Fantasybibelen: Brighton

Brighton klarte såvidt å berge plassen i Premier League forrige sesong, og sa takk og farvel til Chris Hughton i mai. Trenerbyttet gjør at jeg syns det er utrolig vanskelig å gjette hva vi kan forvente av Brighton denne sesongen. The Seagulls har fine kamper de første rundene, og har forsterket offensivt med en belgisk måltjuv. Kan Glenn Murray og co faktisk gi oss valuta for pengene, eller er det bare å styre unna?

Akkurat nå er de to mest eide Brighton-spillerne David Button (23.9 %) og Mat Ryan (15.9 %). Button er typisk benke-keeper som får plassen kun fordi han koster 4.0, mens Ryan akkurat nå er det soleklart mest populære valget blant keepere som koster 4.5. Under Chris Hughton ble Brighton kjent som et defensivt lag det var vanskelig å bryte ned, likevel holdt de kun nullen i sju kamper forrige sesong. Ryan leverte dårligere enn debutsesongen 2017/18 både når det gjaldt poeng per kamp og redninger per kamp. 

Duffy og Dunk har tidvis vært populære valg defensivt på grunn av potensiale for scoringer på dødball, men har en relativt lav eierandel så langt. Shane Duffy var den forsvarsspilleren som scora flest mål i fjor (5), men prisøkninga til 5.0 gjør at folk forståelig nok styrer unna. Man skal selvsagt ikke undervurdere den måltrusselen de to midtstopperne utgjør på dødball, men de defensive tallene til Brighton gjør dem lite attraktive. Hvis man sammenligner de underliggende tallene fra de to foregående sesongene, ser man en klar forverring defensivt over nesten hele linja. Kun Burnley og Fulham slapp til flere avslutninger i fjor, og i snitt fikk Brightons motstandere avslutte 15.3 ganger per kamp.

Den nye treneren Graham Potter er langt mindre defensivt innstilt enn Hughton, og kommer til å gjøre en innsats for å endre spillestilen i Brighton. Basert på det vi har sett av han tidligere, kan vi forvente en langt mer offensiv spillestil, et lag som vil ha ballen mer og spiller mer ambisiøst. Det er vanskelig å spå hva dette betyr for Brighton defensivt, men usikkerheten gjør at jeg styrer helt unna inntil videre. 

NEI TAKK: Ryan, Duffy og Dunk har alle vært innom laget mitt tidligere sesonger. I år sier jeg nei takk. (Foto: Scanpix)

Det var ikke bare defensivt Brighton slet forrige sesong. De offensive tallene deres er generelt ekstremt svake, og de endte opp med stusselige 35 mål totalt. Kun de tre lagene som rykka ned scora færre mål. Ingen lag hadde færre skudd på mål eller skudd inne i boksen forrige sesong. I tillegg hadde Brighton nest færrest avslutninger totalt og nest færrest store sjanser. Glenn Murray ble toppscorer med 13 mål, og sto dermed for 37 % av Brightons scoringer. Men gamlefar Glenn fyller 36 år i september, og det er usikkert hvor godt han passer inn i Potters spillestil.

En av hovedoppgavene til Graham Potter blir å bedre Brightons offensive spill. Hvis han klarer å få angrepsspillet til å flyte, kan spillere som Pascal Gross, Solly March og Jürgen Locadia bli interessante. Gross hadde en sesong prega av skader i fjor, men viste glimtvis hvorfor han ble en kjempehit i sin første sesong. Hvis han holder seg skadefri og finner tilbake til den formen han viste i sin første sesong i Premier League kan han bli gull verdt. Likevel holder jeg meg unna Brighton også offensivt foreløpig. Et tilleggsmoment her er at Potter er kjent for å rotere en god del på laget, noe som gjør det vanskelig å spå hvilke spillere som faktisk starter offensivt, og i hvilke roller. 

På ønskelista: Ingen. 

DEN NYE STJERNA: Landro Trossard i aksjon mot Sarpsborg i Europa League. Kan han lykkes i Brighton?

På blokka: Leandro Trossard. For å være helt ærlig er det ingen Brighton-spillere som frister meg akkurat nå. Det er altfor mye usikkerhet rundt laget, og jeg vil vente og se hvordan omstillinga under Graham Potter går. Likevel har jeg satt Trossard på blokka med spillere jeg følger ekstra nøye med på. Belgieren hadde en fin sesong med Genk i fjor, med totalt 22 mål og 11 assists på 47 kamper. De underliggende tallene hans fra forrige sesong er meget pene, men det er stor forskjell på å spille for serievinneren i Belgia og en nedrykkskandidat i Premier League. Om han skulle slå til kan han bli et kupp for 6.0, men jeg tar ikke sjansen før jeg har sett ham i aksjon i Premier League.