De har savnet Zlatan

Manchester United har savnet Zlatan Ibrahimovic. Ikke spilleren Zlatan Ibrahimovic. Foreløpig har de klart seg veldig bra uten Zlatan på banen.

Men de har savnet personen og mennesket Zlatan. Da jeg var i Washington i sommer for å følge laget et par dager, snakket jeg med flere rundt laget på Manchester Uniteds hotell. Og de kunne fortelle at humoren, personen og livet rundt Zlatan var savnet blant de andre spillerne. De savnet rett og slett å ha Zlatan rundt seg.

FOTO: NTB SCANPIX/AP Photo/Dave Thompson

Men når han nå har re-signert med klubben, reiser det seg flere spørsmål.

Og det er egentlig rart. For da han kom til klubben for et drøyt år siden, kom han fra en av sine beste sesonger i karrieren. En så stor stjerne at han nesten ikke var menneskelig, nesten som en myte. Han alene var nok til å glede seg til sesongstart. Og han leverte i stor grad også. Toppscorer og lederfigur. Man fikk det man hentet.

Men da Manchester United sleit, ble han på en merkelig måte også nesten menneskelig. Det mytiske sløret var kanskje ikke der i samme grad. Det er vanskelig å forklare hvorfor – kanskje kom han nærmere på et vis.

Og plutselig er det noen som nevner både alder og rotasjon i samme åndedrag som Zlatan. Det passer jo ikke.

Men slik er det.

For Manchester United erstattet Zlatan med Romelu Lukaku. Med det har de fått en ny dimensjon som man ikke hadde med Zlatan. De ser bedre ut. Spillerne rundt Lukaku ser bedre ut.

Zlatan scoret 17 ligamål forrige sesong. Nesten tre ganger mer enn Juan Mata på andreplass på toppscorerlista med seks.

Så situasjonen er denne;

* Manchester United ser bedre ut denne sesongen enn den forrige. Romelu Lukaku kostet nesten en milliard kroner, og han har (foreløpig) levert scoringene Mourinho har betalt for. Han har ikke tenkt til å sitte på benken.

* Zlatan Ibrahimovic var Manchester Uniteds beste spiller og toppscorer forrige sesong. Han er en verdensstjerne. Det er vanskelig å se for seg at han skal akseptere altfor mye benk.

Dette kan selvsagt skape problemer for Manchester United i en sesong der man endelig føler man kan vinne ligaen igjen, og der man trenger at sesongen forløper så problemfritt som mulig.

Men det er også flere grunner til at denne re-signeringen kan være perfekt.

Få er bedre på det menneskelige planet med spillerne sine enn José Mourinho. Han og Zlatan har også et tillitsforhold. De stoler på hverandre. De har nok også avklart alle disse aspektene ved at Zlatan kommer tilbake. Klarer de det problemfritt, er det fantastisk for Manchester United å få svensken tilbake.

Det har vært tynt bak Lukaku på spissplass. Det er det ikke nå.

Ingen i troppen har den erfaringen i Europa som Zlatan har. Det kan være uvurderlig.

Zlatan kommer med «unfinished business». Han vant ikke ligaen forrige sesong, det vil han nå. Og han har ikke vunnet Champions League – ennå.

Så om José Mourinho klarer å sjonglere Lukaku og Zlatan, er dette en fantastisk re-signering. Zlatan er fremdeles det største navnet i Premier League. Men om det skulle skjære seg, kan det skape store problemer – problemer man ikke ville hatt ellers.

Få ting i livet kommer uten en viss risiko.

Zlatan er uansett Zlatan. Og Manchester United har fått Zlatan – igjen.