ET FALMET STOROPPGJØR

Lørdag møtes Manchester United og Liverpool for 200. gang.

De to mestvinnende lagene i engelsk fotball vil igjen samle flere hundre millioner tilskuere foran TV-skjermen, men blir det god underholdning på Old Trafford?

Det er ni år siden Manchester United og Liverpool møttes i mars og samtidig sloss om det gjeve Premier League-troféet.  Da vant Liverpool 4-1 på Old Trafford, og blåste liv i drømmen om et nytt ligagull til Anfield. Men United hadde en luke som var stor nok til å sikre en tredje strake PL-tittel.

FORRIGE TITTELKAMP: Fernando Torres og Liverpool knuste Nemanja Vidic og Manchester United i mars 2009. Foto: Andrew Yates/AFP

Det var disse to lagene som innviet Drømmenes Teater i 1910, med 4-3-seier til Liverpool. Over 100 år senere, kan vi slå fast at begge disse lagene har oppfylt flere drømmer enn noen andre, med Liverpools totale dominans på 70- og 80-tallet og Manchester Uniteds suverene posisjon i tiårene etter.

Men de har nesten aldri vært nr 1 og 2. 2008-09 sesongen var et unntak i så måte. De andre sesongene er 1946-47, 1963-64, 1979-80 og 1987-88.

Sist sesong endte begge oppgjørene uavgjort (0-0 og 1-1), for første gang siden 1987-88. I høst ble det målløst igjen. Tre mål på de fire siste ligakampene er ikke mye å skryte av. Temperaturen ute på banen har også vært laber, med et par gule kort pr match.

IKKE SAMME TEMPERATUREN: Dommer Martin Atkinson gir kult kort til Chris Smalling i det motsatte oppgjøret på Anfield i høst. Foto: Rui Vieira/AFP

Dette er oppgjøret som setter de sterkeste følelsene i sving før avspark. Etter kamp har det vært lite å diskutere på puben de siste sesongene. Tre år er gått siden en desillusjonert Steven Gerrard fikk rødt kort sekunder etter at han entret Anfield ved pause. Typisk nok var det en Liverpool-legende som tippet over i møte med erkerivalen – en som la mer i disse møtene enn de fleste andre.

Gerrard er borte, Carragher like så. Ingen Gary Neville eller Paul Scholes heller. Det merkes!

Uten en ligatittel på spill, og med ytterst få lokale helter i aksjon, mangler dette gigant-oppgjøret viktige ingredienser for å yte «hypen» rettferdighet. Men lagene er jevnbyrdige, og denne kampen vil ha stor innvirkning på hvem av dem som havner øverst på tabellen «The best of the rest». Derfor håper jeg at det kommer til å smelle på OT denne gangen, at intensiteten er høy og adrenalinet flyter fritt.

Jose Mourinho har kritisert stemningen på Uniteds hjemmebane ved et par anledninger denne sesongen. Sikkert for å skape en reaksjon. Men Mourinho kan ikke forlange at fansen går amok når fotballen han serverer ikke fortjener det. Mourinho er på gjennomreise i Manchester – han bor sågar på hotell fremdeles. Mange av supporterne vier hele livet sitt til klubben. Og den sikreste veien til god atmosfære går via positiv og offensiv fotball – i tråd med Manchester Uniteds tradisjon.

Mourinho kan ikke forlange at fansen går amok når fotballen han serverer ikke fortjener det.

Den negative tilnærmingen portugiseren har til toppkampene nådde et slags bunnpunkt på Anfield i høst. United var i kalasform, Liverpool shaky i forsvar. Én avslutning på mål var alt de røde djevlene fikk til. Kanskje må Mourinho skru et knepp mot mer risiko for å pynte på en ganske dårlig statistikk i innbyrdes oppgjør mot Klopp.

MØTES IGJEN: José Mourinho håper på å bedre sin Jürgen Klopp-statistikk lørdag. Portugiseren har kun vunnet ett av åtte innbyrdes oppgjør mot tyskeren. 12,5 prosents seiersmargin er det laveste han har mot alle managere han har møtt minst fem ganger. Foto: Oli Scarff/AFP

Liverpool rundet 200 PL-scoringer under Jürgen Klopp sist helg. (Man City flest  i denne perioden med 215). Men kun ett av dem har kommet mot Manchester United! Der ligger utfordringen til Klopp: Å finne en vei gjennom United på fjerde forsøk i ligaen.

For han vet hva som venter ham. Mourinho leder det topplaget som har scoret desidert færrest i det aktuelle tidsrommet; 144. (LvG får ta noe av skylden). Statistikken i de store kampene viser samme tendens; Man Utd skaper lite og scorer få mål. Så Klopp får ikke en åpen kamp som mot City på Anfield, United gir ikke ved dørene, og er nesten umulige å slå på Old Trafford. City klarte det ved å stole på egen styrke, presse høyt og etterlate stort bakrom til Uniteds raske front-trio. Hvor mye vil Klopp våge etter tolv baklengs på tre bortekamper mot de andre topp-seks lagene?

  • Kamp nr 200 mellom Englands to mest meritterte lag.
  • Mourinho mot Klopp.
  • Mancs vs scousers.
  • Det skal være trøkk!

Gi oss to lag som våger, la lysten til å vinne seire over frykten for et tap, la dommer Craig Pawson løpe mer enn noen gang, servér en klassiker – det er altfor lenge siden!