Sesongens vendepunkt

I beste fall er Fantasy Premier League et plaster på såret hvis det går dårlig med favorittlaget ditt. I verste fall er dette spillet et kølsvart hull som ødelegger hele helgen. Fantasy er så mye mer enn bare et spill.

Akkurat som at Nord-London derbyet er mer enn bare en vanlig ligakamp mellom to av ligaens beste fotballag. Rammen rundt møtet mellom Tottenham og Arsenal var perfekt, med tilskuerrekord og to av ligaens største stjerner på hvert sitt lag. Harry Kane, med sin egen historie i Arsenal, har alltid elsket å møte the Gunners, mens Arsenal dro til Wembley med nyvunnet selvtillit og sin nye talisman på topp i Pierre-Emerick Aubameyang. Men denne sesongens største stjerne bor ikke London. Forventningene til Mohamed Salah etter oppvisningen mot nettopp Tottenham forrige runde, var større enn noen gang. Ingen blir overrasket av at egypteren leverer tosifret poengsum hver runde lenger, nå forventer vi at Salah skal score minst ett hver eneste kamp.

Selvfølgelig levde Kane og Salah opp til forventningene igjen. Men uansett hva Kane og Salah hadde levert denne runden, må de pent finne seg i å stå i skyggen av Fantasy-kongen Sergio Agüero.

Argentineren var ikke helt seg selv mot Burnley forrige runde, og etter Peps uttalelser før kamp om at Agüero helst burde hviles, var jeg usikker på hvor godt kapteinsemne Agüero var hjemme mot Leicester. Med Kane hjemme mot Arsenal, en kamp hvor alle regnet med minst tre mål, og Salah i monsterform som scoret to sist han møtte Southampton, var det ikke opplest og vedtatt at Agüero skulle få kapteinsbindet. Jeg fryktet at Agüero ville bli tatt av halvveis i andre omgang, for det aller viktigste er at kapteinen min spiller hele kampen. Det er nemlig lite som gjør mer vondt enn å se kapteinen sin gå av banen etter en time, kanskje til og med uten målpoeng.

Det eneste som er mer vondt, er å ikke ha Agüero som kaptein når han dunker inn fire mål på en omgang.

Sergio Agüero lekte med Leicester – og skapte enten eufori eller bunnløs sorg for Fantasy-folket. (Foto: Scanpix)

Etterpåklokskapen er enhver Fantasy-managers verste fiende, spesielt når poengene uteblir. I Agüeros tilfelle var det ingen tvil om hjemmestatistikken hans, med syv mål på sine siste fire hjemmekamper. Og hvis Agüero først scorer, så gir han seg svært sjeldent med bare en scoring. Selvfølgelig var Agüero et brennhett kapteinsvalg før runden, så hvorfor hadde jeg ikke spissen i ligaens beste offensive lag, som heller ikke har noen konkurrent å roteres med, som kaptein denne runden?

Fordi Harry Kane møtte sin favorittmotstander og Mohamed Salah er ustoppelig. Lenge så det ganske lurt ut å gi kapteinsbindet til noen andre enn Citys stjernespiss, for Agüero var ganske anonym de første førtifem på Etihad. Men så smalt det noe så vanvittig. Kevin De Bruyne hadde tatt på seg hvitsnippen og serverte til Michelin-stjerne, og da er det gøy å være spiss. En tap-in, en og en halv keepertabbe og et treff Agüero får en av femti ganger ble til fire mål, og vips – så ble det en enorm poengscore som skjer maks en eller to ganger i løpet av en lang Fantasy-sesong. Det råeste er at Agüero scorer på alle sine fire skudd på mål. Agüero hadde en expected goals-score på 1.32, basert på sjansene han fikk denne kampen. Fire mål er en ekstrem uttelling, kanskje til og med en overprestasjon, men så er det jo ingen andre enn Agüero som har disse prestasjonene i seg, spesielt med tanke på de medspillerne han har rundt seg. Akkurat derfor er argentineren så vanvittig god, for han er klinisk effektiv og kan score på selv de minste sjansene. Harry Kane hadde hatt hat-trick mot Arsenal med samme uttelling, men det har ingenting å si.

Når Agüero scorer fire, så handler alt om han er din kaptein eller ikke. Sergio Agüero sitt målshow var sesongens vendepunkt. 

Den majestetiske Agüero satte et perfekt punktum for Fantasy-sesongens første halvdel. De to neste ukene kan dra deg opp av sorgen du befinner deg i hvis du ikke hadde Agüero på laget ditt denne runden. Nå går vi nemlig inn i den aller mest kritiske perioden av sesongen. Gjør du byttene dine riktig nå, har du fortsatt alle muligheter for å stå alene på tronen i venneligaen når sesongen avsluttes i mai.

Til helgen spilles det nemlig FA-cup, og utfallet av disse kampene vil avgjøre hvilke lag som har ligakamp i runde 31. Derfor må du spare byttene dine, uansett hvor forbanna du er på deg selv for at du ikke har Agüero på laget. Mest sannsynlig vil Gabriel Jesus være spilleklar igjen neste gang City skal spille ligakamp, og da er det ikke like lurt å sitte med Agüero. Det er 99% sikkert at Manchester City ikke spiller ligakamp i runde 31, dermed gir det mye mer mening å bytte ut Agüero enn å bytte argentineren inn til neste runde – selv etter fire mål.

Steve Mounie kan være et varp fremover – hvis Huddersfield ryker ut av FA-cupen. (Foto: Scanpix)

Foreløpig vet vi at Liverpool, Watford, Stoke og Everton har kamp i runde 31, og det vil også bli minst to lag til som holder Premier League levende denne runden. Om det blir noen bomber i FA-cupen, for eksempel at Huddersfield slår ut Manchester United, vil de røde djevlene fra Manchester være et åpenbart lag å plukke spillere fra i runden som kommer. Men siden alle topplagene som fortsatt er med i FA-cupen har veldig overkommelige kamper, er det størst sjanse for at Huddersfield, Crystal Palace, Bournemouth og West Bromwich også får ligakamp i runde 31 – hvis Huddersfield ryker mot Manchester United og West Bromwich taper mot Southampton.

Hvis om atte dersom atte – svaret og selve fasiten får vi til helgen. Så hva enn du gjør, ikke gjør noen bytter nå. Da er Fantasy-sesongen definitivt ødelagt.