Fantasybibelen: Everton

Everton hadde en enorm sluttspurt forrige sesong og hadde kun to tap på de 10 siste kampene. I den perioden slo de både Chelsea, Arsenal og Manchester United, mens de spilte uavgjort mot Liverpool og Tottenham. Kan Lucas Digne, Jordan Pickford og Gylfi Sigurdsson leve opp til forventningene denne sesongen?

Jordan Pickford ble den keeperen som tok tredje flest poeng forrige sesong, kun slått av Alisson og Ederson. Med 161 poeng havna han like bak Citys sisteskanse, og holdt nullen i 14 kamper. Det er én mer enn Tottenham, og fjerde best i hele Premier League. Ikke uventa har det ført til en prisøkning, og du må nå ut med 5.5 millioner for Evertons sisteskanse. Er han verdt det? Jeg tror ikke det. Everton må nemlig klare seg uten Kurt Zouma denne sesongen, noe jeg mener er en klar svekkelse defensivt. 

Den mest populære Everton-spilleren i skrivende stund er Lucas Digne. Franskmannen leverte fire mål og fem målgivende forrige sesong, og endte til slutt på 158 poeng. Dermed havna han på delt sjuendeplass med Azpilicueta på lista over forsvarsspillere med flest poeng. Den hyperoffensive backen skapte nest flest sjanser for Everton forrige sesong, og lå helt i toppen blant alle forsvarsspillerne i ligaen når det kom til innlegg. Han begeistra og frustrerte forrige sesong, og gikk gjerne rett fra 20-poengsrunder til røde kort eller selvmål. 

På sitt beste var han helt enorm i fjor, og mitt første instinkt i år var å hive han rett inn på laget. Nå har jeg ombestemt meg. Han har fått en voldsom prisøkning, og koster nå hele 6.0. Jeg er veldig usikker på om han er verdt det, og styrer foreløpig unna. Jeg tror det er bedre verdi andre steder hvis jeg først skal bruke 6 millioner på en forsvarsspiller. Så kommer jeg garantert til å sitte med skjegget i postkassa når Digne plutselig scorer to mål og holder nullen, men det får jeg bare leve med. 

PRISØKNING: Lucas Digne koster flesk, men er likevel en populær mann på fantasy. (Foto: Scanpix)

På midtbana er Richarlison (10 %) og Gylfi Sigurdsson (15 %) de klart mest populære valgene så langt. Begge koster i år 8.0. De to delte toppscorertittelen med 13 scoringer hver forrige sesong, og de underliggende tallene deres er veldig jevne når det gjelder avslutninger. Gylfi var dog langt mer jevn i prestasjonene enn sin brasilianske lagkamerat, og ble Evertons poengkonge med totalt 182 poeng. Blant midtbanespillerne på fantasy var det kun Salah, Sterling og Mané som plukka mer poeng enn vår islandske venn forrige sesong. 

Spissplassen har vært en utfordring for Everton, men Dominic Calvert-Lewin kan bli et spennende alternativ til 6.0. Unggutten endte opp med seks scoringer og fem assists forrige sesong. Han starta 19 kamper i fjor, og fikk mye tillit utover i sesongen. De underliggende tallene hans var også gode. Hvis vi ser på tallene for avslutninger per 90. minutt, har han 2.6 avslutninger, 1.6 avslutninger i farlig posisjon og 0.9 avslutninger på mål. Det er jevngodt med Gylfi Sigurdsson og Richarlison. 

Imidlertid virker det som Calvert-Lewin kan få heftig konkurranse på topp denne sesongen. Moise Kean skal være så godt som klar for Everton, og det vil i så fall være en ekstremt interessant signering. 19-åringen har imponert voldsomt i Juventus og er det mest spennende spisstalentet Italia har produsert på en årrekke. Hvis han finner formen også i England kan han bli en stor juvel.

Hvis du har troa på Everton, er det uansett bare å investere med en eneste gang. Kampprogammet de første seks rundene er blant de aller aller mest fristende i hele ligaen: Crystal Palace, Watford, Aston Villa, Wolverhampton, Bournemouth og Sheffield United. Løp og kjøp!

På ønskelista: 

ISLANDSK MAGI: Gylfi Sigurdsson ble toppscorer og assistkonge forrige sesong. (Foto: Scanpix)

Gylfi Sigurdsson. For meg er det soleklare førstevalget i Everton den islandske eleganten. Han var fantastisk forrige sesong, og er en enormt viktig spiller for Marco Silva. Han kommer til å være så godt som garantert i enhver førsteellever, og har i tillegg en glitrende dødballfot. Selv om han og Richarlison var jevngode som målscorere forrige sesong, tilbyr Gylfi også målpoeng i form av assists. Med seks målgivende pasninger var han assistkonge i tillegg til toppscorer forrige sesong, og han var den som skapte flest sjanser av alle Everton-spillerne. Han er et trygt og godt valg, og vel verdt 8.0, spesielt med tanke på de finfine kampene nå i starten.