Magi for de små nasjonene

For de små nasjonene, fortrinnsvis de på nivå C og D, har Nations League vært en flott tilvekst. De minste nasjonene, som er vant til å være prygelknaber i kvalifiseringsspillet til mesterskap, får endelig spille kamper av betydning som de faktisk kan vinne. Det har skap noen magiske øyeblikk for små nasjoner som Luxembourg, Færøyene og andre – og ett av lagene fra nivå D skal faktisk til EM. Det er moro.

Jürgen Klopp er, forståelig nok, ikke Nations Leagues største fan. FOTO: NTB SCANPIX / AP Photo / Rui Vieira

Men bare et par runder inn i Nations League, kommer kritikken fra managerne til storklubbene. Jürgen Klopp mener det blir mindre muligheter for stjernespillerne i de store nasjonene til å hvile – og at de spiller med høyere intensitet når det står om poeng.

Vår egen landslagstrener Lars Lagerbäck kaller Klopp en «egoist», men man får tro at det er på en positiv måte. For Klopp har jo helt rett.

Nations League er tilnærmet meningsløs for de største nasjonene. De kvalifiserer seg jo nesten uansett til et EM gjennom den ordinære kvalifiseringen, og trenger ikke ekstramuligheten gjennom Nations League. Stort sett. For både Nederland og Italia kunne saktens ha trengt en ekstramulighet før VM i Russland.

For oss seere har også Nations League noe å si. Vi får servert store kamper fra nivå A som er med på å gjøre pausen i klubbfotballen litt enklere å komme gjennom.

Men jeg kan veldig godt forstå Klopps frustrasjon. Liverpool kommer til å spille nærmere 60 kamper denne sesongen, og Nations League gjør det ikke enklere. Noen av dem skal til alt overmål også spille sluttspill med finale for å kåre en vinner etter at sesongen er over – noen som gjør ferie og hvile enda kortere før en ny sesong.

Luxembourg har skapt magiske øyeblikk for sine fans i høst. Kanskje kan det holde helt til et mesterskap? FOTO: NTB SCANPIX / AFP PHOTO / FRANCK FIFE

Nations League er først og fremst for de små nasjonene. Der har det vært magisk til tider. Og enda bedre kommer det til å bli når det drar seg til.

Hele opplegget er fersk. At det er kritikere er helt naturlig. At de fleste er seg selv nærmest, likeså.

Men la det i alle fall få spille seg ferdig én gang før man gjør seg opp en endelig mening. Når man har sett hvordan det første Nations League har spilt seg ferdig, gjøres det forhåpentligvis nødvendige endringer – som gjør turneringen enda bedre.

For andre får det bli som det var. Trening enn så lenge.

Det er det liten tvil om at noen trenger før den ekte kvalifiseringen starter.

Bare spør Italia.