Det er aldri for sent å bli god

Fotballen er nådeløs. Trenere, media og fans er raske med å avskrive unge spillere som ikke slår igjennom ved første anledning. Men utvikling i fotball skjer over tid, og spillere som skytes i rakettfart ut på stjernehimmelen er unntakene, snarere enn regelen.

Kunsten for den som vil lykkes er å gjøre treningsarbeidet både i motgang og medgang. I tillegg skal man helst ha en trener som beholder troen og gir spillerne tid.

Liverpools Divock Origi kan illustrere poenget. Origi ble hentet til Liverpool av Brendan Rodgers i 2014, ble værende på lån i Lille 2014/2015, og ankom Anfield sommeren 2015, 20 år gammel. Da Rodgers fikk sparken og Jürgen Klopp ble ansatt, startet Origi faktisk Klopps fire første kamper. Klopp, som selv forsøkte å signere da 19 år gamle Origi fra Lille til Dortmund, likte Origis uvanlige blanding av god teknikk, høyt tempo og sterk fysikk.

I 2016 var Origi i ferd med å etablere seg som en viktig spiller for Liverpool, men i lokaloppgjøret mot Everton ble han offer i en fryktelig takling fra Ramiro Funes Mori. Sesongen var ødelagt for Origi.

Før sesongen 2016/17 hentet Klopp Sadio Manè fra Southampton, og senegaleseren leverte en praktsesong på Anfield. Før 17/18-sesongen ble Origi sendt til Wolfsburg, mens Klopp hentet Mohamed Salah til Anfield. Origi og Wolfsburg slåss mot nedrykk fra Bundesliga mens Liverpool endte i Champions League-finalen i Kiev.

Før 18/19-sesongen var Origi tilbake på Anfield, til tross for at mange eksperter og fans mente at Klopp burde selge belgieren. Overtidsmålet mot Everton forrige sesong var Origis personlige revansje, et nytt bevis på Klopps genialitet, og i 18/19- sesongen – og til tross for Salah, Firmino og Manè – viste Divock Origi sin verdi som Liverpool-spiller: Klopps “big game player” avgjorde borte mot Newcastle, satte to scoringer i den legendariske hjemmekampen mot Barcelona, og senket Tottenham i Champions League-finalen!

Og mannen som ikke engang satt på benken i åpningskampen forrige sesong, både startet og scoret i Liverpools åpningskamp mot Norwich forrige helg. I sin 100. Liverpool-kamp ble 24-åringen tatt av banen til stående ovasjoner på Anfield.

Etter Norwich-kampen uttalte Origi til engelske medier: “I have a lot of aspects to my game but I need to synchronise them with the game of Liverpool. I study the game better now. Being able to play in different positions up front has been very important to me. Now I understand the tactics part of the game better — how to press, how to choose my moments, when to express my creativity and when to play it simple.”

TIDLIG HØYT OPPE: Divock Origi i duell med Javier Mascherano i VM-kvartfinalen i 2014. Foto: Pedro Ugarte/AFP

Dette utsagnet vitner om en gutt som ble til en mann, et talent som ble til en “Premier League-performer”, en spiller som nektet å gi opp og som bestemte seg for å trene hardt og studere spillet. Origi tok tiden til hjelp, og Klopp ventet tålmodig. Gutten som startet VM-kvartfinale for Belgia som 19-åring, måtte vente fem år på den endelige anerkjennelsen som toppspiller.

Det ligger en viktig lekse her, både for spillere og managere. Dersom en spiller har de fysiske forutsetningene for å lykkes – noe Origi vitterlig hadde! – så er det evnen til å tåle motgang som avgjør om vedkommende blir god. En fotballkarrière er lang, og en karrière bygges ikke på uker. Snarere tar det flere år å nå sitt maksimale nivå. I løpet av disse årene vil de fleste talentfulle spillere rammes av frustrasjon, eller latskap i treningsarbeidet, eller fristelser utenfor fotballen. Dermed gir de manageren gode argumenter for å se til andre spillere. Men Origi ga seg aldri: “Whenever I came into Melwood, I came with a goal: to be as fit as possible.”

Den innstillingen er uslåelig. Den som beholder en slik innstilling over flere år blir god i fotball.

Origi gjorde arbeidet, men Klopp og co bygget kulturen som gjør at en ung spiller tar de tunge takene også i skyggen av storkampene.

I juli signerte Divock Origi ny kontrakt med Liverpool, og mye tyder på at Klopp endelig kan konstatere at det finnes back-up til Salah, Firmino og Manè.

Historien om Divock Origi stopper ikke her, men alle som elsker fotball kan lære noe allerede nå.