“Det beste er å få alle spillerne smittet samtidig”

Korona-viruset sprer seg over hele verden. Det helsemessige er selvsagt overordnet for alle, dernest utfordringene som alle bransjer merker i kjølvannet av at samfunnet stenges ned. Premier League har sine egne problemer i korona-krisen. Dette er et innblikk på innsiden i disse dager.

Fotball, som de fleste andre bransjer, er uviktige akkurat nå. Premier League forsøker i disse tider å bruke sin påvirkningskraft til å få befolkningen til å følge myndighetenes anbefalinger.

Samtidig foregår det på mange nivåer hektisk virksomhet. På strategisk nivå (klubbledelse og eiere) handler det om å forstå når Premier League kan komme i gang igjen, eller om sesongen i det hele tatt skal spilles ferdig. Premier League og klubbene har vært i hektisk møtevirksomhet den siste tiden, og foreløpig er all fotball utsatt til tidligst 30. april. Samtidig forteller flere jeg har snakket med at det fremstår helt urealistisk at kampene skal komme i gang i månedsskiftet april/mai. Likevel, mens klubblederne gjør de strategiske vurderingene, må alle andre deler av en PL-klubb forberede seg som om sesongen skal i gang igjen da.

Derfor jobber de medisinske avdelingene på høygir nå. Med spillerne plassert i egne hjem og uten mulighet for fellestreninger, brukes en rekke verktøy for å sikre spillernes mentale og fysiske helse. Klubbene vil typisk dele opp spillertroppen i ulike grupper, og ulike ansatte i medisinsk apparat får ansvar for ulike grupper.

Situasjonen kan sammenlignes med sommerpause i Premier League, med to viktige forskjeller:

  • Det må planlegges for at sesongen skal starte opp på et tidspunkt som er ukjent
  • Spillere og ansatte, som alle andre i samfunnet, løper en risiko for korona-smitte

Derfor har PL-klubbene satt ned egne arbeidsgrupper som gjør risikovurderinger og kommuniserer smittevernstiltak til spillere og ansatte. Som en medisiner forteller meg: “How do we keep 25 players free from community transmission during the early part of the community transmission phase?”

Premier League-spillerne skoleres i disse dager ikke bare i 4-4-2 og soneforsvar, men også i håndvask, hostehygiene og “social distancing”. Måltider leveres på døren, og klubbene forsøker å hermetisk lukke spillerne og deres familier i sine hjem.

STENGT TRENINGSFELT: Det er nå over to uker siden dette bildet ble tatt utenfor Arsenals anlegg i Colney, da det ble kjent at manager Mikel Arteta hadde testet positivt på korona-viruset. Foto: Paul Childs/Reuters

I tillegg til smittevernstiltak hos spillere og deres familier, går det et parallellt spor som handler om fysisk form og det å være klar når sesongen sparkes i gang igjen. Spillerne må gjennomføre daglige treningsøkter hjemme. Dette kan være styrke og kondisjonstrening (weights and conditioning), yoga og grunntrening (pre-hab) eller enkle fotballøvelser i hagen. Klubbene forsøker å holde en daglig rytme, og spillerne har fått utdelt utstyr som kan måle treningseffekt og helsetilstand (GPS-belter etc). Signaler fra disse apparatene går rett til klubben, som måler og vurderer treningsmengde og fysisk form på samme måte som man ville gjort om spillerne var på treningsfeltet.

Samtidig forteller flere på innsiden av Premier League (både støtteapparat og spillere) om mentalt svært utfordrende tider. Spillerne er vant til en beskyttet hverdag som består av en enkel rutine av trening, kosthold og hvile. Den rutinen skal de forsøke å opprettholde til fellestreningene kan starte opp igjen, men mange peker på at det er svært vanskelig å fokusere i en tid der omverdenen er full av fryktelige nyheter. Fotball oppleves uviktig, samtidig ligger det en klar forpliktelse fra klubben om å gjennomføre treningsprogrammer etc.

Flere klubber har tatt konsekvensen av at spillere kjenner på mentale utfordringer som de fleste av oss sikkert kjenner på i denne merkelige tiden. Det er vanskelig å skape seg en hverdag hjemme, og faren er stor for at man blir overforbruker av nyheter og sosiale medier. Derfor bruker mange klubber videomøter til å gjennomføre fellestreninger. Det kan være spinning, kroppstrening eller lignende som gir spillerne et fast punkt i hverdagen. PL-klubbene har også sports-psykologer i apparatet, og heller enn visualisering av scoringer og målgivende pasninger, handler det i disse dager om helt alminnelige psykologiske mekanismer som enhver i hjemmekarantene kjenner på. Ensomhet, hjelpeløshet, tiltaksløshet, frykt.

Alle venter og håper at denne situasjonen snart skal ta slutt. Og jo lenger tid det går, dess fjernere virker PL-fotballen. Dette er en enorm utfordring for PL-klubbene, idet tiden og psykologien jobber mot dem i arbeidet med å gjøre spillerne klar til innsats når den tid kommer.

Samtidig må klubbens medisinere (Sports Science-department) planlegge for oppstart av fellestreninger. Men dette er ikke som oppstart etter en vanlig sommerpause: Den store elefanten i rommet er risikoen for smitte. Ikke bare i Premier League, men i hele fotballverden, sliter ansvarlige medisinere med de samme vanskelige problemstillingene:

Når er det trygt å gjennomføre fellestreninger? Hvordan kan vi sikre oss mot at en spiller er smittet og dermed smitter alle andre?

Karantenereglene gir nemlig PL-klubbene hodebry. Fellestreninger vil, uansett om de starter opp om to uker eller to måneder, være risikosport. Dersom en spiller viser seg å være korona-smittet, må alle nærkontakter i karantene. Alle som deltar på en fotballtrening må per definisjon anses som nærkontakter, og klubbene risikerer derfor en langvarig runddans som det er vanskelig å finne en utvei fra: Enkeltstående smittetilfelle, karantene for spillertroppen i 14 dager. Nytt smittetilfelle ved oppstart, ny karantene. Igjen og igjen og igjen…

Derfor fremstår situasjonen per nå som uløselig. For å gjennomføre en Premier League-trening eller kamp, må man under nåværende retningslinjer enten være sikre på at samtlige spillere er smittefrie, eller så må alle spillerne være immune og ferdige med korona-viruset…

Premier League-spillere er unge, topptrente atleter uten underliggende helseproblemer. Derfor kan man forstå tankegangen jeg hørt fra flere leire de siste dagene:

“The best thing for the Club would be if they all got it at the same time.”