Derfor skal du ikke bruke Free Hit i runde 31

Etter helgens kamper i FA-cupen har det endelig blitt klart hvilke lag som ikke har ligakamp i runde 31, og hvilke lag som må følges ekstra nøye de neste tre rundene. Siden Tottenham må ut i omkamp mot Rochdale på Wembley, må vi vente enda noen dager på å være ett hundre prosent sikre på at også Spurs ikke har ligakamp i runde 31. Heldigvis er det så enorm klasseforskjell på lagene at vi kan regne med at Tottenham også går videre i FA-cupen, selv om det ikke så helt sånn ut i helgens kamp. Manchester City har heller ikke spilt sin cupkamp mot Wigan i skrivende stund, men lille Wigan vil aldri klare å stoppe den lyseblå monstertrucken.

Dermed kan vi konkludere med at det er disse fire kampene som spilles i runde 31:

  • Bournemouth – West Bromwich
  • Huddersfield – Crystal Palace
  • Stoke – Everton
  • Liverpool – Watford

Men selv med bare åtte lag involvert, er ikke runde 31 den beste runden å bruke Free Hit. Her er fem grunner til det:

1. Blant de fire kampene som skal spilles den amputerte helgen i mars, er det bare Liverpool som kan forsvares å ha flest mulige spillere fra. Bournemouth er på en god dag et morsomt lag med mye offensive poeng i seg, men verken Stoke, Everton, Huddersfield eller Crystal Palace oser av Fantasy-gull. Det er selvfølgelig noen unntak som Shaqiri, Walcott, Sigurdsson, og til og med Milivojevic, men alternativene i denne runden er ganske få. Om du bruker Free Hit i runde 31, vil du måtte fylle opp elleveren med mye ymse spillere som sjelden plukker mer enn to poeng. Spesielt Huddersfield – Crystal Palace og Stoke – Everton er kamper hvor alle lag trenger tre poeng, og hva blir alltid utfallet når begge lag må vinne? Det blir som oftest uavgjort, fordi ingen av lagene kan heller tape. Det lukter 1-1 i begge de to kampene, og det er et marerittresultat i Fantasy – ingen clean sheets og ikke mye målpoeng.

Xherdan Shaqiri og Moritz Bauer er begge to spillere du bør ha på laget i runde 31. (Foto: Scanpix)

2. Siden det ikke florerer av gode alternativer i runde 31, vil denne runden også bli en runde hvor det er fullt mulig å få en respektabel poengscore uten elleve spillere. Har du tre Liverpool-spillere i tillegg til nevnte Shaqiri, Walcott, Wilson, Daniels eller Aké, og slenger inn Bauer, tror jeg ikke du vil trenge noen flere spillere for å få 40-50 poeng. Om du også fortsatt har Jonas Lössl etter danskens gode sesongstart, er det helt nydelig. Jeg tror at åtte spillere vil være nok for å holde følge med de som spiller Free Hit denne runden, for de som spiller Free Hit vil ha akkurat den samme stammen i sine lag.

3. Etter at majoriteten av FA-cup kampene var ferdigspilt lørdag kveld, ble kvartfinalene i FA-cupen trukket. Noen kuler var nok varmere enn andre, for alle topplagene unngikk å møte hverandre. Det betyr at alt ligger til rette for at Manchester United, Manchester City, Chelsea og Tottenham er de fire lagene som ender opp i semifinalen – og dermed får enda en runde uten ligakamp i runde 35. Nå kan selvfølgelig Chelsea ryke borte mot Leicester, og Tottenham kan få det tøft borte mot Swansea (hvis Swansea slår ut Sheffield Wednesday), men sjansene for at fire av de fem beste lagene i ligaen spiller semifinaler er rimelig stor. Det betyr at Free Hit vil få en større effekt i runde 35, fordi det er flere lag å velge spillere fra, og du vil mest sannsynlig sitte med fem eller seks spillere fra disse fire lagene i runde 35.

4. Hvorfor kommer du til å ha mange spillere fra Tottenham, Manchester United, Manchester City og Chelsea i runde 35? Fordi disse fire lagene har akkurat hatt en dobbelrunde i runde 34, bare noen dager tidligere. Kane er tilgitt etter sin fiasko i hans forrige dobbelrunde, og er et soleklart kapteinsemne. Du vil også ha noen av De Bruyne, Sterling, Sanchez, Azpilicueta, De Gea, Hazard og Eriksen, det er flust av potensielle poengkonger i runde 34 som vil stå uten kamp i runde 35. Og dette minefeltet av en runde kommer altså rett etter den største dobbelrunden denne sesongen, hvor du vil trenge et helt annet lag enn du har hatt runden før.

5. Strategien med å bruke de tre neste rundene for å forberede seg på runde 31 istedenfor å bruke Free Hit, henger også sammen med at runde 32 et nærmest optimalt tidspunkt å bruke sesongens siste wildcard. Mellom runde 31 og 32 er det landslagspause, og du har en ekstra uke på å hive ut det rustne skvipet du sitter igjen med i runde 31. På dette tidspunktet vet vi hvem som er videre i Champions League og kanskje må rullere litt ekstra i ligaen, vi vet hvem som er videre i FA-cupen og ikke har kamp i runde 35, og kanskje har Manchester City til og med allerede vunnet ligaen som også kan utløse rotasjon. Slik jeg ser det, er dette det beste tidspunktet å bruke wildcardet på og sette et bunnsolid grunnlag inn mot dobbelrundene i 34 og 37.

Samtidig er det viktig å ikke hive ut toppspillere som Kane, De Gea, Aubameyang, Sterling og De Bruyne nå før runde 31. 

Pierre-Emerick Aubameyang er Arsenals eneste skadefrie spiss om dagen. (Foto: Scanpix)

Spesielt Tottenham og Arsenal går inn i et vidunderlig kampprogram de neste ukene, mens både Chelsea, Manchester City og delvis Manchester United har noen tøffe uker foran seg. Det er veldig avgjørende å ikke se seg blind på spillere som har kamp i runde 31, og finne den gode balansen mellom å stille et sterkest mulig lag i rundene frem til den amputerte runden, for så å komme seg greit gjennom runde 31.

Så er det selvfølgelig gode sjanser for at Free Hit er en utmerket løsning i runde 31, og mest sannsynlig vil du få flest poeng i den runden isolert sett. Men i det store bildet er ikke Free Hit det beste alternativet i runde 31.