All toppfotball må avlyses

I dag kom nyheten om at Premier League avlyser helgens runde i engelsk toppfotball. Et krisemøte fredag morgen kunne ikke få et annet utfall. Korona-krisen omfatter oss alle, og hele samfunnet preges av epidemien. Avgjørelsen kommer for sent, men er åpenbart helt riktig når den først kommer.

Nyheten om at Arsenal-trener Mikel Arteta hadde testet positivt for Covid-19 var det siste tegnet i en rekke av signaler fra omverdenen som tvang Premier League-sjefene til å utsette helgens runde. Foreløpig er det et åpent spørsmål om Premier League-sesongen kan spilles ferdig.

Neste uke samles UEFA-toppene til krisemøte. Ettersom nyhetene om smittetilfeller også i fotballen kommer på løpende bånd, vil også UEFA tvinges til å utsette/avlyse Champions League og Europaligaen. Korona-epidemien kan trolig ikke stoppes i Europa, og sommerens EM-sluttspill i fotball er også i fare. UEFA-toppene og diverse stakeholders møtes via videokonferanse tirsdag:

https://www.uefa.com/insideuefa/news/newsid=2640887.html

Slik situasjonen eskalerer og utvikler seg fra dag til dag, er det utenkelig at europacupene og EM kan spilles som planlagt. Alle de store turneringene rammes.

Fotballens organer er utvilsomt sent på ballen her. Senest i går kveld ble det spilt kamper i Europa-ligaen, og onsdag kveld var jeg selv tilstede på et fullsatt Anfield da Liverpool og Atletico Madrid møttes i Champions League. Mer om den opplevelsen nederst i denne teksten.

Det er lett å tolke toppfotballens sene reaksjon som et utslag av de enormt komplekse problemstillingene som vil dukke opp i kjølvannet av avlysninger i store turneringer: Når kan turneringene spilles ferdig? Kan det kåres enn vinner? Hva med nedrykk og opprykk?

I en verden der de økonomiske konsekvensene av fotballkamper er så store og omfattende, kan en se for seg en endeløs rekke av komplekse konsekvenser i ukene og månedene som kommer.

Det første og viktigste spørsmålet burde imidlertid enkelt la seg besvare nå:

Alle fotballkamper må avlyses inntil videre.

I takt med at ulike samfunnsfunksjoner stenges ned i flere og flere europeiske land, så er det klart at fotballen ikke kan fortsette som før av minst to grunner:

  • Det er grunnleggende uansvarlig å utsette spillere, dommere og støtteapparat for den smitterisiko som er forbundet med reising og avvikling av fotballkamper.
  • Fotballen må, som et viktig signal til samfunnet for øvrig, gå foran med et godt eksempel på dugnadsånd i tiden som venter oss.

For i en uke som vi vil huske for alltid er det blitt helt klart at fotballkamper er en uviktig aktivitet i den store sammenhengen. Videre er det åpenbart at store fotballkamper, enten de spilles for tomme tribuner eller ikke, tiltrekker seg ansamlinger av mennesker som i nåværende situasjon er uansvarlig.

Som nevnt over, på onsdag var jeg på Anfield for å dekke oppgjøret mellom Liverpool og Atletico Madrid. Reisen og opplevelsen var totalt sett såpass uvirkelig at jeg i går kveld skrev en tekst om hvordan det var å skulle fokusere på fotball midt i alvoret. Jeg deler denne teksten her:

Det slår meg allerede i avgangshallen på Sola flyplass. Et sted som normalt sett er preget av mange mennesker og høy aktivitet er merkelig stille denne onsdag morgen 11. mars. Sikkerhetskontrollen er nesten tom, og ved gaten er det uvanlig få som skal med KLM-flyet til Amsterdam. Situasjonen er den samme på Schiphol, med den forskjellen at her går en stor andel av folk med ansiktsmasker og/eller hansker. På flyet til Manchester merker jeg at jeg begynner å observere mine medpassasjerer. Hvem hoster og nyser? Jeg forbereder meg til kampen på vanlig måte, leser statistikk og info om spillere, men merker at det er vanskelig å konsentrere seg. Jeg gir opp og hører på en podcast om pandemi og smittebekjempelse.

Vel framme på Manchester flyplass merker jeg behovet for å stå med avstand til andre i sikkerhetskontrollen. Jeg legger passet mitt i leseren med hanskene på, åpner døren til taxien på samme måte. På hotellet møter jeg Øyvind Alsaker som vanlig, vi hilser på Korona-måten…

Så er vi på vei til Liverpool, Ingrid Halstensen og Truls Svendsen utgjør teamet sammen med Øyvind og meg. Taxituren skal brukes til planlegging av pitchside-sekvensene og kommenteringen, men samtalen tvinger seg gang på gang over i Korona-diskusjoner.

Vi ankommer Anfield og møter umiddelbart en stor ansamling av Liverpool-supportere med nødbluss, sang og stemning. Det er avsperringer og politi, og vi må trenge oss igjennom folkemengden. Alkoholen flyter. Dette er galskap.

Vel inne på stadion blant kolleger i pressekorpset. Ingen hilser på hverandre, køen for håndvask er lenger enn matkøen. På indre bane tar vi oppstilling for å levere innhold til studio hjemme i Bergen. Vår posisjon er like nedenfor 3000 Atletico Madrid-supportere. Spanjolene kan ikke se fotball i sitt eget hjemland grunnet et stort utbrudd i Madrid, men de kan åpenbart reise til Anfield…

Jeg tar trappene til kommentatorplass, slålomsvingene mellom hundrevis av Liverpool-supportere på level 5. En håndvask så godt det lar seg gjøre før kampen starter. i 120 minutter formidler vi kampen etter beste evne, et episk drama som så ofte på Anfield, men med en ramme som helt fra starten av denne dagen har gitt meg en dårlig følelse. Dette er feil. Dette er uansvarlig. Folk ble smittet av Korona på Anfield denne kvelden.

Vi returnerer til Manchester like over midnatt. Jeg har tidlig fly 05.55 og må opp grytidlig. Flyplassen er full av unge briter som skal på diverse gutte- og jenteturer. Baren er full av skrål og sang og tett kontakt. Jeg vasker hendene fire ganger mellom 04.45 og 05.30. Dette går jo ikke, jeg vil hjem.

Jeg er hjemme i Stavanger klokken 12, sover en time og ser deretter Erna Solberg innføre de strengeste begrensningene på folks frihet i fredstid. Da blir det fjorten dagers karantene på meg, noe som fremstår helt riktig etter det siste døgnet i England. Kampen mellom Liverpool og Atletico Madrid fant sted i dagene der Europa våknet til alvoret. Det må være siste gang på lenge at så mange samles rundt en fotballkamp. I tiden fremover handler det om en mye større og viktigere kamp.

Fotballen kan rulle igjen senere.