Fantasybibelen: Aston Villa

Aston Villa er endelig tilbake i den øverste divisjonen, og tar med seg en sprudlende, offensiv fotball opp fra Championship. Villa har klart å beholde sin store ledestjerne Jack Grealish, og har vært svært aktive på overgangsmarkedet denne sommeren. Finnes det noen ukjente skatter i Birmingham? 

At Aston Villa skal spille Premier League-fotball i 2019/20, skyldes i aller største grad de offensive kvalitetene i laget. Bakover i laget var det stort sett åpne låvedører, med 12 clean sheets på 46 kamper. Antallet clean sheets kommende sesong vil definitivt være lavere, til tross for at intet mindre enn fire midtstoppere har flyttet til Birmingham i løpet av sommeren. I tillegg har Villa hentet Matt Targett fra Southampton, så det er ingen tvil om at det jobbes med å stramme opp forsvarslinja. Spørsmålet er om de klarer det, og svaret er vel at det er tvilsomt. 

Men som de fleste av oss, har også Aston Villa noen sterke sider som veier opp for de svake sidene. Fremover på banen luktet det mer krutt, spesielt hjemme på Villa Park, hvor hjemmepublikummet fikk være vitne til et scoringssnitt på 2.1 mål per kamp forrige sesong. Totalt ble det 82 mål i 2018/19 – like mange mål som Wolverhampton scoret i sin opprykkssesong. Det er spesielt på midtbanen at Villa ser sterke ut, med Jack Grealish i spissen. Også på midten har det kommet inn forsterkninger, med Douglas Luiz fra Manchester City som anker og kantspillerne Jota og Trezeguet. Her er det ingen vits å se seg blind på etternavnene, for verken Jota eller Trezeguet er noen spillere du trenger å vurdere fra starten av sesongen. 

LITEN JOKER: John McGinn leverte 6 mål og 10 assist i Championship forrige sesong, og bør følges med på i Aston Villas fine åpningsprogram. (Foto: NTB Scanpix)

Sett bortifra åpningskampen mot Tottenham og bortekamp mot Arsenal i runde 6, har Birmingham-klubben fått servert et ganske så hyggelig program på sine første ni kamper. Fine hjemmekamper mot Brighton, Burnley og West Ham kan gi gode poengfangster, og rent prismessig ser det også ganske så hyggelig ut. Nevnte Grealish og Jota sammen med Conor Hourihane (som hadde flest målgivende forrige sesong med elleve) er de dyreste alternativene til 6.0, og både John McGinn og Anwar El Ghazi til 5.5 kan bli noe. Men når prisforskjellen ikke er større opp til Grealish er det vanskelig å argumentere for hvorfor du ikke skal velge Grealish.

Og apropos vanskelig: Ettersom Frank Lampard har bestemt seg for å beholde Tammy Abraham i Chelsea, har Aston Villa mistet toppscoreren sin forrige sesong og må hente tjueåtte målpoeng et annet sted. At rekordsigneringen Wesley fra Club Brugge vil fylle skoene etter Abraham tviler jeg sterkt på, til tross for at brasilianeren helt sikkert har store føtter med sine 191 cm på strømpelesten. 10 scoringer på 28 kamper i den belgiske ligaen forrige sesong er ikke veldig overbevisende, og det lukter altfor mye Steve Mounie, og altfor lite Peter Crouch av Wesley. Dermed ser det ut til at Jack Grealish og hans gode venner på midtbanen må ta det største ansvaret for målpoeng på sine skuldre. 

På ønskelista: Jack Grealish

MAIN MAN: Jack Grealish seiler opp som et av de mest spennende alternativene i 6.0-millionersklassen på midtbanen. (Foto: NTB Scanpix)

Det er jo umulig å komme utenom Jack Grealish når du tenker på hvem du vil ha fra Aston Villa. Den unge engelskmannen som ikke er så ung lenger, spilte kun 31 kamper forrige sesong og leverte 6 mål og 7 målgivende. Grealish er hjertet i laget, og løytnanten som har taktstokken når Villa angriper. Om han ikke setter opp medspillerne sine, avslutter han selv. En liten advarsel: Grealish var den spilleren som ble taklet flest ganger i Championship forrige sesong, og er rimelig skadeutsatt. Holder playmakeren seg skadefri, vil Grealish være Villa-spilleren med flest poeng etter sesongen.