har begge klubbene tatt 88 poeng, men Liverpool har scoret 16 mål mer (91 v 75), og United har sluppet inn 23 færre (31 v 54). Da føler jeg vi er ved kjernen i Ferguson sitt sitat. Du er nødt til å forsvare deg godt for å kunne vinne titler, og da spesielt en ligatittel som deles ut etter 38 kamper.

Fra og med sesongen 2000/01, hvor United vant og slapp inn 31 mål på 38 kamper, så har kun ett eneste lag vunnet ligatittelen med mer enn ett baklengsmål i snitt. Det var til gjengjeld United i 2012/13, hvor de slapp inn 43 mål. Det spesielle med den sesongen var at de hadde sluppet inn hele 28 mål halvveis før Ferguson tok affære, og de slapp inn kun ti mål på de neste 18 rundene, før statistikken ble ødelagt med 5-5 mot WBA i siste runde da de allerede var mestere.

I kalenderåret 2017 har United holdt nullen 17 ganger i Premier League. Det er tre mer enn noen andre lag. Denne sesongen har de sluppet inn kun to mål, mens kun to lag har sluppet inn mer enn Liverpools tolv baklengsmål. Ser vi på Liverpool de siste fire sesongene, så har de sluppet inn 47,5 mål i snitt pr sesong. Da de var veldig nære tittelen i 2013/14-sesongen, så scoret de hele 101, men slapp inn 50 mål.

Jeg tror alle fotballinteresserte er enige om at det er på dette området Liverpool har hatt og har sine største utfordringer, men meningene er delte om hvordan Klopp og Liverpool skal få orden på dette.

Skal Klopp opprettholde sin gode statistikk mot Mourinho og sørge for at United sin ubeseirede rekke på seks strake uten tap mot Liverpool i Premier League ryker, så ligger nok nøkkelen i å stenge igjen bak. Det er jeg overbevist om at Mourinho kommer til å prøve på med sitt United, selv om jeg ikke tror på noen gjentakelse av det kjedelige oppgjøret på Anfield forrige sesong. Til det har United sett alt for solide ut denne sesongen, og Mourinho sine menn reiser til Anfield med vesentlig større selvtillit til helgen enn forrige sesong.

Det gir oss håp om topp underholdning i tillegg til nerve, dueller, engasjement og herlige detaljer som disse oppgjørene alltid gir oss.

God kamp.

Her får du tilgang til TV 2 Sumo, slik at du lørdag 13.30 kan se Liverpool-Manchester United!

Så jævla enkelt!

Så jævla enkelt!

Strofen er hentet fra en supportersang som ofte runger på norske fotballstadioner når laget man holder med leder komfortabelt.

Regner med at de fleste andre fotballnasjoner har en tilsvarende supportersang og at det var mange av Europas beste klubber som kunne dra fram den sangen på tribunen denne Champions League- (CL) runden.

Eller hva annet skal man si etter 14-0 i målforskjell og full pott for Real Madrid, Barcelona, Bayern München og PSG? I tillegg vil Juventus og Atletico Madrid, som har vært med å prege CL de siste sesongene, med all sannsynlighet ha et ord med i laget når vi kommer til sluttspillet neste år.

Avstanden mellom de aller beste og resten er blitt større og større for hvert år og mange av kampene i puljespillet er blitt en formalitet for største. Avstanden mellom de beste europeiske lagene og de engelske har også vært overraskende stor de siste fem sesongene, men også de fleste engelske supportere kunne slå seg på brystet og nyte en strålende start på denne Champions League sesongen.

For med 18-3 i målforskjell og 13 av 15 mulige poeng fikk de en start som står i stil til de investeringene engelske klubber har gjort de siste sesongene. Ser man på de ekstremt høye pengesummene Premier League klubbene har brukt siden Chelsea vant CL i 2012 så skulle det strengt tatt bare mangle.

 

Chelsea sin seier i 2011/12 sesongen var en imponerende prestasjon og all ære til Roberto Di Matteo som tok over et desillusjonert Chelsea etter Andre Villas-Boas. Han ledet laget til seier i FA-cupen mot Liverpool nøyaktig 14 dager før Didier Drogba avgjorde straffesparkkonkurransen i Champions League-finalen mot Bayern München. Men CL seieren kom litt ut av det blå, det var en stor overraskelse og Chelsea var heldige i flere av kampene i sluttspillet.

Forfallet til de engelske klubbene hadde allerede begynt, men jeg er usikker på om de så det selv.  Jeg husker godt Jörgen Lennartsson, tidligere Stabæk-, Elfsborg- og IFK Göteborg-trener spurte meg om hvordan jeg trodde de engelske lagene ville gjøre det i Europa den sesongen da det var spilt et par runder av puljespillet. Jeg sa at jeg vedder på at ingen av de engelske lagene vil nå kvartfinalen i CL. Han veddet heldigvis ikke i mot, så jeg unngikk å tape de pengene, men prestasjonene til de engelske lagene i de første puljekampene og det jeg hadde sett i Premier League de første månedene gjorde meg skeptisk på deres vegne.

FORRIGE MESTER: Didier Drogba feirer i London-gatene etter triumfen i 2012. Det var sist et engelsk lag vant turneringen. (AP Photo/Tim Hales)

Kanskje denne seieren til Chelsea gjorde vondt verre for engelsk fotball på lang sikt? Kan Chelsea sin seier være en av grunnene til at engelsk fotball fornektet sin påbegynte nedtur i 2-3 ekstra år?

Det virket i hvert fall slik da jeg snakket med diverse engelske gjester vi hadde i studio hos oss, og de jeg diskuterte fotball med da jeg var til stede på diverse kamper på balløya. Nå var det sikkert personer i klubbene som så faresignalene tidligere, og vi skal heller ikke glemme Sir Alex Ferguson sin uttalelse etter de tapte 1-3 mot Barcelona i finalen sesongen før.

”In my time as manager, it’s the best team I’ve faced. I think everyone acknowledges that, and I accept it.”

                                                                                   Sir Alex Ferguson

Tallenes tale er i hvert fall klare når vi ser på hva de har prestert i CL siden da sammenlignet med prestasjonene fra storhetstiden 2004/05 og fram til 11/12 hvor de hadde lag i sju av åtte finaler. I både 2007/08 og 08/09 hadde de fire lag i kvartfinalen, samt begge finalistene i 07/08 da Manchester United slo Chelsea på straffer.

Hvor langt de engelske lagene har kommet i Champions League perioden 11/12 – 16/17:

2011/12 2012/13 2013/14 2014/15 2015/16 2016/17
Finale 1
Semifinale   1 1
Kvartfinale   1 1
1/8-dels 1 2 2 3 2 2
Puljespill 2 2 1 1 1

Nå skal man ikke konkludere etter første runde av CL, og de engelske lagene vil møte vesentlig sterkere motstand senere i turneringen, men det er ingen tvil om at de er bedre rustet denne sesongen enn de siste seks sesongene.

Hva baserer jeg så denne konklusjonen på?

 • Det viktigste punktet er at de engelske klubbene omsider forstod at de var akterutseilt for flere sesonger siden, stakk fingeren i jorda og hadde en ubarmhjertig og nødvendig selvransakelse.
 • Alle de fem managerne tilhører den absolutte toppeliten av trenere i verden.
 • Alle managerne har fått minimum tre overgangsvinduer til å handle sine egne spillere som passer inn i deres filosofi.
 • Alle managerne er blitt kjent med alle plusser og minuser i deres egen klubb, og har opparbeidet seg solid erfaring på den europeiske arenaen. Ingen av dem er ute på ukjent farvann på den hjemlige eller internasjonale arenaen.
 • Klubbene matcher de fleste europeiske klubber økonomisk og evner å tiltrekke seg spillere fra øverste hylle, samt beholde sine beste spillere selv om de største klubbene i Europa banker på døren.
 • Alle tittelkandidatene i Premier League deltar i Europa, så konkurransevilkårene i hjemlig serie er like i motsetning til forrige sesong.
 • FA har lyttet til klubbene og tatt hensyn i terminlisteoppsettet slik at klubbene som nå skal ut i Europa spiller ligakampene på lørdager og får dermed nok tid til restitusjon og kampforberedelser.

Så derfor tror jeg engelske lag kommer til å gjøre det bedre enn i de siste sesongene, men ingen av dem er blant de største favorittene selv om alt er mulig.

Hilsen Chelsea anno 2012.

Endelig er vinduet stengt!

Endelig er vinduet stengt!

Jeg sover med vinduet åpent hele året, og frisk ny luft er en velsignelse. På lik linje kan friskt blod i en garderobe ofte virke forfriskende for en spillergruppe, trenerteam og ikke minst supporterne. Når det er sagt så må jeg ærlig innrømme at jeg synes det er utrolig deilig når overgangsvinduet stenger.

Det å slippe å måtte forholde seg til og kommentere rykter, som er en del av min jobb, er faktisk noe jeg ser fram til i hvert vindu og da kan dere sikkert tenke dere hvor sliten jeg ble av det da jeg var trener. Jeg forstår at mange finner overgangsrykter spennende og ikke minst alle diskusjonene som kommer i kjølvannet av disse ryktene, men jeg deler ikke fascinasjonen.

Spørsmålet om hvorfor ikke overgangsvinduet stenger ved seriestart dukker opp hvert år, og er et betimelig spørsmål. De fleste managere/trenere jeg ser uttale seg og har snakket med er av samme oppfatningen som meg, nemlig at overganger stjeler noe av fokuset du ønsker å bruke på spillerne og teamet ditt og tapper deg for energi. Spesielt hvis det som i Arsenal (Sanchez) og Liverpool (Coutinho) sitt tilfelle var snakk om at du kan miste en av dine viktigste spillere.

Hva som kan komme til å skje med de interne spillerne er mer energitappende enn jobben med eventuelle eksterne spillere som man ønsker inn. Som manager er man nødt til å forholde seg til temaet så lenge vinduet er åpent om man vil det eller ikke, det være seg gjennom pressekonferanser eller i samtaler med styret, eiere og agenter. Det å kunne bruke 100% av tiden på den endelige spillergruppen man har til disposisjon er ofte en befrielse etter måneder med spekulasjoner for en manager.

På skolen likte jeg matte godt, vel og merke på barne- og ungdomskolen, fordi det alltid forelå en fasit. Jeg fikk umiddelbare svar på om det jeg hadde gjort var riktig eller galt. Jeg kunne fokusere på arbeidsoppgavene, hadde ingen andre å skylde på og jeg fikk som fortjent uansett om det gikk bra eller dårlig.
På samme måte føler jeg det hver gang et overgangsvindu stenger, endelig har jeg fakta å forholde meg til når det kommer til spillerstallene. Dette er hva lagene har å komme med, det er ingen overraskende kjøp eller salg som kludrer til de faglige vurderingene vi legger til grunn, nå er det dette vi, managerne og supporterne har å forholde oss til.

Nå kan vi diskutere selve fotballspillet hvor det ikke foreligger en fasit med unntak av resultater og tabeller, selv om dessverre enkelte managere når de har suksess liker å tro det. Spillestil, formasjoner og hva som er fin eller ræva fotball er opp til den enkelte å mene noe om. Det finnes ikke mye som er så interessant og ufarlig å diskutere som fotball, og jeg tror dette mangfoldet er en av hovedgrunnene til at fotball er så populært verden over.

Les også:  Tabelltipset: – Verken Pep eller Mourinho har unnskyldninger 

Fasit finnes det heller ikke når vi skal vurdere hvem som på papiret er overgangsvinnere eller tapere før sesongen er over. Vi kan jo alle mene noe ut fra hvilke spillere som har kommet til eller forlatt klubbene, men vi har alle sett utallige spillere som har vært gode i en klubb for så å floppe i en annen. Kjøp og salg av spillere er noe av det vanskeligste i fotballen, og det å vurdere om de aktuelle nysigneringene vil lykkes eller ei er nesten en like vanskelig øvelse, spesielt når spillerne kommer til en ny liga, nytt språk, ny kultur osv.

Hvem kan med hånden på hjertet si at de trodde N’Golo Kanté og Riyad Mahrez ville ende opp blant ligaens beste spillere etter sine overganger til Leicester i henholdsvis 2015 og 2014? Eller hva med Roberto Soldado, som etter 3 sesonger og 59 mål på 101 La Liga kamper, endte opp med 7 mål og 52 PL-kamper på 3 sesonger i Spurs. Eller at Di Maria skulle ønske seg vekk fra Manchester United etter kun 27 PL-kamper og 3 mål?

UMULIG Å FORUTSI: Ingen kunne vite at Ángel Di Maria ville få den Manchester United-karrieren han fikk.

Dette er kun fire nokså ferske eksempler på overraskende utfall ved overganger, og det finnes så mange flere av de.
Misforstå meg rett, rykter og meninger om spilleroverganger er en del av fotballen og er med på å skape interesse, men jeg personlig er glad for at vi nå kan konsentrere oss om det som er aller morsomst, nemlig det som skjer utpå og rundt de 68 x 105 meterne med strøkent naturgress. La endelig diskusjonene, kranglingen og hyllestene dreie seg om fotballkampene i fire måneder før januarkulda blåser opp overgangsvinduet 1. januar 2018.

PS! Manchester City og Manchester United satt rolig i båten når overgangsvinduet gikk mot slutten. De brukte mye penger på det som så langt ser ut som gode signeringer tidig i vinduet. Vi tippet de som de to største favorittene før sesongen startet, og ingenting som skjedde i dette vinduet eller prestasjonene så langt i sesongen gir grunn til å endre på det tipset. Så er det opp til Chelsea, Spurs, Liverpool og Arsenal å gjøre tipset til skamme for tredje sesong på rad.

Her kommer bloggen til Petter

Petter Myhre er ekspertkommentator på engelsk fotball. Fortid som hovedtrener blant annet i Vålerenga. Opptatt av å finne den vakre veien til fotballens hjerte, gjerne via den gode analysen.