Konflikten som ødelegger for alle

I et intervju med fotballmagasinet Josimar forteller verdens beste kvinnelige fotballspiller, Ada Hegerberg, om hvordan hun var “knekt psykisk” og hadde mareritt etter landslagssamlinger med Norge. Hegerberg valgte senere å trekke seg fra landslaget. Martin Ødegaard, norsk herrefotballs mest omtalte spiller, tar kvinnelandslaget i forsvar på sin Instagram-profil. Dermed har vi en konflikt mellom landets mest kjente kvinnelige og mannlige fotballspiller, i en uke der herrelandslaget skal spille EM-kvalik og damelandslaget skal spille åpningskamp i VM. Saken har ingen vinnere, og er et trist eksempel på hvordan sentrale aktører i praksis gjør det vanskeligere for våre landslag å få gode resultater.

Ada Hegerberg trakk seg fra kvinnelandslaget i 2017, og siden har konflikten mellom Hegerberg og NFF levd i beste velgående. Det er på det rene at intervjuet med Josimar/Morgenbladet ble gjort i februar, og Hegerberg-leiren har bekreftet at det ikke ble gitt noen føringer for publisering. Allerede her skurrer dette voldsomt. Enhver som har hatt jevnlig omgang med mediene forstår at publiseringstidspunktet betyr noe, og dersom Hegerberg oppriktig var opptatt av å skåne kvinnelandslaget i deres forberedelser til VM, så kunne hun selvsagt ha stilt betingelser knyttet til dette. At Josimar, med fritt spillerom, velger å publisere rett før VM og dermed skaper stor oppmerksomhet rundt sitt VM-magasin, er like lett forståelig som det er smart.

Det er nok nå, Ada

Ada Hegerberg og hennes leir har, bevisst eller gjennom en åpenbar mangel på grunnleggende forståelse av pressens arbeidsmetoder, skapt storm rundt kvinnelandslaget før VM-åpningen mot Nigeria på lørdag. Det er fullstendig unødvendig og illojalt mot en spillergruppe som fortjener en mulighet til å rette fokus mot åpningskampen, intet annet. Hegerberg/NFF-sagaen får være som den er, og forhåpentlig finner den sin løsning en gang i fremtiden, men når du står utenfor et lag, og hvis du ønsker dette laget godt, da har du to valg i væremåte: Enten er du heiagjeng eller så er du stille.

Vi får ta Hegerberg på ordet når hun forteller at hun var psykisk knekt og hadde mareritt etter landslagssamlinger. Slik skal det ikke være. Men alle lever i sin egen virkelighet, og Hegerbergs virkelighet er jo vitterlig at hun har blitt verdens beste fotballspiller, med andre ord har hennes erfaringsbakgrunn gitt resultater andre bare drømmer om.

Ødegaard svarer

Deler av de ovenstående betraktningene deles åpenbart av Martin Ødegaard, for nettopp han tok til motmæle via sin Instagram-konto. Jeg er blant dem som lenge har tenkt at Martin Ødegaard har vist prov på alt som trengs for å nå langt som fotballspiller, med ett viktig unntak: Han må vise mer personlighet!

De store stjernene i fotballen er gode spillere, men også sterke personligheter. De mener noe, på godt og vondt, og over tid foregår en vekselvirkning på og utenfor banen som i sum gjør dem til bedre spillere. Ødegaard har her tatt et tydelig standpunkt for fellesskapet, og samtidig har han så vidt jeg kan se for første gang stukket hodet ut og vist hvem han er.

I gangene på Ullevaal stadion er man sannsynligvis strålende fornøyd med vår mannlige stjerne, og tilsvarende frustrert over vår kvinnelige stjerne. To glitrende fotballspillere, som begge forhåpentlig skal lede sine respektive landslag til suksess i fremtiden, har likevel skapt et øyeblikksbilde som forstyrrer forberedelsene til Romania (herrelaget) og Nigeria (kvinnelaget).

For tro meg, dette vet jeg noe om. Landslagsfotballen er alltid under lupen, og det fokus som i størst grad går hånd i hånd med resultater er et prestasjonsfokus. Når det sitter kvinnelandslagsspillere i Frankrike og skummer gjennom nettaviser, og herrelandslagsspillere i Oslo og pløyer gjennom Instagram, da kunne tiden vært brukt bedre før de viktige kampene som venter.

Og akkurat her – uavhengig av konflikter, partsinnlegg, personlige historier og standpunkt – har alle noe å lære.