Emery ferdig i Arsenal

I dag kom meldingen som mange har ventet på, Unai Emery er ferdig som manager i Arsenal. Spanjolen forlater London-klubben etter 18 måneder i sjefsstolen. Mye har gått galt den siste tiden, og det er gode grunner til at Emery måtte gå.

SISTE KAMP: Tapet for Eintracht Frankfurt torsdag ble Emerys siste. Foto: Daniel Leas-Olivas/AFP

Arsene Wengers etterfølger ville uansett få en vanskelig oppgave, men da Emery i mai 2018 ble presentert som franskmannens etterfølger ble han lovet både tid og ressurser til å stake ut en retning for Arsenal. Femteplass i Premier League og finale i Europa League var nok til å tro på prosjekt-Emery etter forrige sesong, men den siste tidens resultater – kombinert med noen helt sentrale kardinalfeil fra Emery – ga ikke Arsenal-styret et annet valg enn å sparke ham nå. Tapet i går mot Eintracht Frankfurt på et halvtomt Emirates var dråpen for styret.

Hvilke feil gjorde Emery?

Unai Emery har gjennom sin tid som Arsenal-sjef ikke vært i stand til å fremstå som en tydelig leder i møte med de store spillerne i klubben. Situasjonen rundt Aaron Ramseys exit til Juventus ble håndtert dårlig, men lite kommer opp mot Mezut Özil-gate og det faktum at en spiller som tjener en formue sjelden eller aldri leverer varene og dermed kan forgifte en garderobe som er opptatt av intern rettferdighet i lønnsstrukturen. Signeringen av David Luiz i sommer har ikke adressert de defensive manglene, og Luiz har mer og mer sett ut som den verste utgaven av seg selv de siste ukene.

MYE FRUSTRASJON: Emery, fotografert under helgens 2-2-kamp mot Southampton, fikk det etter hvert tøft i Arsenal. Foto: Dylan Martinez/Reuters

Videre ledet Emery et lag som utover i denne sesongen ble en stilstudie i manglende balanse mellom forsvar og angrep. Arsenal har fantastiske spillere i offensive posisjoner, men blir altfor ofte delt i en offensiv leir og en defensiv leir, noe som gir enhver motstander store rom til kontringsspill. Det er managerens fremste oppgave å identifisere disse problemene og dernest å løse dem gjennom trening og kampledelse.

Emerys metode er timelange videomøter og alternative strategier, som med fasit i hånd har gitt minst to negative effekter: Spillere som går lei av møter og lider av “information-overload”, og et kollektiv som mangler forståelse for hvordan de skal spille. Emerys gjentatte formasjonsendringer gjorde det nærmest umulig å forstå den taktiske planen, og det er i lengden en oppskrift på nedadgående trend.

Arsenal har ikke vunnet på syv kamper i alle turneringer, og med det som bakteppe er det et helt riktig valg å la Emery gå nå. Den gamle helten Freddie Ljunberg tar over midlertidig mens jakten på ny sjef pågår.

Det blir ikke flere “good ebenings” fra Emery.

Se det siste intervjuet: