Fantasybibelen: Burnley

For to år siden var Burnley en gullgruve defensivt. De slapp knapt inn mål, og både Nick Pope og lagkameratene i forsvarsrekka var brennheite. Forrige sesong var bildet et helt annet. Målene rant inn, og Burnley var plutselig blant lagene som slapp inn flest mål i hele Premier League. De endte opp med 68 innslupne mål, sammenligna med 39 de to foregående sesongene. Antallet smultringer sank fra 12 til 8. Likevel planlegger jeg å starte sesongen med en Burnley-spiller mellom stengene. 

Har jeg blitt gal? Har nostalgien lurt meg? Jeg håper ikke det. Grunnen til at jeg drømmer om Nick Pope eller Tom Heaton er (forhåpentligvis) helt rasjonell. Tallene fra forrige sesong blir nemlig langt mer interessante hvis man ser første og andre halvdel av sesongen hver for seg. 

På de første 19 kampene slapp Burnley inn 41 mål og scora 17. Nick Pope skada seg i slutten av juli, og nysigneringen Joe Hart var førstekeeper denne perioden. Andre halvdel av sesongen ser helt annerledes ut. På de siste 19 kampene slapp Burnley inn 27 mål og scora 28, og Tom Heaton hadde tatt over mellom stengene. Burnley tok totalt 12 poeng første halvdel av sesongen, mot 28 i andre halvdel. De underliggende tallene viser at dette ikke var en tilfeldighet. I andre halvdel av sesongen slapp Burnley til færre avslutninger totalt, færre avslutninger i egen boks, færre store sjanser og færre avslutninger på mål. Samtidig vant de flere dueller per kamp, hadde flere gjenvinninger, brudd og blokkeringer. 

En av grunnene til at Burnley var langt bedre andre halvdel av sesongen kan være at de i fjor spilte kvalifisering til Europa League i juli og august. Sean Dyche har selv sagt at utfordringa med å spille både Premier League og ute i Europa var langt større enn han hadde trodd. Selv om Burnleys europeiske eventyr var over allerede i slutten av august, hadde de seks kampene helt åpenbart påvirka spillergruppa. Pre-season ble kortere enn de er vant til, og den fysiske belastninga helt i starten av sesongen var stor. Burnleys spillestil krever enormt mye både fysisk og mentalt. I år “slipper” de å reise ut i Europa, og har kan ha fullt fokus på Premier League. 

GODE MINNER: Pope var fantastisk i sin første fantasy-sesong. Kan det bli ny suksess i år? (Foto: Scanpix)

Problemet så langt, er at vi ikke vet hvem som blir førstekeeper denne sesongen. Joe Hart, Tom Heaton og Nick Pope har bytta på å stå i pre-season, og Sean Dyche holder kortene tett til brystet. Sannsynligvis står det mellom Pope og Heaton, som begge koster 4.5. Pope dro i land 152 poeng for to sesonger siden, mens Heaton tok 149 poeng sesongen 2016/17, og 150 poeng i sesongen 2014/15. De poengsummene ville vært nok til å plassere dem trygt innen topp 5 bland keeperne forrige sesong. Det har lenge gått rykter om at Heaton er på vei bort fra Burnley, og hvis han blir solgt er Pope selvskreven på mitt lag. Hvis ikke, håper jeg Sean Dyche bestemmer seg innen åpningskampen mot Southampton i runde 1. Dyche sa tidligere i sommer at siste treningskamp før sesongstart stor sett gir signal om hvordan førsteelleveren kommer til å se ut, så her er det bare å følge med når Burnley får besøk av Parma 3. august. 

Det var ikke bare defensivt Burnley forbedra seg kraftig etter jul. Også offensivt ser vi en klar forbedring i de underliggende tallene, med flere avslutninger per kamp, flere skudd inne i boksen, flere sjanser skapt og flere store sjanser per kamp. Assistkongen forrige sesong var Ashley Westwood som naturlig nok har steget i pris fra 4.5 til 5.5. 19 år gamle Dwight McNeil ble et stort lyspunkt andre halvdel av sesongen, men med en prisøkning fra 4.5 til 6.0 blir han foreløpig stående på min “følge med på”-liste. 

Superduoen Ashley Barnes og Chris Wood sto for brorparten av de 45 målene Burnley scora forrige sesong. Barnes ble til slutt toppscorer med 12 mål, mens Wood fulgte like bak med sine 10. De neste på lista var Tarkowski, McNeil og Gudmundsson, alle med tre scoringer. Ikke overraskende er det de to bulldoserne av noen spisser som dominerer skuddstatistikken, og de endte opp som Burnleys poengkonger. Denne sommeren har Burnley henta hjem Jay Rodriguez, og det gjenstår å se hvordan dette påvirker spilletiden til Wood og Barnes. 

På ønskelista:

RADARPAR: Ashley Barnes og Chris Wood stortrivdes i hverandres selskap i fjor. (Foto: Scanpix)

Ashley Barnes. Aller helst vil jeg ha Pope/Heaton, men så lenge det er usikkert hvem som faktisk er førstekeeper, er Barnes nestemann på lista. Han var Burnleys største offensive trusselen i fjor, med flest avslutninger per kamp, flest avslutninger på mål per kamp og flest avslutninger fra farlig posisjon per kamp. Det er alltid vanskelig å finne ut hvem man skal satse på i en spissduo der begge koster det samme (6.5), men Barnes har litt bedre underliggende tall i enn Wood. I tillegg er han mye fetere. Med en eierandel på mikroskopiske 0.9 % kan Barnes bli en deilig joker.