Fantasybibelen: Bournemouth

Ryan Fraser og Callum Wilson var alles favorittduo forrige sesong. Men har de blitt for dyre, eller er det bare å satse alt på at Bournemouth skal sprudle videre? Er Joshua King mannen å gå for nå som lagkameratene har steget i pris? Og er det i det hele tatt aktuelt å ha med defensive spillere fra Bournemouth?

Bournemouth holdt nullen i 10 kamper forrige sesong, og kun sju lag hadde flere smultringer enn Eddie Howes menn. Likevel er det vanskelig å stole på Bournemouth defensivt. Når de først slipper inn mål, er tendensen at det er nærmest fritt fram for motstanderen. Totalt slapp Bournemouth inn 70 mål forrige sesong, kun Huddersfield og Fulham slapp inn flere. I de kampene Bournemouth ikke holdt nullen, slapp de i snitt inn 2.5 mål. De har henta inn defensive forsterkninger dette overgangsvinduet, men det gjenstår å se om det har effekt. 

En annen ting vi foreløpig ikke vet helt sikkert, er hvem som kommer til å stå i mål for Bournemouth. Både Begovic, Boruc og Travers fikk kamper forrige sesong. Hvis jeg skal gjette, tror jeg i skrivende stund at Boruc kommer til å stå sesongens første kamp, men 19 år gamle Travers er en sterk utfordrer. Usikkerheten er uansett såpass stor at jeg mener det er totalt uaktuelt å starte fantasy-sesongen med en Bournemouth-keeper. 

Skulle jeg valgt en forsvarsspiller fra Bournemouth, ville det blitt Nathan Aké. Det handler først og fremst om at han er den forsvarsspilleren med størst potensiale for målpoeng. Han fikk med seg fire mål og én assist i fjor, og hadde nest flest store sjanser blant alle forsvarsspillerne i Premier League forrige sesong. Likevel er Aké akkurat nå langt unna mitt lag, fordi prislappen på 5.0 gjør ham litt for dyr. 

Det er først og fremst offensivt Bournemouth er brennheite. De var det mestscorende laget utenfor topp seks forrige sesong, med 56 mål totalt. Gitt poengfangsten forrige sesong, er det ingen overraskelse at Callum Wilson akkurat nå har en eierandel på 22.4 %, Fraser på 21.5 % og Joshua King 19.6 %. Det store spørsmålet for veldig mange er om man skal betale 8.0 for Callum Wilson, eller om man heller skal satse på Joshua King til 6.5. 

GAMLE VENNER: Joshua King og Callum Wilson har spilt sammen i mange år. Hvem skal man velge? (Foto: Scanpix)

La oss ta fjoråret først. Wilson endte som toppscorer med 14 mål, mens vår norske venn fulgte like bak med 12 scoringer. Den store forskjellen var at King kun bidro med 3 assists, mens Wilson hadde hele 12 målgivende. Det ga et poenggap på 27 poeng. Statistisk sett hadde King flere avslutninger totalt, mens Wilson hadde flere avslutninger på mål og flere avslutninger sentralt inne i boksen. Hvis vi ser på Expected Assists, hadde King 4.1, mens Wilson hadde 6.0. Det vil si at King var litt uheldig som bare fikk med seg tre assists, mens Wilson hadde veldig god uttelling. 

Blir vi noe klokere av disse tallene? Tja. Jeg tror Wilson kommer til å ta flere poeng enn King også denne sesongen, basert på Bournemouths spillestil, typen avslutninger han kommer seg til og samarbeidet med Fraser. Spørsmålet er om han er verdt 8.0, eller om man kan bruke de 1.5 millionene på oppgraderinger andre steder som totalt vil gi mer poeng. Vi vet foreløpig heller ikke hvordan bruken av VAR kommer til å påvirke antallet straffer i Premier League, men King har fordelen av å være det sannsynlige førstevalget på straffer. Personlig syns jeg Wilson har blitt hakket for dyr, spesielt med tanke på skadehistorikken hans. 

Joshua King kan derimot være et fint alternativ hvis man er på jakt etter en spiss til under 7 millioner. David Brooks koster også 6.5, og er min favorittjoker i dette laget. Unggutten hadde en imponerende første sesong i Premier League, og kan ta nye steg denne sesongen. Han står høyt på min “følge med på”-liste, og har fine underliggende tall. 

På ønskelista:

ASSISTKONGEN: Fraser var servitør av ypperste klasse forrige sesong. (Foto: Scanpix)

Hvorfor skal man egentlig gjøre det så vanskelig? Ryan Fraser var en åpenbaring forrige sesong, og er fortsatt den som står helt øverst på min Bournemouth-ønskeliste. Med 14 assists og 7 mål ble han Bournemouths poengkonge, og ingen spillere i hele Premier League skapte flere store sjanser enn ham forrige sesong. Som forventa har han steget i pris, og koster nå 7.5. Jeg tror han er verdt det.