Kaptein Salah og det store bonusmysteriet

På sine siste elleve kamper har den overlegne poengkongen, Mohamed Salah, plukket 108 poeng og fått utdelt 8 bonuspoeng. På de samme elleve kampene har Emre Can plukket 51 poeng og fått med seg 9 bonuspoeng. Hvordan i … er det mulig? 

Mot Newcastle scoret selvfølgelig Salah igjen. Sadio Mané er fortsatt i superslag og Roberto Firmino noterte seg for en assist. Som bestilt var alle de tre offensive perlene i Liverpool involvert i scoringene. Men det var Trent Alexander-Arnold, Lorius Karius og Dejan Lovren som fikk bonuspoengene, frustrende nok for alle oss som har bunkret opp med offensive spillere fra Liverpool.

Bonuspoengene deles ut på grunnlag av kampstatistikk som Opta leverer. I dette systemet måles og belønnes involveringer i kampen med et eget poengsystem, hvor spillerne scorer poeng for spilletid, scoringer, målgivende, skapte sjanser og så videre. Dessverre for Salah, mister også spillerne bonuspoeng for hvert balltap, hver sjanse som brennes og pasninger som ikke treffer en medspiller.

Så hvorfor får ikke Salah bonuspoeng denne runden? Fordi egypteren har skudd utenfor mål, blir taklet av motspiller og slår for få pasninger. En spiller må slå minimum 30 pasninger i en kamp for å plukke med seg bonuspoeng, og jo høyere treffprosent, jo flere bonuspoeng. Mot Newcastle slo Salah 26 pasninger. Mot Chelsea slo Kevin De Bruyne 71 pasninger. 

Samtidig er det ikke så enkelt som at Kevin De Bruyne scorer mer poeng i bonussystemet bare fordi belgieren slår flere pasninger, men antall pasninger sammen med skapte sjanser er en gjentagende årsak til at De Bruyne scorer aller best i bonussystemet.

BONUSKONGEN: Kevin De Bruyne plukker ikke flest målpoeng, men scorer best i bonussystemet. (Foto: Scanpix)

Kevin De Bruyne har plukket tosifret poengfangst i åtte kamper denne sesongen, og tatt med seg maks bonuspoeng seks av de åtte gangene. Mohamed Salah har plukket ti poeng eller mer hele tretten ganger denne sesongen. I åtte av de tretten kampene har ikke Salah fått maks bonuspoeng. 

Den mest logiske forklaringen på at Salah lider av bonussystemet er at Salah spiller en helt annen rolle i Liverpool enn De Bruyne gjør i Manchester City. Salah er den som avslutter angrepene og som blir satt opp i scoringsmuligheter av medspillerne sine, mens De Bruyne er den som skaper angrepene og setter opp sine medspillere. Å skape sjanser og treffe på minimum 90% av pasningene gir stor belønning i bonussystemet, akkurat som De Bruyne gjør hver eneste runde.

Men bonussystemet er ikke alltid så logisk. Forrige runde scorer Jack Butland selvmål mot Leicester, men får likevel maks bonuspoeng etter kampen. Dette skyldes at Butland står en kjempekamp og at ingen andre spillere hadde bedre kampstatistikk. Derfor scorer Butland høyest i bonussystemet med sine ni redninger, tross det avgjørende selvmålet.

STYRING: En liten hælflikk var nok for å dele ut maks bonuspoeng til Pierre-Emerick Aubameyang. (Foto: Scanpix)

Denne runden fikk vi nok et eksempel på at bonussystemet ikke alltid gir helt mening, da Pierre-Emerick Aubameyang plukker med seg maks bonuspoeng fra bortekampen mot Arsenal. En liten tap-in og kun 29 ballberøringer var nok til tre bonuspoeng, siden Aubameyang ikke hadde skudd utenfor mål eller mistet ballen i løpet av kampen.

Men så lenge Mohamed Salah fortsetter å score i hver eneste kamp, gjør det egentlig ingenting at egypteren mister ballen noen ganger og brenner noen målsjanser. Med sine 24 mål og 10 målgivende på 28 kamper er Mohamed Salah er den mest eksepsjonelle og stabile Fantasy-kongen på lenge. Egypteren har overgått alles forventninger, og er minst like god som Luis Suárez var i sine glansdager – både på banen og i Fantasy.

Luis Suárez innehar rekorden for flest Fantasy-poeng i løpet av en sesong med 295 poeng. Denne sesongen vil Mohamed Salah ta over den rekorden og bikke 300 poeng. Resten får bare bli en bonus.