Double gameweek med is i magen

Double gameweek. DGW. Begrepet som gir fantasynerdene øyne som tindrer av begeistring og barnslig glede. En vellykket DGW kan gjøre underverker for sesongen, og forhåpentligvis vil Tottenham og West Ham gi oss en strålende start på 2018. Men før du kjører på med triple captain, free hit eller -12 for å ha flest mulig spillere med to kamper, la meg avslutte året med å være party pooper.

For mitt råd for runde 22 er å ha litt is i magen. Ole Martin har allerede argumentert godt for hvorfor man IKKE bør bruke opp free hit allerede nå. Du vil trenge den mer seinere i sesongen. Og det samme gjelder triple captain.

Etter to hattrick på rad, burde kanskje Kane være en glimrende triple captain denne runden. Tottenham drar først på besøk til 19. plass Swansea, før de får besøk av 18. plass West Ham. To lag som går inn i 2018 midt i nedrykksstriden, mot den spilleren som har tredje mest poeng så langt denne sesongen. Likevel meiner jeg at triple captain bør spares til seinere.

For det første har Kane vært småsjuk, og det gjenstår å se om han er fit for fight allerede på tirsdag. En frisk Kane er det åpenbare kapteinsvalget denne runden. Men tør du risikere å bruke opp den dyrebare triple captain-chippen også, hvis vi ikke veit om han er helt frisk? Og om Pochettino holder kortene tett til brystet fram mot deadline, tør du gamble på å IKKE kapteine Kane, i tilfelle han er frisk? Basert på det vi veit så langt, syns jeg det beste valget er å normal-kapteine Kane.

For det andre er dette en double gameweek der kampene kommer uvanlig tett. Spurs har bortekamp 2. januar, og hjemmekamp allerede 4. januar. Om det er et tidspunkt der stjernespissen kan hviles, er det nå. Dette samme gjelder andre kapteinskandidatet som Eriksen, Alli og Son. Det bør ikke komme som noen stor overraskelse hvis en eller flere av disse tas av tidlig eller hviles helt i en av kampene.

Frisk? Snufsete? Hattrick hero eller skuffelse?. (Foto: Scanpix)

For det tredje er vi bare midtveis i sesongen, og alle lag har fremdeles alt å spille for. Både Swansea og West Ham kjemper en desperat kamp mot nedrykk. Swansea har fått seg ny trener, og fikk en etterlengtet seier mot Watford i går. West Ham har mista terreng etter 1 poeng på de to siste kampene, og må nå slå tilbake. I starten av desember var de bunnsolide defensivt og holdt nullen mot både Arsenal og Chelsea. Jeg føler meg derfor på ingen måte trygg på at Kane og co kan spasere seg til kalassifre her. For all del, det er gode muligheter for målpoeng. Men jeg tror det vil komme bedre sjanser seinere.

Mot slutten av sesongen vil vi nemlig sannsynligvis få double gameweeks der en av kanonene møter lag som ikke lenger har noe å spille for. Lag som for eksempel allerede har rykka ned, eller lag som veit de blir midtable uansett. Jeg sier ikke at det er krise å bruke triple captain nå, det kan selvsagt gi solid poengfangst. Men jeg vil heller spare det til seinere i sesongen.

Så til det å ta hits for å få inne spillere fra West Ham og Spurs. Mange er nå villige til å ta både -4 og -8 for å maksimere antall spillere med to kamper. Det kan absolutt være verdt det, men bør gjøres med omhu. Det er helt fint å ta -4 for en spiller du kan se for deg å ha på laget ditt i de 4-5 neste rundene. Men mitt klare råd er å ikke ta hits for spillere du bare vil ha denne runden. Plutselig er du stuck med Chicharito og Lanzini, fordi du har andre steder det brenner mer neste runde. Det er ingen god idé å ta hits for å få inn spillere én runde, og så måtte hitte dem ut igjen om 2-3 kamper.

Tør du å ofre en av årets poengkonger?

Jeg ville også vært forsiktig med å selge spillere som leverer jevnt og trutt, som Salah og De Bruyne, kun for å få spillere med to kamper denne runden. Du kan selvsagt selge Salah for Eriksen hvis du tror Eriksen kommer til å levere mer poeng enn Salah over de 5-6 neste kampene. Men å tenke at man bare skal ta inn igjen Salah neste runde, vil fort gi deg problemer. Mange av oss kjøpte Salah for en langt lavere pris enn det han koster nå, og vil dermed tape en del penger på å selge ham for å så hente ham tilbake igjen.

Kort oppsummert kan man vel si at mitt råd er å tenke langsiktig inn mot runde 22. Ikke la deg blende altfor mye double gameweek, men legg en plan som også funker videre i sesongen. Selv tenker jeg å selge Hazard for Son eller Eriksen, og Richarlison for Arnautovic. Dette er spillere jeg godt kan stå med ei stund framover, og de jeg selger er spillere jeg ikke taper altfor mye på å ta ut. Og jeg starter det nye året uten å ta hits, og med triple captain trygt bevart i lomma.

da gjenstår det bare å ønske alle godt nytt år og grønne piler gjennom hele 2018!