Nå er det slutt på synsing. OptaJoe is in da house!

Lørdag får vi en strålende fyr på besøk i Premier League-studio. Duncan Alexander, også kjent som OptaJoe, har over en million følgere på Twitter. Han har tall  på det meste som har med engelsk fotball å gjøre.

Tall som opplyser, fascinerer, og kanskje til og med irriterer.

Opta samler statistikk. Ut fra 2 x 45 samler de alle tall som er mulig å hente om lag og enkeltspillere.  Så “knar” de denne statistikken – finner styrker og svakheter, trender, kombinasjoner og utviklingstrekk.  Lønna si får de ved å selge dette videre. Til klubber, agenter, bettingindustrien og media. Som oss i TV 2. Informasjonstilfanget er enormt.

Men mener du at fotball handler om å score flest mål, og det laget som gjør det fortjener å vinne uansett, fnyser du kanskje av dette. For veldig mye av statistikken brukes til å se bak resultatet. Fotball er idretten det scores minst, og det er ofte ørsmå marginer som avgjør om det blir mål eller ei. Det sier seg selv at gjennom 90 minutter gir ikke antall mål  alltid et korrekt bilde av spill og sjanser. Noen ganger har en flaks, noen ganger uflaks. Det er til og med mulig å ha uflaks mange kamper på rad. (Crystal Palace i starten på denne sesongen, for eksempel.)

MYE UFLAKS: Starten på Crystal Palace-sesongen var preget av uflaks. Men Frank de Boer mistet jobben allikevel. AP Photo/Tim Ireland

Å ha et klarest mulig bilde av hele  prestasjonen, ikke bare om ballen gikk inn eller ei, er nyttig. For dette sier også noe om sannsynlighet for fremtidig prestasjon. De underliggende faktorene vil som regel gjenspeile seg i resultatene over tid. Derfor er disse faktorene nyttige  å vite for trenere,  gamblere, og til og med fans. (Og forresten, tallene bak kan også vise hvorfor et lag får som fortjent. Som i tilfellet Man City. Syke stats!)

Men det er fair å si at det foregår en minikrig mellom old school fotballfolk, som har sett hundrevis av kamper og stoler mest på egen magefølelse, og nerde/hipsterbrigaden som gjerne ser kamper på Excel-ark. Der har vært noen herlige krangler på britisk TV om xG, for eksempel. Expected goals er det nye hotte statsverktøyet som viser prosentvis sannsynlighet for scoring på alle avslutninger. Og som viser hva resultatet i en kamp “burde” vært, og hva scoringer for og mot over hele sesongen burde vært.

Og det utvikles nye verktøy hele tiden. “Sekvenser” er noe det jobbes hardt med. Til nå har mye av tallene som hentes fra kamper vært enkelthendelser: Pasninger, headinger, blokkeringer. Men greia nå handler om å sette sammen en lengre tidslinje: Hvilken type angrep er effektive,  hvilke pasningskombinasjoner funker. Ikke bare at Christian Eriksen er god på assists, men hva skjer både før og etter han får ballen.

En annen bra greie med stats er at det er kaldt og kynisk. Det bryr seg ikke om navn og status. Avslørende for noen. Men  bra for Özil da noen sjekket hvor mye han egentlig løp. Som var veldig mye mer enn haterne hadde fått med seg . Klubber tråler ofte  tallene for å finne de undervurderte spillerne – spillere som er bedre enn folk egentlig har fått med seg. Og supplerer det selvsagt med god gammeldags scouting. En kan ikke bare stole på tallknuserne.

En bra greie med stats er at det er kaldt og kynisk

Statistikk kan være kjedelig. Hvem bryr seg om en spiller lykkes med 1,2 driblinger per kamp, mens han forrige sesong hadde 1,4? Men det kan også være veldig opplysende.

I helga skal Duncan gi oss Optas svar på disse spørsmålene:

 • Hva skjer poengmessig med lag som sparker manageren?
 • Siden Allardyce tok over Everton, har de hatt 58 avslutninger. Motstanderne har hatt 133. Hvorfor er de da på øvre halvdel av tabellen?
 • Wayne Rooney.
  • a) Skremmende dårlig i det meste, egentlig.
   • eller
  • b) Strålende sesong med tosifret antall mål allerede.
 • Harry Kane scorer mål. Mange mål. Men hva annet gjør ham helt spesiell?
 • Hva er forskjellen på Bournemouth-Wilshere fra forrige sesong, og Arsenal-Wilshere denne sesongen? Og vet du egentlig hvor mange dager han har vært skadet?
 • Derfor er Liverpool på bortebane Manchester Citys beste mulighet for å tape denne sesongen!
 • Er van Dijk riktig mann for Liverpool?
 • Er Manchester City det beste laget i PL noen gang?
 • Derfor har ikke Liverpool vunnet ligaen på 27 år!
 • Manchester United mot Stoke gir oss PLs statistisk beste keeper, mot den dårligste. Men hvem er hvem? 😉

Statistikk kan i tillegg være veldig morsomt. Duncan Alexander legger også ting ut på Twitter under navnet oilysailor.
Her får du et knippe, mer i kategorien fun facts:

 • Rekorden for antall ligaseire med 1-0 i samme sesong, er 15! West Bromwich, 2001-02.
 • Patrick Vieira er den eneste spilleren i PL som er blitt utvist syv sesonger på rad.
 • Første spiller med assist for Manchester United i PL var Peter Schmeichel.
 • Schmeichel har også scoret i PL. Tony Hibbert spilte ute på banen i 16 sesonger uten å greie det samme. Ikke en eneste gang.
 • Bare to lag har hatt både toppscoreren i PL og det beste forsvaret, uten å vinne tittelen: Manchester United 97-98, og Tottenham 16-17.
 • Harry Kane scoret syv bortemål på fire dager sist mai. Like mange som Fernando Torres og Berbatov noengang greide på en hel sesong.
 • Wayne Rooney er den eneste i PL med denne trippelen:  Over hundre mål (208), assists (103), gule og røde kort (104).
 • Jack Rodwell er spilleren med flest kamper i PL (166) uten noen gang å få spille på Boxing Day.

Den siste der….. Hvordan finner de sånt?