Runde 32+: Nørdehjørnet

Liverpools ligatittel er nå matematisk bekrefta, og fantasy-nerder verden over prøver desperat å gruble seg frem til hva det betyr for Salah og co i de kommende kampene. Kampen om topp fire pågår fortsatt for fullt, og nedrykksdramaet lever i beste velgående. Fem bytter og tett kampprogram gjør at vi allerede har sett en del kreative laguttak og alle vet at Pep før eller senere kommer til å bruke Gündoğan  som spiss. Men hva har vi egentlig lært av de første kampene etter koronapausen? 

Her er tallenes tale fra de første kampene etter den lange koronapausen:

Lagene

Chelsea og Southampton har vært de mest skuddvillige lagene så langt, tett fulgt av Manchester City. Chelsea leder også an når man ser på antall avslutninger på mål, med totalt 15 skudd på mål på de to første kampene. Det gir et snitt på 7.5 per kamp, hakket bedre enn Manchester Citys 7 per kamp. Det er også Chelsea, Manchester City og Southampton som ligger i toppen når det gjelder skudd innenfor sekstenmeteren. 

I den andre enden av skalaen har ingen hatt færre avslutninger enn Burnley og Crystal Palace, som begge kun har totalt ti avslutninger på sine to første kamper etter den lange pausen.

De lagene som har skapt flest store sjanser så langt er Manchester United og Newcastle med fem store sjanser på to kamper, og Manchester City med sju store sjanser på tre kamper. Manchester City skaper fortsatt klart flest sjanser totalt.  Everton og Bournemouth står foreløpig med null store sjanser skapt.

Norwich er det laget som har sluppet til flest avslutninger etter koronapausen. Med 34 skudd mot på de to første kampene, 14 av dem på mål, er det liten grunn til å investere i Norwich-forsvarere med det første.

I den andre enden av skalaen er Wolverhampton og Liverpool i en helt egen klasse. Wolverhampton har sluppet til elleve avslutninger på de to første kampene, og kun to av dem har vært på mål. Liverpool har også sluppet til elleve avslutninger, med tre av dem på mål. 

Mané og Salah var tilbake i kjent stil (Foto: Scanpix)

Spillerne

Pierre-Emerick Aubameyang er den spilleren som har hatt flest avslutninger så langt. På de tre kampene han har spilt har han 12 avslutninger. Fem av dem har vært på mål og seks av dem har vært inne i boksen. Han har dog ikke vært spesielt kreativ, og står med kun én sjanse skapt på de første tre kampene. 

Mohamed Salah har bare spilt én kamp etter den lange pausen, men smalt til med fem avslutninger, tre av dem i boksen mot Crystal Palace. Det blir ekstremt interessant å se hva Klopp gjør fremover. Salah var sitt gamle eksplosive jeg denne runden, men hvor mange kamper kommer han til å starte nå som ligatittelen er sikret? 

Dominic Calvert-Lewin og Matt Ritchie (2.5) har flest skudd på mål per kamp så langt. Bak dem er det en rekke spillere som snitter på 2.0 per kamp: Martial, Ward-Prowse, Armstrong, Pulisic, Jay Rodriguez og Bruno Fernandes. Danny Ings leder an når det gjelder antall skudd i boks, selv om det ikke ble uttelling nå sist mot Arsenal. 

Det er verdt å merke seg at Martial er den som har hatt flest store sjanser (4) så langt denne sommeren. Franskmannen har hatt seks avslutninger på sine to første kamper. Alle seks har vært inne i boksen og fire av dem har vært på mål.

Conor Hourihane leder noe overraskende når det gjelder sjanser skapt (11), foran Jack Grealish og Willian (8) og Mané (7). Marcus Rashford, Kevin De Bruyne og Miguel Almirón har skapt flest store sjanser (2). 

Calvert-Lewin gikk målløs av banen mot Norwich, men har gode underliggende tall. (Foto: Scanpix)

Hvis vi kun skal kikke på tallene for runde 31+, ser det slik ut:

  • Flest avslutninger: Dominic Calvert-Lewin (7), Harry Kane (6), Mason Greenwood og Mohamed Salah (5)
  • Flest avslutninger på mål: Jay Rodriguez og Dominic Calvert-Lewin (4), Christian Pulisic, Anthony Martial, Harry Kane (3)
  • Flest avslutninger i boksen: Anthony Martial, Dominic Calvert-Lewin og Jay Rodriguez (4)
  • Flest avslutninger i boksen på mål: Jay Rodriquez (4), Anthony Martial (3), Christian Pulisic og Craig Dawson (2)
  • Flest store sjanser: Harry Kane og Anthony Martial (3), Christian Pulisic (2) 
  • Flest sjanser skapt: Sadio Mané (5), Paul Pogba, Jack Grealish og Riyad Mahrez (4)

Kampprogrammet

Kampene kommer tett som hagl denne sommeren, og denne helga skal det i tillegg spilles FA-cup. Det betyr at runde 32+ strekker seg over nesten en hel uke. Den starter lørdag 27. Juni, og avsluttes torsdag 2. Juli. 

Helgas FA-cupkamper kan selvsagt påvirke formen og laguttakene denne runden. Jeg kommer til å ta det med i betraktning når jeg velger kaptein denne runden. 

Manchester United reiser til Norwich i morra for å spille FA-cup, og har så bortekamp mot Brighton allerede tirsdag kveld. Det vil si at de får to dager hvile. 

Søndag spiller Sheffield United mot Arsenal, Leicester tar i mot Chelsea og Newcastle får besøk av Manchester City. Sheffield United og Manchester City får begge tre dagers hvile før de skal i aksjon igjen på torsdag. Arsenal, Chelsea, Newcastle og Leicester derimot spiller allerede på onsdag, og får kun to dagers hvile. 

Tett kampprogram er jo mer regelen enn unntaket denne sommeren, men det er likevel verdt å ha i bakhodet. Med tanke på at det også kan komme skader i disse kampene er jeg fristet til å velge en kaptein som ikke skal ut i cupen. Foreløpig har jeg Jiménez som kaptein.