Fantasy-bibelen: Norwich

Norwich er tilbake i Premier League etter en fantastisk sesong der de til slutt kunne løfte trofeet som ligamestere. Daniel Farke spiller offensiv og underholdende fotball, og Norwich-supporterne fikk kose seg med hele 93 scoringer forrige sesong. Et målsnitt på 2 mål per kamp er enormt imponerende. Kan Norwich by opp til målfest også i Premier League?

Potensialet for defensive poeng i dette Norwich-laget ser i utgangspunktet ikke spesielt lovende ut. De slapp inn voldsomt mye mål forrige sesong, og holdt kun nullen i 13 kamper. Total slapp Norwich inn 57 mål på 46 kamper, et snitt på 1.2 per kamp. Kun sju lag i Championship slapp inn flere mål forrige sesong. Norwich har forsterka på keeperplass med Ralf Fährmann fra Schalke 04, men møter både Liverpool, Chelsea og Manchester City i løpet av de første fem rundene. Alt i alt ser jeg ingen grunn til å starte sesongen med defensive spillere fra Norwich. 

En spiller jeg imidlertid kommer til å følge nøye med på i starten er den 19 år gamle backen Max Aarons. Han markerte seg i fjor som et voldsomt stort talent, og starta 41 av 46 kamper. Aarons har definitivt målpoeng i seg. Med to scoringer og seks assists var han den av Farkes forsvarsspilleren som var involvert i flest mål forrige sesong. I tillegg var han den i forsvarsrekka som skapte flest sjanser. Den unge backjuvelen har stort potensiale, og det blir spennende å se hvordan han finner seg til rette i Premier League. Foreløpig styrer jeg unna, men til 4.5 kan han bli et interessant alternativ seinere i sesongen. 

Det er først og fremst offensivt Norwich kan by på noen herlige jokere. De offensive tallene fra forrige sesong er enormt imponerende. Som lag ligger de helt i toppen både når det gjelder nøkkelpasninger per kamp, avslutninger per kamp og skudd på mål per kamp. Det er all grunn til å tro at Farke har planer om å fortsette den offensive tilnærminga også i Premier League, selv om motstanden blir tøffere. 

Den finske spissen Teemu Pukki (6.5) er naturlig nok et av de mest aktuelle valgene fra dette laget. Med sine 29 mål ble han toppscorer i Championship forrige sesong. I tillegg hadde han 9 assists. Ingen spillere i Championship hadde flere avslutninger enn Pukki totalt forrige sesong, og ingen hadde flere avslutninger inne i 16-meteren. Kun to spillere i hele ligaen hadde flere avslutninger på mål. Når man ser på tallene internt blant Norwich-spillerne er Pukki den soleklart mest målfarlige spilleren. Pukki hadde i snitt en avslutning per 26. minutt i fjor, men han vil selvfølgelig få færre sjanser når Norwich ikke i like stor grad kan dominere kampene slik de ofte gjorde i Championship. 

Blant midtbanespillerne var Emiliano Buendía den viktigste servitøren forrige sesong. Med sine 12 assists havna han på delt andreplass på assistslista i Championsship forrige sesong, kun slått av Brentfords Saïd Benrahma. Han var den Norwich-spilleren som skapte klart flest sjanser forrige sesong (91), og tok også en del dødballer. Argentineren bidro også med åtte scoringer, og hadde alt i alt en imponerende sesong. Buendia koster 6.0. Et enda billigere alternativ er Stiepermann (5.5). Han ble i fjor brukt en del i 10er-rollen bak Pukki, og var blant Norwich’ mest produktive spillere både når det gjelder avslutninger og sjanser skapt. 

Selv om Norwich var vanvittig imponerende offensivt forrige sesong, gjør det tøffe kampprogrammet det vanskelig å satse på Tetteys lagkamerater. Jeg tror både Pukki og Buendía kan bli gode valg denne sesongen, men kommer til å vente noen runder. Kanskje er de tøffe kampene en skjult velsignelse. De gir oss muligheten til å få et realistisk bilde av hvordan spillerne passer inn i Premier League før vi hopper på det gule toget.  

På ønskelista

Jeg hadde egentlig sett meg ut Teemu Pukki, men etter å ha spilt inn podkast med Championship-orakel Kasper Wikestad har jeg ombestemt meg. Nå er det Buendía som står øverst på ønskelista. Han er en halv million billigere, og viste forrige sesong at han både kan være tilrettelegger og målscorer.