Fantasybibelen: Liverpool

Vi skulle alle hatt flest mulig Liverpool-spillere på laget vårt, uansett farge på supporterhjertet. Med poengkonger på rekke og rad i alle ledd, er ikke spørsmålet hvem man må ha fra Liverpool, men heller hvem man velger bort. Er Andrew Robertson og Trent Alexander-Arnold viktigere å ha på laget enn Mohamed Salah og Sadio Mané? 

Etter å ha holdt nullen hele 21 ganger, er det på sin plass å godkjenne debutsesongen til Alisson i Liverpool-trøya. Med 176 poeng var det ingen keepere som plukket flere poeng enn brasilianeren, og selvfølgelig er Alisson dermed også den dyreste keeperen du kan ha denne sesongen. Om Liverpool opprettholder sine defensive tall med kun 0.58 innslupne mål per kamp, er 6.0 millioner for Alisson den billigste veien inn i ligaens beste forsvar. Du slipper å tenke på hvilken keeper du skal sette på benken, og du slipper å tenke på om keeperen din spiller i det hele tatt. Akkurat det samme kan sies om Virgil Van Dijk, som per nå er den mest populære forsvarsspilleren med 46% eierandel. At nærmest halvparten av alle Fantasy-managere har valgt å bruke 6.5 millioner på Årets spiller 18/19 er fullstendig forståelig, for nederlenderen er ikke bare en bauta helt bakerst. Med 10 skudd på mål er bordet dekket for at Van Dijk scorer flere mål enn de fire han noterte seg forrige sesong.

Men en stor del av regnestykket er at Liverpool også har de mest offensive backene i ligaen som nylig har satt poengrekord i Fantasy. Med 213 poeng var Andrew Robertson den første forsvarsspilleren til å plukke mer enn 200 poeng på en sesong, og går inn i den nye sesongen med en prislapp på 7.0 millioner. 12 målgivende i tillegg til bunken med clean sheets gjør Robertson verdt hver eneste shilling. 

GULLGUTT: Trent Alexander-Arnold er ikke bare høyt elsket av Liverpool-fansen, men også av alle oss Fantasy-managere. (Foto: NTB Scanpix)

På andre siden har også Trent Alexander-Arnold fått samme prislapp på 7.0 millioner, et saftig hopp fra 5.0 millioner forrige sesong. Med én scoring og én målgivende mer enn kollega Robertson, er også 7.0 millioner for Alexander-Arnold en helt legitim pris. Mye på grunn av hans dødballansvar og et par frisparkmål innabords, hadde Alexander-Arnold 29 skudd totalt forrige sesong. Spørsmålet med den unge engelskmannen er om Joe Gomez også skal spille litt på backen denne sesongen. Det er en viss rotasjonsfare rundt Alexander-Arnold, men leverer han like godt som han gjorde forrige sesong, er Jürgen Klopp nødt til å bruke han så ofte som mulig. 

Så når reglene er maks tre spillere fra hvert lag, hvorfor ikke velge Van Dijk, Robertson og Alexander-Arnold fra Liverpool? De hellige tre poengkonger på Anfield var de tre som ga deg aller flest poeng per million forrige sesong, med Alexander-Arnold (35 poeng per million) foran Van Dijk (33.1) og Robertson (32.7). Isolert sett er det enkelt regnestykke, på grensen til banalt, for det føles selvfølgelig som et sjansespill å ikke velge noen offensive spillere fra laget som scoret 2.34 mål per kamp forrige sesong. Men siden alternativene til de offensive spillerne er mange flere og mye bedre – typ Sterling, De Bruyne, Eriksen, Son, Pogba, Sigurdsson – er det virkelig ikke så høl i huet å gå for tre Liverpool-forsvarere. Fantasy handler i bunn og grunn om å finne verdi, og det er det massevis av i den røde forsvarsmuren til Klopp.

Om vi holder oss til lista med poeng per million, leverte Sadio Mané 23.6 poeng per million og Mohamed Salah 19.7 poeng per million forrige sesong. Det er ikke tall som sier at verken Salah eller Mané er dårlige kjøp denne sesongen, snarere tvert imot. En liste som regner ut poeng per million vil alltid tjene spillerne med lavere prislapp, så se på det heller som en alternativ måte i jakten på poeng som ikke alle andre får. Salah og Mané delte toppscorertittelen forrige sesong, og enn så lenge Mané ikke er helt på maks etter Afrikamesterskapet, er det Mohamed Salah som gjelder for alle penga. 

KONGEN: Kan Mohamed Salah bli poengkonge for tredje sesongen på rad? (Foto: NTB Scanpix)

Egypteren har plukket flest poeng i to sesonger på rad, og når prislappen til Salah i tillegg har blitt satt ned til 12.5 millioner er det ingenting å diskutere. Mannen som har flest skudd på mål i hele ligaen er en mann du må ha på laget, koste hva det koste vil. Når Norwich står på motsatt banehalvdel i sesongens aller første kamp, vil Salah være den mest populære kapteinen i første runde og da vil du ikke være en av de som sitter i sofaen og allerede er titalls poeng bak alle de andre i venneligaene dine (tro meg, jeg snakker av erfaring). 

På ønskelista: Andrew Robertson

POENGREKORD: Etter å ha brutt barrieren på 200 poeng for forsvarsspillere forrige sesong, har Andrew Robertson satt en ny standard. (Foto: NTB Scanpix)

Det er smått umulig å bare velge én, men totalpakken av defensiv trygghet, offensive bidrag og en urokkelig plass i startelleveren gjør Andrew Robertson til den viktigste spilleren å ha fra Liverpool denne sesongen. Robertson skapte flere sjanser enn Mané og Firmino forrige sesong, og alt tilsier at også denne sesongen blir nok en sesong med over 200 poeng for skotten. Da er det bare å ta på løpeskoa og betale 7.0 millioner for den beste backen i Fantasy.